Eläintarhaetiketti kouluille

Saukko uimassa

Eläintarhaetiketti kouluille ja muille lapsiryhmille

Käyttäydythän Korkeasaaressa rauhallisesti ja huomaavaisesti eläimiä kohtaan. Henkilö tai ryhmä, joka ei noudata eläintarhaetikettiä, järjestyssääntöjä, tai Korkeasaaren henkilökunnan antamia ohjeita tai määräyksiä, voidaan määrätä poistumaan eläintarhan alueelta ja häneltä/heiltä voidaan kieltää eläintarhaan pääsy määräajaksi. Vakavissa tapauksissa otamme yhteyttä poliisiin. Opettaja on aina vastuussa siitä, että hänen omat oppilaansa noudattavat sääntöjä.

Anna eläinten olla rauhassa

Eläintarha on eläinten koti, joten annathan eläinten olla rauhassa. Lasien koputtelu, keppien heittely tai huutaminen on kiellettyä, sillä se voi tuntua eläimistä hyvin uhkaavalta. Kunnioitathan myös Korkeasaaren luonnonvaraisia lentäviä ja loikkivia asukkaita. Eläintarhan alueella ei saa lentää droneilla tai muilla lennokeilla.

Eläimet ovat vaarallisia

Eläintarhan eläimet ovat villejä, arvaamattomia ja jopa vaarallisia. Häirittyinä ne puolustautuvat puskemalla, puremalla, raapimalla tai sylkemällä. Aidat tuovat turvaa sekä eläimille että asiakkaille, pysy poluilla ja käytävillä. Suoja-aidoilla kiipeily ei ole sallittua.

Älä ruoki eläimiä

Eläintenhoitajat pitävät eläimistä hyvää huolta, joten ethän anna omia eväitäsi eläimille. Eläimet voivat sairastua tai jopa kuolla sopimattomasta ruuasta ja niiden hyvinvointi heikkenee myös liian suuresta ruokamäärästä. Myöskään luonnonvaraisten lintujen ruokkiminen Korkeasaaressa ei ole sallittua. Ethän myöskään vie Korkeasaaresta mukanasi höyheniä ja karvoja, koska niiden mukana voi kulkeutua kotiin ei-toivottuja tuliaisia.

Ei lemmikkieläimiä

Lemmikkieläinten tuominen eläintarhaan on kiellettyä. Eläintarhassa ne ovat terveysriski villieläimille ja lemmikki voi vastaavasti saada tartunnan. Eläintarha on karanteenialuetta, joten Korkeasaareen ei voi tulla myöskään opas- tai avustajakoiran kanssa.

Korkeasaaressa liikutaan vain kävellen

Säntäily ja juokseminen voi säikäyttää eläimiä ja muita ihmisiä. Pyörät, rullalaudat, -luistimet, potkulaudat, seqwayt ja sukset ovat liian vauhdikkaita menopelejä eläintarhan mäkisille reiteille. Pyörän voi jättää Mustikkamaan portin fillariparkkiin. Kotiväen kanssa liikkuville alle kouluikäisille potkulaudat ja polkupyörät, hover-boardit, pulkat ja rattikelkat ovat sallittuja lukuun ottamatta erikoistapahtumia. Kouluryhmille nämä kulkuvälineet eivät ole sallittuja.

Roskat roskikseen

Siisti ja viihtyisä eläintarha on ilo kaikille. Roskat siis roskikseen ja lajittelu kunniaan. Roskapönttöjä löytyy lähes jokaisen kulman takaa. Karhulinnan evästilassa on monipuolisimmat lajitteluroskikset.
 

Tupakoi vain sille varatuilla paikoilla

Korkeasaaren eläintarha on Savuton Helsinki -kohde. Tupakoinnille on osoitettu kolme erillistä paikkaa, jotka löytyvät eläintarhan kartoista. Tämä koskee myös sähkötupakan käyttöä.
 

Grillata saa, mutta ei kertakäyttögrilleillä

Kertakäyttögrillit eivät ole sallittuja Korkeasaaren piknikillä. Kävijöiden käytössä on mm. Ravintola Pukin puistossa, Karhulinnan rannassa ja saukkotarhan läheisyydessa rannassa sijaitsevat grillit, joihin Korkeasaari tarjoaa hiilet.
 

Turvallisuus

 • Pysy poluilla ja käytävillä. Aidat ja esteet ovat paikoillaan oman turvallisuutesi vuoksi. Kunnioitathan asetettuja aitoja, kulkuesteitä ja muita varoitusmerkkejä. Älä myöskään kiipeile aidoille, ne eivät välttämättä kestä sitä.
 • Liiku rauhallisesti. Säntäily ja juokseminen voi säikäyttää eläimiä ja muita ihmisiä. Korkeasaaressa liikkuu myös mönkijöitä ja muita huoltoajoneuvoja.
 • Havaituista vaaratilanteista tulee ilmoittaa henkilökunnalle. Apua tarvitessasi soita Mustikkamaan valvomoon: 050 352 5989
 • Vaaratilanteissa noudata henkilökunnan antamia ohjeita.

Opettajan (tai muun ryhmänjohtajan) vastuut ja velvollisuudet

 • Olet vastuussa siitä, että luokkasi käyttäytyy sääntöjä noudattaen ja turvallisesti. Käythän siis nämä säännöt huolellisesti läpi oppilaidesi kanssa ennen eläintarhavierailua.
 • Varaa mukaan riittävä määrä valvojia (suositus on 1 aikuinen/15 oppilasta). Valvojat pääsevät sisään veloituksetta, heiltä edellytetään kuitenkin oppilaiden aktiivista valvomista ja mahdollisiin epäkohtiin puuttumista. Henkilökuntaa on liikkeellä alueella ja tunnistat heidät Zoo-vaatteista.
 • Jos et ole varma, että oppilaat pystyvät noudattamaan sääntöjä, älä anna heidän kulkea ilman jatkuvaa valvontaa eläintarhassa.
 • Sopikaa ryhmällenne kokoontumispaikka esim. eksymistä varten ja tarkistakaa kartasta, mistä löytyvät saaren ensiapupisteet. Korkeasaaren verkkosivuilta löytyy alueen kartta, jonka avulla voitte suunnitella päivää.
 • Pidä huoli, että jokaisella oppilaalla on oman koulun ja valvojan yhteystiedot mukanaan. Lipunmyynnistä saa pienemmille tulijoille tarvittaessa yhteystietorannekkeita, joihin voi kirjoittaa aikuisen nimen ja puhelinnumeron.

Omaisuus ja löytötavarat

 • Eläintarhan omaisuuden vahingoittaminen on kiellettyä. Tahallisessa teossa asiakas velvoitetaan korvaamaan aiheutetut vahingot.
 • Näpistykset, varkaudet ja muut rikokset ilmoitetaan aina poliisille.
 • Asiakas on itse vastuussa vaatteittensa ja muun omaisuutensa säilymisestä eläintarhan alueella.
 • Löytötavarat tulee luovuttaa henkilökunnalle tai suoraan valvomoon, Mustikkamaan portille.
 • Voit tarkistaa eOmistaja Löytö -palvelusta, onko hukkaamasi tavara jo löytynyt.

Löytötavarat toimitetaan Mustikkamaan lipunmyyntiin, josta tavarat voi noutaa itse. Saareen unohdetut tavarat säilytetään kaksi viikkoa Mustikkamaan lipunmyynnissä. Arvotavarat toimitetaan tämän jälkeen Helsingin poliisilaitoksen löytötavaratoimistoon. Korkeasaari ei valitettavasti postita löytötavaroita.