Avoinna tänään 10-20

Korkeasaaren suojeluhankkeet

Eläintarhassa tapahtuvan lajiensuojelu- ja ympäristökasvatustyön lisäksi Korkeasaari osallistuu eri puolilla maailmaa tapahtuvaan luonnonsuojelutyöhön. Suuri osa työstä on taloudellista tukemista: Korkeasaari on lahjoittanut satoja tuhansia euroja luonnonalueilla tapahtuvaan suojelutoimintaan. Korkeasaaren eläintarha on mukana useissa eri hankkeessa, joista voit valita mieleisesi ja osallistua omalla panoksellaan luonnon monimuotoisuuden suojeluun. Muista, että pienilläkin teoilla voit vaikuttaa! Helpoin tapa olla mukana suojelutyössä on lahjoittaa haluamasi rahasumma valitsemallesi suojeluhankkeelle, jolle ohjaamme lahjoituksesi lyhentämättömänä. Alta löydät kaikki Korkeasaaren suojeluhankkeet ja ohjeet lahjoittamiseen!

amur-hanke

AMUR-HANKE

Lahjoituksia kerätty jo yli 530 000 euroa!
Venäjän Kaukoidässä elävien kissapetojen tilanne on huolestuttava. Amurinleopardeja uhkaa sukupuutto – niitä elää luonnossa vain noin 100 yksilöä. 1940-luvulla amurintiikereitä oli luonnossa vain noin 40 yksilöä. Amurintiikereiden luonnonkanta on saatu sinnikkään suojelutyön avulla vahvistumaan, mutta salametsästys uhkaa nykyisiä noin 450–500 tiikeriä.
Uhat:
salametsästys
elintilan väheneminen
metsäpalot

LUE LISÄÄLAHJOITA!

lahjoita villieläinsairaalalle

VILLIELÄINSAIRAALA

Lahjoituksia kerätty jo yli 60 000 euroa!
Korkeasaaren eläintarhalla on pitkät perinteet luonnonvaraisten eläinten auttamisessa. Villieläinsairaala tarjoaa paikan, jonne loukkaantuneita luonnonvaraisia tai orpoja eläimiä voi tuoda saamaan ammattitaitoista hoitoa. Vuosittain Villieläinsairaalaan tuodaan yli tuhat eläintä. Hoidokeista takaisin luontoon onnistutaan palauttamaan jopa 40%.
Uhat:
liikenne
ihmisen tietämättömyys

LUE LISÄÄLAHJOITA!

lahjoita lumileopardeille

LUMILEOPARDIT

Lahjoituksia kerätty jo yli 63 000 euroa!
Lumileopardit elävät Himalajan vuoristossa 12 eri valtion alueella. Luonnonkannaksi arvioidaan 4000–6600 yksilöä ja laji luokitellaan vaarantuneeksi. Korkeasaari liittyi vuonna 2012 kansainvälisen Snow Leopard Trust -järjestön jäseneksi tukeakseen luonnon lumileopardien hyväksi tehtävää työtä. Korkeasaaressa on 1960-luvulta alkaen syntynyt noin 130 lumileopardin pentua, mikä on enemmän kuin missään muussa eläintarhassa.
Uhat:
salametsästys
saaliseläinten määrän vähentyminen
elinalueen pienentyminen

LUE LISÄÄLAHJOITA!

lahjoita sammakkoeläimille

SAMMAKKOELÄIMET

Lahjoituksia kerätty jo yli 20 000 euroa!
Maailman sammakkoeläimiä uhkaa sukupuuttoaalto. Monet lajit, suvut ja jopa heimot häviävät luonnosta ennennäkemättömällä vauhdilla. Selviydyttyään olemassaolon taistelussa yli 360 miljoonaa vuotta sammakkoeläimet ovat hätää kärsimässä: ainakin kolmasosa – tai pahimmassa tapauksessa puolet maailman 6 000 sammakkoeläinlajista – menetetään lähitulevaisuudessa.
Uhat:
loissieni
elinympäristöjen häviäminen
ilmastonmuutos
vieraat tulokaslajit

LUE LISÄÄLAHJOITA!

lahjoita berberiapinoille

BERBERIAPINAT

Lahjoituksia kerätty jo yli 22 000 euroa!
Berberiapinat eli magotit elävät pääosin Marokon ja Pohjois-Algerian vuoristometsissä. Gibraltarilla asustaa pieni kaupungistunut berberiapinoiden populaatio, ja laji on ainoa kädellinen Euroopassa ihmisen lisäksi. Laji luokitellaan nykyisin erittäin uhanalaiseksi, ja luonnossa niitä elää enää noin 7 000–10 000 yksilöä. Korkeasaaressa kerätyillä varoilla rahoitetaan muun muassa luonnonvaraisten apinalaumojen kenttätutkimusta ja paikallisväestön kouluttamista.
Uhat:
laitoin lemmikkikauppa
elinalueiden tuhoutuminen

LUE LISÄÄLAHJOITA!

lahjoita manuleille

MANULIT

Lahjoituksia kerätty jo yli 7 800 euroa!
Manuli on pieni tuuheaturkkinen arokissa, joka elää laajalla alueella Aasian aroilla. Manulin luonnonkanta on vähenemässä, vaikka se luokitellaan vielä elinvoimaiseksi lajiksi. Korkeasaari on tukenut manuleiden suojelutyötä vuodesta 2014. Projekteissa manuleita tutkitaan niiden elinalueilla muun muassa kamera-ansojen avulla. Tärkeä osa hankkeita on myös paikallisväestön osallistuminen suojelutyöhön, ja lajista kerrotaan paikallisille paimenille, koululaisille ja kyläyhteisöille.
Uhat:
salametsästys
elinalueiden tuhoutuminen
myrkytykset

LUE LISÄÄLAHJOITA!

lahjoita pikkupandoille

PIKKUPANDAT

Lahjoituksia kerätty jo yli 12 200 euroa!
Pikkupandat elävät Himalajan vuoristoalueella noin kahden–neljän kilometrin korkeudessa. Pikkupandoja on luonnossa alle 10 000 ja määrät ovat laskussa. Pikkupandojen lukumäärä on laskenut noin 50% viimeisen 18 vuoden aikana. Nykyään pikkupanda on erittäin uhanalainen. Suojeluvaroilla perustetaan uusia suojelualueita, tehdään tutkimusta, valistetaan ihmisiä sekä palkataan metsänvartijoita.
Uhat:
elinalueiden tuhoutuminen
laitoin lemmikkikauppa
salametsästys
koirien penikkatauti

LUE LISÄÄLAHJOITA!

lahjoita partakorppikotkille

PARTAKORPPIKOTKAT

Lahjoituksia kerätty jo yli 6 700 euroa!
Korppikotkat ovat vuoristoekosysteemien lippulaivalajeja. Raatoja syömällä ne ehkäisevät tarttuvien tautienleviämistä ja kierrättävät harvaan asutuille alueille jäävät raadot luonnon kiertokulkuun. Korppikotkien suojelussa keskitytään etenkin luontoonpalautuksiin, onnistuneen tarhakasvatuksen edistämiseen, korppikotkien tutkimukseen luonnossa ja erilaisten myrkytysten ehkäisyyn. Korkeasaaressa syntynyt partakorppikotka vapautettiin Ranskan Vercorsin luonnonpuistoon kesällä 2013.
Uhat:
salametsästys
myrkyttäminen
elinalueiden pirstoutuminen

LUE LISÄÄLAHJOITA!

lahjoita saimaannorpille

SAIMAANNORPAT

Lahjoituksia kerätty jo yli 6 500 euroa!
Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä. Sitä pidettiin 1900-luvun alussa kalastukselle haitallisena eläimenä ja siitä maksettiin tapporahaa vuoteen 1948 asti. Norppa rauhoitettiin 1955, mutta norppakanta pieneni 1980-luvulle saakka, jolloin norppia oli enää hieman alle 200.
Uhat:
hukkuminen kalanpyydyksiin
hajanainen ja pieni kanta
ilmastonmuutos

LUE LISÄÄLAHJOITA!

kameli

VILLIKAMELIT

Lahjoituksia kerätty jo yli 4 000 euroa!
Äärimmäisen uhanalaisia villejä kameleita elää vain pienellä alueella Gobin autiomaassa Kiinassa ja Mongoliassa, yhteensä alle tuhat yksilöä. Luvaton kaivostoiminta ja öljynpumppaus pienentävät kamelien elinalaa, ja laittomasti rakennetut tiet tuhoavat niiden vuosisatoja vanhoja kulkureittejä autiomaan ruoka- ja juomapaikkojen välillä.
Uhat:
salametsästys
kaivostoiminta
ilmastonmuutos

LUE LISÄÄLAHJOITA!

mustamaki

MADAKASKARIN MAKIT

Lahjoituksia kerätty jo yli 6 000 euroa!
Torotorofotsyn suojelualueen metsissä itäisellä Madagaskarilla elää äärimmäisen uhanalaisia makeja. Hanke edistää metsien suojelua tukemalla yhteisöiden kestävää kehitystä ja osallistamalla paikallisia, jonka lisäksi makien populaatioista kerätään tietoa.
Uhat:
metsien hakkuu
kaivostoiminta

LUE LISÄÄLAHJOITA!

TAKAISIN LUONTOON

Korkeasaaresta on viime vuosikymmenten aikana vahvistettu useiden eläinlajien alkuperäisten elinalueiden luonnonvaraisia kantoja! Luontoonpalautukset tehdään IUCN:n luontoonpalautusohjeiden mukaan, jotka edellyttävät tarkkoja selvityksiä ja yksilöiden sopeuttamista ennen niiden palauttamista luontoon. Hankkeet ovat kalliita ja aikaa vieviä, jonka vuoksi Korkeasaari tekee usein yhteistyötä muiden eläintarhojen kanssa. Korkeasaaresta on palautettu luontoon muun muassa visenttejä, ilveksiä, huuhkajia, partakorppikotka ja metsäkissoja. Alta löydät lisää tietoa viimeisimmistä luontoonpalautushankkeista!

Metsäpeurat

Lokakuussa 2016 alkoi iso seitsemänvuotinen Metsähallituksen hallinnoima MetsäpeuraLIFE-projekti, jonka yksi tärkeimmistä tavoitteista on uusi metsäpeuran luontoonpalautus Suomessa. Lue lisää!

Mongolianvillihevoset

Mongolianvillihevonen kuoli luonnosta sukupuuttoon 1960-luvun lopulla, ja pelastui eläintarhojen avulla. Kesällä 2019 Hannasta ja Helmistä tuli ensimmäiset Suomessa syntyneet villit mongolianvillihevoset. Lue lisää!

Uusia kuvia

Uusia videoita