Koululaiskonferenssi 2019

turkoosipikkugekko

Koululaiskonferenssi 2019 – laiton eläinkauppa

Korkeasaaren koululaiskonferenssin teemana oli tänä vuonna laiton eläinkauppa, joka on laittoman huume- ja asekaupan ohella suurimpia rikollisuuden muotoja. Turkoosipikkugekko, balinkottarainen, berberiapina ja monet muut lajit ovat uhanalaistuneet, kun niitä on pyydystetty ja kuljetettu laittomasti ihmisten lemmikeiksi. Konferenssin alustuksissa asiaa lähestyttiin eri näkökulmista ja työpajoissa koululaiset käsittelivät aihetta kukin tavallaan etsien ratkaisuja tähän ongelmaan.

Yläkoulu- ja lukioikäiset koululaisedustajat saivat jälleen kerran aikaan hienoja, hauskoja ja oivaltavia suojeluviestejä ja kannanottoja eläinten ja luonnon monimuotoisuuden puolesta. Tapahtumaan osallistui edustajia 14 koulusta Espoosta, Forssasta, Helsingistä, Hämeenlinnasta, Kirkkonummelta, Lahdesta, Vantaalta ja Vihdistä. Konferenssissa tehdyt työt sekä muut fiilikset kootaan tälle sivulle. Konferenssiedustajat saivat haasteen viedä oppimaansa eteenpäin!

Palautetta koululaiskonferenssista: Mitä tykkäsit koululaiskonferenssista? Palautelomakkeen kautta voit jättää nimettömästi palautetta ja kehitysehdotuksia tulevia konferensseja silmällä pitäen. Kiitos jo etukäteen!

Eettiset lemmikkieläimet – tiistai 19.3.2019

Tiistaina konferenssiin osallistui enimmäkseen 7-luokkalaisia. SEY:n (Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto) koordinaattori Ksenia Peltovuori kertoi päivän aluksi, millaista on eettinen lemmikinpito ja millaiset lajit sopivat ylipäätään lemmikkieläimiksi. Onpa lemmikki sitten kissa, koira, kani, akvaariokala tai jokin muu eläin, lajin luontaiset tarpeet ja käyttäytyminen tulee huomioida tarkasti, jotta eläimelle pystyy tarjoamaan parhaan mahdollisen hoidon. Monia luonnonvaraisia eläinlajeja pyydystetään lemmikkimarkkinoille, mutta usein tällaisten lajien hoito on haastavaa kotioloissa. Korkeasaaressakin asustaa joitakin entisiä, pitovaikeuksien vuoksi eläintarhaan lahjoitettuja lemmikkinä pidettyjä eläimiä, joista konferenssilaiset kuulivat tarkemmin eläinkierroksilla. Moni eläinlaji, kuten turkoosipikkugekko ja balinkottarainen, ovat harvinaistuneet voimakkaasti liiallisen lemmikiksi pyydystämisen vuoksi. Mitään suomalaisia luonnonvaraisia eläinlajeja ei saa ilman erillistä lupaa ottaa lemmikkieläimeksi. Entä sopiiko pesukarhu lemmikiksi? Tarkista vastauksesi katsomalla video.

Tiistain työt:
Sarjakuvapaja
Uutispaja
Draamapaja
Printtipaja
Askartelutaidepaja
Viestintäpajan työt löydät sivun alalaidan somefeedistä!

Osallistuneet koulut: Aurinkolahden peruskoulu, Forssan keskuskoulu, Kartanonkosken koulu , Mankkaan koulu, Nöykkiön koulu, Pakilan yläasteen koulu, Pasilan peruskoulu, Salpausselän peruskoulu, Veikkolan koulu

Kommentaattorit:

  • koordinaattori Ksenia Peltovuori (SEY)
  • eläinlääkäri & Suomen herpetologisen yhdistyksen pj Johanna Raulio
  • kuraattori Ville Vepsäläinen (Korkeasaari)

salakuljetusnäyttely

Eläinmatkamuistot ja eläinten salakuljetus – torstai 21.3.2019

Torstain alustajana toimivat tulliylitarkastaja Kirsi Azaize-Dria sekä rikostutkijat Paula ja Juha Suomen Tullista, jotka kertoivat Tullin työstä uhanalaisten lajien salakaupan estämisessä. Uhanalaisilla lajeilla käytävää kauppaa rajoittava CITES-sopimus tuli myös tutuksi. Alustuksessa kuultiin myös esimerkkejä todellisista tapauksista, joita Tulli on tutkinut Suomessa viime vuosina. Näitä tapauksia ovat mm. viidakkokukon höyhenistä laittomasti tehdyt perhot, lemmikiksi ilman asianmukaisia lupia Suomeen tuotu ja nykyään Korkeasaaressa asuva aavikkokettu sekä ilman asianmukaisia lupia myynnissä ollut ulkomailta tuotu karhunliha. Eläinkierroksella vierailtiin mm. Hämärä-talossa, jossa on hämärän taustan omaavien eläinasukkaiden lisäksi Tullin kanssa yhteistyössä rakennettu eläinten salakauppaa ja laittomia matkamuistoja esittelevä näyttely.

Torstain työt:
Sarjispaja
Printtipaja
Uutispaja
Askartelutaidepaja
Draamapaja
Viestintäpajan työt löydät sivun alalaidan somefeedistä.

Osallistuneet koulut: Forssan keskuskoulu, Hauhon yhtenäiskoulu, Kaitaan koulu, Kartanonkosken koulu, Mankkaan koulu, Nöykkiön koulu, Pakilan yläasteen koulu, Pasilan peruskoulu, Salpausselän peruskoulu, Veikkolan koulu

Kommentaattorit:

  • kuvataitelija Janne Hokkanen
  • ympäristökasvattaja Anna Haukka (Suomen luontokeskus Haltia)
  • tuottaja Hanna Visala (YLE Uutisluokka)

berberiapina

Apinat ja laiton eläinkauppa – perjantai 22.3.2019

Perjantaina 9-luokkalaiset ja lukiolaiset kuulivat kattavan tietopaketin siitä, miksi apinat eivät sovellu lemmikkieläimiksi. Berberiapinoiden suojelujärjetön, Barbary Macaque Awareness & Conservationin (BMAC), suojelulähettiläs ja Korkeasaaren kuraattori Hanna-Maija Lahtinen kertoi seikkaperäisesti apinoiden kotiseudulla tehtävästä suojelutyöstä sekä antoi vinkkejä myös siihen, miten jokainen voi omassa elämässään toimia apinoiden ja muidenkin uhanalaisten lajien laitonta kauppaa vastaan. Näitä vinkkejä löydät sivun alaosan someseinämältä. Yksi laitonta eläinkauppaa vastaan taisteleva järjestö TRAFFIC tuli myös mainituksi. Luennolla ja eläinkierroksilla kuultiin Korkeasaaren berberiapinoiden Hakun, Kenzan, Mokin, Durriyan, Nimalin ja Gadin tarinat. Nämä apinat on pelastettu huonoista oloista ja ne ovat saapuneet Korkeasaareen hollantilaisesta eläinten pelastuskeskuksesta. Nyt tämän apinalauman jäsenillä menee paremmin kuin entisissä kodeissaan ja Korkeasaari osallistuu myös lajin suojeluun luonnossa tukemalla BMAC:n toimintaa.

Perjantain työt:
Sarjakuvapaja
Draamapaja
Askartelutaidepaja
Printtipaja
Uutispaja
Viestintäpajan kuulumiset löydät sivun alalaidan somefeedistä.

Osallistuneet koulut: Forssan keskuskoulu, Kaitaan koulu, Kartanonkosken koulu, Leppävaaran koulu, Nöykkiön koulu, Pasilan peruskoulu, Tapiolan lukio, Veikkolan koulu, Vihdin lukio

Kommentaattorit:

  • näyttelijä-juontaja Valtteri Lehtinen
  • nuoriso-ohjaaja Matti Pääkkönen (Helsingin kaupunki)
  • eläintenhoitaja Merja Wahlroos (Korkeasaari)
#koululaiskonferenssi
[juicer name=”koululaiskonferenssi” per=”6″ truncate=”100″]