Valkoposkihanhet

Valkoposkihanhet

Luonnonvaraisia valkoposkihanhia saapuu keväisin Korkeasaareen pesimään. Hanhet ovat hyvin paikkauskollisia ja saman hanhipariskunnan voi löytää samalta pesäpaikalta useana vuonna. Suurin osa pesistä on viheralueilla, mutta jos pesä on lähellä kävelyreittiä, olemme merkinneet sen.

Hanhiemo hautoo 3-4 viikkoa, jolloin koiras vartioi pesän lähellä, eikä väistä ihmistä puolustaessaan perhettään. Jos ihminen tulee liian lähelle pesää, hanhi varoittaa tulijaa näyttämällä kiukkuisesti kieltä. Mikäli varoitus ei mene perille, ärhäkimmät koiraat pyrkivät ajamaan tunkeilijan kauemmas juoksemalla tai lentämällä kohti ja ne voivat tällöin myös nokkia. Nokkapokalta välttämisessä auttaa, kun liikkuu rauhallisesti, pitää silmät avoinna ja havaitsee asialleen omistautuneet hanhikoiraat, jolloin niihin on helppoa pitää enemmän väliä.

Haluamme, että hanhien pesimäaikana huhtikuun lopulta kesäkuun alkuun molemminpuolinen rauha säilyy. Lue alta mitä me Korkeasaaressa teemme ja mitä sinun pitää muistaa, jotta tavoitteeseen päästään.

Pesimärauhan ABC

Hanhikolmio

A) Havaitse hanhikoiras

Punaisin kolmiokyltein merkityillä paikoilla hanhiemo hautoo ja hanhikoiras puolustaa pesäänsä. Perhettään vartioiva hanhikoiras voi olla äkäinen, vaikka muutoin hanhet ovat rauhallista sakkia. Pidä silmäsi avoinna ja tarkkaile hanhia! Pienten lasten kanssa liikkuessa tulee olla erityisen valppaana.

B) Pidä turvaväli

Liiku rauhallisesti hanhenpesän ja pienten poikasten ohi. Jätä riittävästi turvaväliä, älä juokse, äläkä käännä uhittelevalle hanhikoiraalle selkääsi. Suurin osa hanhista käyskentelee saarellamme kaikessa rauhassa, eikä niitä ole tarvetta säikkyä. Hanhia tai niiden pesiä ei saa vahingoittaa.

C) Henkilökuntamme auttaa

Jos sinulla on kysyttävää tai havaitset hanhia kiusattavan, käännythän lähimmän työntekijämme puoleen!

Korkeasaaren hanhitoimet

Hanhikyltti

1) Hanhille turvalliset alueet

Hanhien suosituimmat pesimäalueet rajataan pois ihmisten käytöstä ja merkitään maastoon. Näillä alueilla hanhet saavat tänäkin vuonna pesiä rauhassa.

2) Ihmisille turvalliset alueet

Vilkkaimpien kävelyreittien varsilla estetään hanhien pesintöjä ennakkoon laitettavilla esteillä ja kannustetaan näin hanhia siirtymään turvallisemmille paikoille pesimään. Hankalaan paikkaan ilmestynyt pesä voidaan ely-keskuksen poikkeusluvan turvin siirtää parempaan paikkaan tai viimeisenä vaihtoehtona hävittää. Hanhien kanssa työskentelee joukko lintuasiantuntijoita.

3) Hanhenpesien merkintä

Jotta ihmisten olisi helpompi huomata lähellä kävelyreittejä sijaitsevat hanhenpesät, ne merkitään punaisin kolmiokyltein tai rajataan pesiä pajuaidoin, jolloin koiras siirtyy pois kävelyreitiltä partioimasta.

4) Hanhitieto ja hanhioppaat

Tavoitteemme on, että kaikki vierailijamme olisivat tietoisia hanhista. Tietoa jaetaan netissä, saaren kartassa, kuulutuksin ja henkilökunnan toimesta. Mahtavat hanhioppaamme partioivat saaressa tänäkin keväänä auttaen sekä ihmisiä että hanhia.

Hanhipalaute

Onko sinulla valkoposkihanhista huomioita, moitteita tai ideoita, jotka haluaisit kertoa meille?

Opi lisää valkoposkihanhista

Valkoposkihanhesta on tullut tuttu näky Suomen rannoilla. Tämä tulokaslaji on omin siivin levittäytynyt pesimään pohjoisen Itämeren alueelle. Perinteisesti lajin pesimäseudut ovat Jäämeren rannikoilla, eli Venäjän tundralla ja Novaja Zemljalla, Grönlannissa ja Huippuvuorilla, joista hanhet lentävät eteläisemmille seuduille talvehtimaan.

Valkoposkihanhet Suomessa

Hanhien elämää sarjakuvina

Hanhipaneelissa opittiin valkoposkihanhen logiikkaa ja ideoitiin uusia keinoja rinnaikkaiseloon

Videoita


Korkeasaaren hanhitiimi työssään, turvaamassa hanhien ja ihmisten rauhaisaa yhteiseloa pesimäaikana. Tule tervehtimään ja kysymään lisää hanhista, kun tavataan Korkeasaaressa!


Kun hanhiemo on hautonut kolmisen viikkoa, poikaset kuoriutuvat ja hanhivanhemmat paimentavat untuvikkojaan pitkin nurmikoita ja kävelyteitä. Tässä vaiheessa hanhikoiraat ovat jo rauhallisempia, sillä nyt perhe voi siirtyä haluamaansa paikkaan. Hanhiperhe antaa ihmisille tilaa, kunhan ihmisillä vain on malttia.