Vietnamazing

Juovaimunuoliainen

Suojellaan yhdessä Vietnamin luontoa

Vietnamin luonto on valtavan monimuotoinen, mutta monet alueen kasvi- ja eläinlajit ovat uhanalaistuneet salametsästyksen ja elinympäristöjen häviämisen vuoksi. Lajikatoa ovat vauhdittaneet Vietnamin tuhoisa sota ja maan nopea taloudellinen kehitys viime vuosikymmenten aikana.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA kampanjoi vuosina 2024–2025 Vietnamin luonnon puolesta. Vietnamazing-kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta Vietnamin luonnon monimuotoisuudesta, kerätä varoja Vietnamin uhanalaisten lajien suojeluun ja kehittää suojeluverkostoa lajien turvaksi.

Kampanjan aikana edistetään yhteistyötä EAZA:an kuuluvien eläintarhojen, vietnamilaisten ja kansainvälisten suojelukumppaneiden välillä. Lajien ja niiden eläinympäristöjen suojelemiseksi tarvitaan yhteisiä ponnistuksia esimerkiksi suojelualueiden perustamisessa, elinympäristöjen ennallistamisessa, tutkimuksessa, varainkeruussa ja yleisen tietoisuuden lisäämisessä.

Kampanjan kohdelajeista monet ovat Vietnamissa kotoperäisiä ja suuressa vaarassa hävitä sukupuuttoon. Näitä lajeja tarhataan EAZA:an kuuluvissa eläintarhoissa ja niiden pelastamiseksi tehdään suojelutyötä sekä eläintarhoissa että lajien elinympäristössä Vietnamissa.

Myös sinä voit auttaa!

Tue suojelutyötä
Lahjoita haluamasi summa ja edistä monimuotoisen luonnon säilymistä! Voit myös perustaa oman keräyksen ja asettaa sille haluamasi tavoitteen. Käytämme kampanjan aikana kerätyt varat eläinlajien ja niiden elinympäristöjen suojeluun sekä suojelua edistävään tutkimus- ja kasvatustyöhön.

LAHJOITA SUOJELUUN! PERUSTA OMA KERÄYS!

Matkaile vastuullisesti
Vietnam on yksi Kaakkois-Aasian suosituimmista matkakohteista. Tarkista omat matkustustottumukset ja käytä vastuullisesti toimivia matkatoimistoja. Älä häiritse paikallista luontoa äläkä osta villieläimistä peräisin olevia laittomia tuotteita.

Valitse kestäviä tuotteita
Vietnam on yksi maailman suurimmista tekstiilien, urheilujalkineiden ja elektroniikan tuottajista ja tuotteita tuodaan erityisesti Eurooppaan. Tuotanto aiheuttaa usein ongelmia sekä ympäristölle että paikallisille ihmisille. Älä sorru halpoihin tuotteisiin, vaan valitse pitkäikäisiä tuotteita.

Tunne lemmikkisi tausta
Eksoottisten lemmikkien kauppa on maailmalla suuri bisnes, joka vahingoittaa eläinlajeja luonnossa. Villieläinten laiton pyynti ja myynti ajaa lajeja sukupuuttoon ja tuhoaa lajien elinympäristöjä. Varmista, että suunnittelemasi lemmikkieläimen omistaminen on laillista ja että sen alkuperä on hyvin tiedossa.

Hankkeen uutisia

15.9.2023: Vietnamazing-hanke esiteltiin EAZA:n jäsenille vuosikonferenssissa Helsingissä, jossa mukana oli lähes 900 eläintarhayhteisön ja suojelun asiantuntijaa. Pääpuheen piti professori Truong Quang Nguyen. Korkeasaari ilmoittautui mukaan hankkeeseen ensimmäisten joukossa.

14.3.2024: Korkeasaaren koululaiskonferenssi kokosi yläkoulujen oppilaita tutustumaan Vietnamin uhanalaisiin eläimiin ja luonnon monimuotoisuuteen. Oppilaat suunnittelivat työpajoissa esityksiä, joilla tapahtuman viesti voitiin välittää koulutovereille.