Merimakkara

Merimakkarat ovat piikkinahkaisiin kuuluvia selkärangattomia eläimiä, eli ne ovat sukua esimerkiksi meritähdille. Merimakkaroita tunnetaan noin 1400 lajia, joista pienimmät ovat alle sentin mittaisia ja suurin voi kasvaa yli viisimetriseksi. Merimakkaroita tavataan lähes kaikilla maailman merialueilla, mutta eniten lajeja elää trooppisilla koralliriutoilla.

Merimakkaroiden suuta ympäröivät lonkerot, joilla ne siilaavat ravintoa merenpohjan läheltä. Ne liikkuvat imujaloilla, joita on runsaasti varsinkin vatsapuolella, ja hengittävät peräpäänsä kautta peräsuolen vesikeuhkoilla. Merimakkarat voivat puolustautua syöksemällä peräaukostaan suuren osan sisäelimiään. Niiden tilalle se kasvattaa uudet sisäelimet.

Suojelu

Osa merimakkaralajeista on uhanalaisia. Aasiassa, etenkin Kiinassa ja Malesiassa, merimakkaroita käyettään myös ravinnoksi ja terveysvalmisteiden raaka-aineena – niin kansanlääkkeissä kuin lääketeollisuudessakin. Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän kaksivuotisen Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Merimakkarat asuvat Amazonia-talon aulassa sijaitsevassa koralliriutta-akvaariossa.