Vuodenaikaretket syksy

Vuodenaikareitit syksy 2016
A B C C D E F G

back to top

Retken aloitus

A. Syysretki käynnistyy infotorilta, missä tutustutaan “eläimellisiin” retkikavereihin. Jokainen esittelee itsensä eläinnimellä, kuten esim. Emma emu, Mirka mangusti, Lari leijona ja Arttu aavikkokettu. Näitä eläinnimiä voidaan suunnitella jo päiväkodissa ennen retkeä kun tutkitaan mitä kaikkia eläimiä Korkeasaaresta löytyy.

Lapset saavat etsiä leijonaviitan (vihreä kyltti) ja siitä otetaan suunta kohti kissalaaksoa. Rantareitti taittuu reippaasti kun välillä tehdään pieniä kiihdytyksiä kuten leijona, joka saalistaa ja sitten taas jatketaan matkaa tasaisesti jolkottaen.

Kissalaaksossa

B. Kissalaaksossa tutustutaan leijoniin ja kuunnellaan urosleijonan (Mohan) karjahtelua. Ihastellaan tiikerinpentuja (3 kpl, syntyneet toukokuussa 2016) ja tarkistetaan löytyykö urostiikeri omalta lempipaikaltaan (kohotettu peti) vai onko se ehkä luolan kätkössä. Amurinleopardit viihtyvät korkealla puussa, lavan päällä. Uroksen voi nähdä useimmiten kulkevan aivan lasi-ikkunan edustalla. Amurinleopardi on maailman uhanalaisin kissapeto. Luonnossa niitä on jäljellä vain noin 80 yksilöä. Mutta onneksi amurinleopardeja lisäännytetään eläintarhoissa ja suunnitteilla on, että jossain vaiheessa niitä voidaan palauttaa luontoon.

Tauon paikka

C. Kissalaaksosta peruutetaan takaisin Saarenvartijan puistoon ja eväät syödään Cafe Hedvigin (nro 54) edustalla. Ravintola Pukin vieressä on myös taukoon sopiva aukio ja mahdollisuus grillaukseen. Grillihiilet pitää tuoda itse tai niitä voi ostaa avoinna olevista ravintoloista. Suojaisampi evästila löytyy Amazonia-talon aulasta (nro 13), siellä on myös WC-tilat.

Kanala, vikunja ja marat

D. Amazonian ja Cage Hedvigin välissä on keinupuisto, jossa voi leikkiä ja reippailla hetken, kunnes matka jatkuu kanalaan. Aikanaan Fallkullan eläintilaltaa Korkeasaareen tulleet maatiaiskanat ulkoilevat melkein pakkasiin asti. Jutellaan lasten kanssa siitä miten kanoilla ja kukoilla pitää olla tilaa ja mahdollisuus kuopsuttaa maata, liikkua ja pesiä sekä levätä orsilla. Missähän ne viettävät talven? (Vastaus: Kanalan takana olevassa tilassa, betoniseinän takana).

E. Kanalan vieressä asustavat Vikunjat ja marat. Vikunjat ovat laamaeläimiä ja niiden turkista saadaan arvokasta villaa. Pohditaan mitä eläintä marat muistuttavat eniten? – jänistä, kengurua, vai kenties gasellia? Todellisuudessa marat ovat sukua marsuille!

Historialliset eläimet

F. Paluumatkalla voidaan vielä piipahtaa vanhassa karhulinnassa (nro 62).  Jos ovet ovat auki, lapset voivat käydä testaamassa millaisia onkaloita sieltä löytyy. Karhujen lisäksi siellä on asustanut kettuja ja mäyriä.

G. Laskeudutaan portaita alas ja moikataan jättiläislaiskiaista, joka on kuollut sukupuuttoon jo 8000 vuotta sitten.