Pikkupandojen suojelu

pikkupanda

Pikkupandojen suojelu

Punaturkkiset pikkupandat elävät Himalajan vuoristoalueella Nepalissa, Intiassa, Kiinassa, Bhutanissa sekä Myanmarissa noin 2200 – 4000 metrin korkeudessa. Pikkupandat suosivat syrjäisiä, korkealla sijaitsevia bambumetsiköitä. Bambun lisäksi pikkupandojen ruokavalioon kuuluu paljon muutakin, kuten linnunmunia, juuria, marjoja ja hyönteisiä.

Pikkupandoja on luonnossa alle 10 000 ja määrät ovat laskussa. Pikkupandojen lukumäärä on arvioiden mukaan laskenut noin 50 % viimeisen kolmen sukupolven eli 18 vuoden aikana ja tämän seurauksena lajin uhanalaisuusluokitus muutettiin vaarantuneesta erittäin uhanalaiseksi vuonna 2015. Metsien hakkuut ja karjan laidunmaiden laajeneminen vähentävät pikkupandoille sopivia elinalueita ja estävät pikkupandojen siirtymisen uusille alueille. Elinalueiden pirstaloitumisen seurauksena pikkupandojen on myös vaikea löytää tarpeeksi niiden tärkeintä ravintoa; bambua. Uutena uhkana on noussut paikallisten paimenten koirista pikkupandoihin leviävä penikkatauti, joka on pikkupandoille tappava. Pikkupandoja uhkaa myös laiton lemmikkikauppa sekä salametsästys lihan ja turkin vuoksi.

Pikkupandoja on luonnossa alle 10 000 ja määrät ovat laskussa. Pikkupandojen lukumäärä on arvioiden mukaan laskenut noin 50% viimeisen 18 vuoden aikana

Voit osallistua luonnonvaraisten pikkupandojen suojelutyöhön lahjoittamalla rahaa. Varat ohjataan Red Panda Networkin kautta pikkupandojen suojeluun niiden luonnollisilla elinalueilla. Korkeasaari on tukenut Red Panda Network:in toimintaa vuodesta 2010.

Varoilla perustetaan uusia suojelualueita, tehdään tutkimusta sekä valistetaan ihmisiä. Yksi esimerkki on metsänvartijat, joita Red Panda Network on voinut palkata keräysrahoilla. Metsänvartijat ovat paikallisia, vähävaraisia ihmisiä, jotka saavat lisätuloja pikkupandojen elinalueiden kartoittamisesta ja osallistuvat näin suojeluun tärkeällä tavalla. Tällä hetkellä Red Panda Network:in palveluksessa toimii 72 metsänvartijaa.

Lahjoita sinulle sopivalla tavalla

Korkeasaaren ystävät ry:n keräyslupanumero on RA/2017/1010. Keräyslupa on voimassa 19.10.2017 – 18.10.2019 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Varojen käyttötarkoitus ja kohdealue: Kerätyt varat käytetään uhanalaisten lajien ja näiden elinympäristöjen suojeluun Suomessa ja ulkomailla osallistumalla yhteistyökumppanien toteuttamiin kenttäsuojeluhankkeisiin.

Uutisia pikkupandahankkeelle

Tammikuu 2018 – Korkeasaari ja Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti Red Panda Networkille 1000 euroa metsänvartijoiden palkkaamiseen.

Joulukuu 2016 – Korkeasaari ja Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti Red Panda Networkille 800 euroa metsänvartijoiden palkkaamiseen.

Helmikuu 2016 – Vuonna 2015 kaikki Red Panda Network:in lahjoitusvaroilla palkkaamat metsänvartijat saivat lisäkoulutuksen salametsästysrikosten selvittämiseen.

Tammikuu 2016 – Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti Red Panda Networkille 250 euroa.