Metsäpeurojen luontoonpalautus

Metsäpeuran luontoonpalautus

Lokakuussa 2016 alkoi seitsenvuotinen Metsähallituksen hallinnoima ja EU:n rahoittama metsäpeurahanke. Yksi sen keskeisistä tavoitteista on palauttaa metsäpeuran sen entisille elinalueille. Palautukset tehdään Etelä-Pohjanmaalle Lauhanvuoren ja Pirkanmaalla Seitsemisen kansallispuistoihin. Puistoihin on rakennettu 15-30 hehtaarin aitaukset metsäpeurojen luontoon totutusta varten. Ensimmäiset eläimet siirrettiin näihin totutustarhoihin syksyllä 2017. Siellä hankkeen aikana syntyneitä vasoja palautetaan luontoon.

Metsäpeura on meidän vastuullamme

Metsäpeuraa esiintyy vain Suomessa ja Venäjän Karjalassa. Aiemmin lähes kaikkialla Suomessa vaeltanut metsäpeura metsästettiin sukupuuttoon 1900-luvun alkupuolella, mutta onneksi kantaa säilyi Venäjän Karjalan puolella. Laji palasi omin sorkin rajan yli Kainuuseen 1950-luvulla, ja 1970-luvun loppupuolella tehty ensimmäinen luontoonpalautus Suomenselälle laajensi lajin levinneisyyttä sen alkuperäisille elinalueille. Kainuun kanta on laskenut jyrkästi, ja Suomessa on metsäpeuroja vain pari tuhatta yksilöä.


Ajankohtaista

Seuraa metsäpeurojen matkaa luontoon, uusimmat uutiset ovat ensimmäisenä ylhäällä!


 • marraskuu 2017Kolme villiä metsäpeuraa, kaksi hirvasta ja yksi vaadin, pyydetään Kainuun kannasta, ja siirretään kansallispuistojen totutustarhoihin.
  Lue lisää

 • marraskuu 2017Ensimmäiset eläintarhoissa syntyneet vaatimet, eli metsäpeuranaaraat, siirretään Lauhanvuoren kansallispuiston totutustarhaan marraskuun alussa. Näiden joukossa on myös Korkeasaaressa syntynyt Hilla tämän kevään vasansa kanssa. Myöhemmin marraskuussa myös Seitsemisen kansallispuistoon siirretään tarhavaatimia.
  Lue lisää

 • kesäkuu 2017Ähtärissä, Ranualla ja Korkeasaaressa on syntynyt täksi kesäksi paljon vasoja. Kaikki eläintarhoissa hankkeen aikana syntyneet peuravasat osallistuvat luontoonpalautushankkeeseen.
  Lue lisää

 • lokakuu 2016Seitsenvuotinen EU:n rahoittama MetsäpeuraLIFE-hanke alkaa. Keskeisin tavoite on palauttaa metsäpeura Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle. Korkeasaaren Hilla ja Havu siirretään Ähtärin eläinpuistoon tutustumaan tuleviin laumakumppaneihinsa.
  Lue lisää

 • touko-kesäkuu 2015Korkeasaaren metsäpeuralaumaan syntyy kesäksi 2015 kaksi vasaa. Tänä vuonna syntyneet Korkeasaaren poikaset nimetään H-kirjaimella alkavin nimin. Vasat saavat nimet Hilla ja Havu.
  Lue lisää
 • 1970-1980 vaihdeKymmenen metsäpeuraa siirrettiin Kuhmosta Kivijärven ja Perhon rajalla sijaitsevaan totutustarhaan, Salamajärven kansallispuiston lähimaisemiin. Tarhaus lopetettiin 1984, jolloin Suomenselällä eli noin 40 metsäpeuraa. Näistä peuroista sai alkunsa nykyinen noin 1200 peuran kanta.
 • 1950-lukuMuutaman vuosikymmenen poissaolon jälkeen ensimmäiset metsäpeurat palaavat rajan yli Venäjän Karjalasta Kainuuseen.
 • 1700-19001700-luvulla alkoi metsäpeuran tehokas metsästys, jolloin se hävisi kokonaan Ruotsista ja osasta Suomea, 1800-luvun loppuun mennessä metsäpeurat oli nälkävuosien myötä hävitetty lähes kokonaan. Viimeiset yksilöt ammuttiin 1910-luvun lopulla.

Yhteistyössä

EU-Life Natura 2000