Valkoposkihanhet

Valkoposkihanhet

Luonnonvaraisia valkoposkihanhia saapuu keväisin Korkeasaareen pesimään. Hanhet ovat hyvin paikkauskollisia ja saman hanhipariskunnan voi löytää samalta pesäpaikalta useana vuonna. Suurin osa pesistä on viheralueilla, mutta jos pesä on kävelyreitin varrella, olemme merkinneet sen.

Hanhiemo hautoo 3-4 viikkoa, jolloin koiras vartioi pesän lähellä, eikä väistä ihmistä puolustaessaan perhettään. Jos ihminen tulee liian lähelle pesää, hanhi varoittaa tulijaa näyttämällä kiukkuisesti kieltä. Mikäli varoitus ei mene perille, ärhäkimmät koiraat pyrkivät ajamaan tunkeilijan kauemmas juoksemalla tai lentämällä kohti ja ne voivat tällöin myös nokkia. Nokkapokalta välttyy, kun liikkuu rauhallisesti, pitää silmät avoinna ja havaitsee asialleen omistautuneet hanhikoiraat, jolloin niihin on helppoa pitää enemmän väliä.

Haluamme, että hanhien pesimäaikana molemminpuolinen rauha säilyy. Lue alta mitä me Korkeasaaressa teemme ja mitä sinun pitää muistaa, jotta tavoitteeseen päästään.

Pesimärauhan ABC

Hanhikolmio

A) Havaitse hanhikoiras

Punaisin kolmiokyltein merkityillä paikoilla hanhiemo hautoo ja hanhikoiras puolustaa pesäänsä. Vain perhettään vartioiva hanhikoiras voi olla äkäinen. Pidä silmäsi avoinna ja tarkkaile hanhia! Pienten lasten kanssa liikkuessa tulee olla erityisen valppaana.

B) Pidä turvaväli, ei paniikkia

Liiku rauhallisesti pesän ohi riittävän kaukaa. Älä juokse, äläkä käännä uhittelevalle hanhelle selkääsi. Hanhia tai niiden pesiä ei saa vahingoittaa.

C) Henkilökuntamme auttaa

Jos sinulla on kysyttävää tai havaitset hanhia kiusattavan, käännythän lähimmän työntekijämme puoleen!

Korkeasaaressa uudet keinot käytössä

Hanhikyltti

1) Hanhille turvalliset alueet

Hanhien suosituimmat pesimäalueet rajataan pois ihmisten käytöstä ja merkitään maastoon. Näillä alueilla hanhet saavat pesiä rauhassa.

2) Ihmisille turvalliset alueet

Tiettyjen kävelyreittien varsilta siivotaan hanhien pesäpohjat pois ja kannustetaan hanhia siirtymään turvallisemmille paikoille pesimään. Hankalaan paikkaan ilmestynyt pesä voidaan ely-keskuksen poikkeusluvan turvin hävittää. Hanhien kanssa työskentelee joukko lintuasiantuntijoita.

3) Hanhenpesien merkintä

Jotta ihmisten olisi helpompi huomata hanhenpesät, jotka ovat kävelyreittien varrella, ne merkitään punaisin kolmiokyltein ja lisäksi pesiä rajataan tarvittaessa pajuaidoin, jolloin koiras siirtyy pois kävelyreitiltä partioimasta.

4) Hanhitieto ja hanhioppaat

Tavoitteemme on, että kaikki vierailijamme olisivat tietoisia hanhista. Tietoa jaetaan netissä, saaren kartassa, kuulutuksin ja henkilökunnan toimesta. Hanhioppaamme partioivat saaressa auttaen sekä ihmisiä että hanhia.

Hanhipalaute

Onko sinulla valkoposkihanhista huomioita, moitteita tai ideoita, jotka haluaisit kertoa meille?

Opi lisää valkoposkihanhista

Valkoposkihanhesta on tullut tuttu näky Suomen rannoilla. Tämä tulokaslaji on omin siivin levittäytynyt pesimään pohjoisen Itämeren alueelle. Perinteisesti lajin pesimäseudut ovat Jäämeren rannikoilla, eli Venäjän tundralla ja Novaja Zemljalla, Grönlannissa ja Huippuvuorilla, joista hanhet lentävät eteläisemmille seuduille talvehtimaan.

Valkoposkihanhet Suomessa

Hanhipaneelissa opittiin valkoposkihanhen logiikkaa ja ideoitiin uusia keinoja rinnaikkaiseloon

Videoita


Korkeasaaren hanhitiimi työssään, turvaamassa hanhien ja ihmisten rauhaisaa yhteiseloa pesimäaikana. Tule tervehtimään ja kysymään lisää hanhista, kun tavataan Korkeasaaressa!


Kun hanhiemo on hautonut kolmisen viikkoa, poikaset kuoriutuvat ja hanhivanhemmat paimentavat untuvikkojaan pitkin nurmikoita ja kävelyteitä. Tässä vaiheessa hanhikoiraat ovat jo rauhallisempia, sillä nyt perhe voi siirtyä haluamaansa paikkaan. Hanhiperhe antaa ihmisille tilaa, kunhan ihmisillä vain on malttia.


Tällä videolla esittelemme yhden tavan ohittaa pesäänsä vartioiva hanhikoiras. Jos hanhi näyttää kieltä, siirry rauhallisesti poispäin. Tällaiselle hanhikoiraalle ei kannata kääntää selkää, sillä siitä se yleensä vain innostuu. Jos hanhi tulee kaikesta huolimatta päälle, voit ojentaa itsesi ja hanhen väliin suojaksi vaikkapa laukun tai sateenvarjon, mutta ethän vahingoita hanhea. Peräänny pesästä poispäin, kunnes hanhi rauhoittuu.