Lux Korkeasaari SWE

LUX Korkeasaari


 
Lux Korkeasaari sprider ljus och glädje under årets mörkaste tid och ger samtidigt snöleoparden en ljusare framtid! Lux Korkeasaari ordnas 26.12.2022–8.1.2023 och djurparken är då öppen dagligen klockan 10–19. Djurparkens invånare syns bäst dagtid när det är ljust, medan evenemangets ljusverk kommer till sin rätta bäst på kvällen när det börjar skymma. Av varje köpt inträdesbiljett och varje besök med årskort donerar vi en euro till skydd av snöleoparden!


Inträdesbiljetter

För evenemanget gäller Högholmens normala prislista. Du kan njuta av ljuskonsten också med Högholmens årskort. Ingången stängs en timme före djurparken stängs.


Ljusverken

Lux Korkeasaari / TENTACLES

TENTACLESFilthy Luker & Pedro Estrellas (GBR)

Filthy Luker och Pedro Estrellas skapar lekfull design, rumslig konst och illmariga interventioner med ett passionerat grepp. Duon, som specialiserat sig på uppblåsbara konstverk, har etablerat sin position inom den internationella gatukonsten med en släng av anarkistisk humor och sina rumsliga konstverk som är större än livet. Pop-up-installationernas episkt massiva dimensioner, surrealism och rentav skrattretande motiv får huvuden att vända sig och får det att rycka i mungiporna. Konstnärsduons tentakelverk Tentacles ställs nu ut på Högholmen.

Konstnärerna har medverkat i toppkollektivet Designs in Air i mer än 20 år. Designs in Air producerar effektivt och skickligt vackra, omsorgsfullt konstruerade installationer på olika ställen runtom i världen.

Lux Korkeasaari / LIGHT BEINGS

LIGHT BEINGSAnna Björklund (FIN)

”Jag tejpar upp svarta sopsäckar på fönstren och drar för mörkläggningsgardinerna. Jag hänger upp ett tyg över dörren för att täcka dörrkarmarna. Jag tejpar över brandalarmet och routerns ljus. Jag släcker taklampan. Jag sitter i mörkret och använder mina fingrar som ögon, tills jag märker hur ljuset tar sig in från små springor, slingrar sig runt mina fingrar, hoppar runt i taket och rinner längs med väggarna ner på golvet. Jag hugger tag i det och virar det runt en garderobblomma. Jag plockar åt mig en annan, som jag rullar ihop till ett litet knyte och placerar på golvet.”

Anna Björklunds dubbelkanaliga videokonstverk Light Beings har filmats med nålhålskameror byggda av konstnären själv. De GIF-liknande videoklippen visar ljuset som en tredimensionell levande varelse. Via konstverket kan konstnären locka åskådarna att fundera på ljusets väsen och egenskaper.

Anna Björklund är bildkonstnär och kurator vid Finlands fotografiska museum. Hon bor och arbetar i Helsingfors.

Lux Korkeasaari / KOSKI

KOSKIJukka Huitila (FIN)

”Jag har vadat i forsar, simmat i forsar och åkt ned för forsar i kajak. I forsen blir sinnena mer känsliga.”

Jukka Huitila är visualist och ljuskonstnär. Han är bosatt i Rovaniemi.

Huitilas projekt omfattar ljusarkitektur, immersiva föreställningar, scenkonst och verk som är bundna till stället. Relationen mellan ljus och natur samt de fritt flödande åarna är ett centralt tema i Huitilas konst.

KOSKI är en del av Jenny och Antti Wihuris fonds samling vid Rovaniemi konstmuseum.

Lux Korkeasaari / KUKKUU-KYLÄ

KUKKUU-KYLÄGhost Project (FIN)

När fåglarna flyger till södern över vintern, lämnar de bostaden tom – eller så skulle man kanske tro.

Kanske ungdomarna ändå stannar hemma och ordnar århundradets hemmafest? Eller är det någon helt annan som flyttar in i de tomma fågelholkarna när hösten kommer?

Kukkuu-kylä är ett lekfullt ljusverk som eggar fantasin och funderar på individualiteten. Har du någonsin funderat på vad som händer i ditt hem när du inte är där?

Hur reagerar djuren på ljusen?

Djurens välmående är det grundläggande värdet för Högholmens djurpark och det styr vår verksamhet och vårt arbete varje dag, också vid planeringen av evenemang. Belysningen och verken på Lux Korkeasaari är planerade så att de inte stör djuren. Djurens hälsa och beteende följs dagligen och vid behov justeras belysningen.

Nästan alla Högholmens djur är födda i djurparker, så de är vana vid människor och stadsljud. På Högholmen har djuren möjlighet att gömma sig och dra sig undan i skydd. För en del av djurarterna är det typiskt att somna när det blir mörkt, medan andra djur är mest aktiva just i skymningen och vid kyligt väder.

Belysningens energieffektivitet

Högholmen använder grön el, som bygger på användningen av förnybara energikällor. Den beräknade energiförbrukningen för belysningen på Lux Korkeasaari är cirka 36 kWh. Belysningen är genomförd med säkra och energieffektiva lampor som släcks för natten.

Bevarande av Snöleopard

I Himalayas kalla och karga bergstrakter lever cirka 5500 snöleoparder. När klimatet blir varmare breder växtlighet, boskap och mänsklig bosättning ut sig allt högre upp på bergssluttningarna vilket splittrar snöleopardens levnadsområden. Det är krävande att skydda den hotade arten som brett ut sig på tolv länders områden. Högholmen har sedan 2012 stött arbetet som organisationen Snow Leopard Trust gör för att skydda vilda snöleoparder.

Lumileopardi

Medlen som samlades vid det första Lux Korkeasaari användes för fältstudier av arten och dess levnadsområden genom att finansiera GPS-halsband. Med medel som insamlats på Högholmen har det också skaffats kameror som behövs för observation av stammen. Man har också undersökt prover från vilda djur i laboratorier och på så sätt utrett sjukdomsalstrare i populationen. Även i djurparker som deltar i skyddsarbetet samlas information som kan utnyttjas vid skyddet av vilda djur. För närvarande deltar Högholmen i viltkameraforskning som syftar till bättre identifiering av kattrovdjur i naturen.

Högholmens snöleoparder omfattas av de europeiska djurparkernas skyddsprogram (EEP), vars mål är att upprätthålla en hälsosam djurparksstam för den händelse att artens situation i naturen förvärras. På Högholmen har det sedan 1960-talet fötts drygt hundra ungar, vilket är mer än i någon annan djurpark. För närvarande bor det en snöleopard på Högholmen, en hane som föddes i en fransk djurpark 2017. För att symbolisera hopp om en ljusare framtid för snöleoparden har också den unga hanen fått namnet Lux.

Donera pengar för att skydda snöleoparden!

Skyddsprodukter

Säljs på restauranger. Reflexer 9,50 € / styck, 5 € till bevarandet av snöleoparder.
Restaurang Karhus laxsoppa: 1 € till bevarandet av snöleoparder.

Lumileopardi-heijastin Salmon soup


Tidtabeller

Matning av djur

Vid matningarna är en guide på plats för att berätta hur det står till med djuren på Högholmen och deras artfränder i naturen. Djurparkens invånare syns bäst till på dagarna när det är ljust eftersom en del av arterna drar sig tillbaka för vila redan tidigt. Guiderna går runt och berättar om djuren och ljusverken också kvällstid.

11:00 Dvärgmangust (Africasia-huset)
12:00 Kattdalen
13:00 Amazonia-huset
14:00 Visent
15:00 Brushane (Borealia-huset)
16:00 Pekarisvin

Djurhusen

Amazonia och Amazonia får stämningsfull belysning till äran av Lux Korkeasaari. Djuren somnar tidigt, så rör dig lugnt i de tropiska husen. Öppet till klockan 19.
Hämärä-huset är öppet till klockan 19.
Borealia-huset är öppet till klockan 16.
Apborgens inomhuslokal är öppet till klockan 16.

Mat och dryck

Högholmens restauranger Karhu och Pukki betjänar dagligen under Lux Korkeasaari, och även Bistro Bron i samband med Blåbärslandets biljettförsäljning är öppen enligt djurparkens öppettider. De sista matbeställningarna kan göras en timme före djurparken stängs.

Restaurang Karhu: öppen kl. 10–19
Restaurang Pukki: öppen kl. 14–19
Bistro Bron: öppen kl. 10–19

Vid Björnborgen finns också en varm inomhuslokal där du kan äta medhavd matsäck.

Hur du kommer fram

Till Högholmen tar du dig behändigt med buss nummer 16 eller med metro till Fiskehamnens station. Se noggrannare anvisningar för att anlända här!

Det finns ett begränsat antal parkeringsplatser på Blåbärslandet, så vi rekommenderar att använda kollektivtrafik om möjligt. I Fiskehamnen, ungefär en kvarts promenad från Högholmen, finns köpcentret REDI som har nästan 2000 bilplatser i sin parkeringshall. Se köranvisningarna och parkeringsvillkoren på REDIs webbplats. Rörelsehindrade kan skjutsas med bil till biljettförsäljningen.

Njut av den fantastiska belysningen

Please stay on the route 
På dagen är hela ön öppen, men på kvällen när det är mörkt hänvisas besökarna till den stämningsfulla Lux Korkeasaari-rutten. Vänligen håll dig på rutten eftersom öns bergiga terräng kan vara farlig i mörkret.

Respektera djuren
Skymningsdjur har god syn också i mörkret, så stör inte deras ögon med ficklampor eller blixtljus! En del arter drar sig tillbaka för vila tidigt, och därför syns de inte till. Det är förbjudet att ha med sig sällskapsdjur och att mata eller på annat sätt störa djuren, som också annars på Högholmen. Det är förbjudet att klättra över eller klättra på skyddsstängslen. Rökning är tillåten endast på angivna platser.

Problemsituationer
Du kan höra dig för om hittegods i Blåbärslandets biljettförsäljning 050 352 5989. Samma nummer fungerar också som Högholmens eget nödnummer. En första hjälpen-punkt finns vid Blåbärslandets biljettförsäljning.

I samarbete

   

Högholmen förbehåller sig rätten till tidtabells-, pris- och programändringar.