Luontokoulu Arkki

Luontokoulu

Korkeasaaren luontokoulu Arkki

Luontokoulu Arkki tarjoaa elämyksellistä opetusta tapahtumissa ja luontokoulupäivissä Korkeasaaressa. Luontokoulupäivässä koululaiset tutustuvat luontokouluopettajan johdolla eläinlajeihin ja niiden elinympäristöihin sekä luonnonsuojeluun. Monipuoliset ja elämykselliset luontokoulupäivät on tarkoitettu alakoulun 3.–6. luokille ja ovat maksuttomia. Ohjelmat sisältävät ohjatun osuuden lisäksi oppilaiden itsenäistä ryhmätyötä sekä evästauon. Luontokoulu Arkki ottaa vastaan koululuokkia syys–marraskuussa ja tammi–huhtikuussa. Kesällä luontokoulussa järjestetään kesäleirejä alakouluikäisille. Olemme osa luontokoulujen LYKE-verkostoa. Kestävä elämäntapa ja vastuu ympäristöstä on tärkeä osa luontokoulun ja koko Korkeasaaren arvoja.

Luontokoulu Arkki

Opetusohjelmat alakouluille

  • Päivä etologina -ohjelmassa tutkimme eläinten käyttäytymistä. Oppilaat tarkkailevat eläimiä pienryhmissä etogrammia täyttäen, arvioivat eläimen tarhaolosuhteita ja vertaavat eläintarhoja eläimen luonnolliseen ympäristöön. Eläinkierroksella kukin ryhmä esittelee tutkimustuloksensa muulle luokalle. Evästauko kodalla/ulkopicnic-paikalla hiilloksen äärellä. Sopii 3.–6. -luokille.
  • Sopeutumisen mestareita -ohjelmassa tutustutaan eläinten erilaisiin sopeumiin ja pelataan mobiilipeliä oppilaiden puhelimia apuna käyttäen. Pelilautana on koko Korkeasaari ja pelinappuloina oppilastiimit. Evästauko kodalla/ulkopicnic-paikalla hiilloksen äärellä. Sopii 4.–6. -luokille.
  • Leopardinsuojelijoiden jäljillä -ohjelmassa perehdymme uhanalaisuuden syihin ja uhanalaisten lajien suojeluun. Vakavaa aihetta lähestytään tarinoiden, havainnollisten esimerkkien ja omien pohdintojen kautta. Evästauko kodalla/ulkopicnic-paikalla hiilloksen äärellä. Sopii 5.–6. -luokille.
  • Elämää lumen ja jään maassaohjelmassa vertailemme eläinten talvehtimistapoja ja teemme pienen tutkimuksen. Eläinkierroksella kukin ryhmä esittelee tutkimustuloksensa muulle luokalle. Evästauko kodalla/ulkopicnic-paikalla hiilloksen äärellä. Sopii 3.–4. -luokille.
  • Trooppinen Korkeasaari-ohjelmassa vertailemme sademetsiä ja aavikoita elinympäristöinä. Pohdimme myös sademetsien uhkia ja mietimme niihin ratkaisuja. Evästauko luontokoululla. Sopii 4.–6. -luokille

Paikan päällä tapahtuvan luontokoulupäivän kesto klo 10–14, sisältää evästauon. Lisätietoja käytännön retkiasioista löydät opettajan muistilistasta ja oppilaan kirjeestä, jotka lähetetään mukaan mahtuneille sähköpostitse. Enimmäiskoko ryhmälle on 30 henkeä. Jos luokassa on enemmän kuin 22 oppilasta, tarvitaan koululta mukaan toinen valvova aikuinen.

Etäohjelmat:

  • Vuodenajan etäretki Korkeasaareen -ohjelmassa kuullaan luontokouluopettajan Teams-alustus Korkeasaaren ajankohtaisista kuulumisista ja siitä, miten eläimet luonnossa valmistautuvat talveen, selviytyvät talvesta ja valmistautuvat kevääseen – vuodenajasta riippuen. Alustuksen jälkeen oppilaat tekevät Seppo-pelin kautta virtuaalisen retken eläintarhaan selvittäen vastauksia monipuolisiin tehtäviin. Lopussa on aikaa oppilaiden kysymyksille. Kesto 2 h, sopii 3.–6. -luokille.
  • Monimuotoisuuden jäljillä kohti hyvää tulevaisuutta -ohjelmassa tutustumme eläinesimerkkien kautta, mitä hyviä asioita on jo saatu aikaan ja mihin asioihin tarvitsee yhä edelleen panostaa ympäristömme suojelussa. Luonnon monimuotoisuuden tärkeys, ilmastonmuutoksen vaikutukset ja pölyttäjien merkitys tulevat ohjelman aikana tutuiksi. Teams-alustuksen jälkeen oppilaat pääsevät seikkailemaan ja ratkomaan visaisia tehtäviä sekä pohtimaan omia vaikutusmahdollisuuksiaan Seppo-pelin avulla. Lopuksi tehdään yhteenveto aiheesta. Kesto on 1,5–2 h, sopii 4.–6.-luokille.

Miten mukaan?

LYKE Sertifikaatti
Lukuvuoden 2023-2024 luontokoulupaikkojen haku on päättynyt. Haku lukuvuoden 2024-2025 tapahtuu elokuussa koulujen syyslukukauden alkaessa. Hakunopeus ei ole ratkaiseva tekijä, vaan perustelut ja tarvittaessa arpa ratkaisevat. Mahdollisia peruutuspaikkoja voit kysyä myöhemmin sähköpostitse opintoretket(at)korkeasaari.fi.

Uutiskirje kasvattajille

Tilaa erityisesti opettajille ja muille kasvattajille suunnattu uutiskirje, jossa saat vierailuvinkit ja tiedot Korkeasaaren ohjelmista ensimmäisten joukossa suoraan sähköpostiisi.
Tilaa uutiskirje!

 

Lisätietoja

Korkeasaaren lipunmyynti: 050 352 5989
opintoretket (at) korkeasaari.fi