Pikkupandojen suojelu

pikkupanda

Pikkupandojen suojelu

Punaturkkiset pikkupandat elävät Himalajan vuoristoalueella Nepalissa, Intiassa, Kiinassa, Bhutanissa sekä Myanmarissa noin 2 200 – 4 000 metrin korkeudessa. Pikkupandat suosivat syrjäisiä, korkealla sijaitsevia bambumetsiköitä. Bambun lisäksi pikkupandojen ruokavalioon kuuluu paljon muutakin, kuten linnunmunia, juuria, marjoja ja hyönteisiä.

Pikkupandoja on luonnossa alle 10 000 ja määrät ovat laskussa. Pikkupandojen lukumäärä on arvioiden mukaan laskenut noin 50 % viimeisen kolmen sukupolven eli 18 vuoden aikana ja tämän seurauksena lajin uhanalaisuusluokitus muutettiin vaarantuneesta erittäin uhanalaiseksi vuonna 2015. Metsien hakkuut ja karjan laidunmaiden laajeneminen vähentävät pikkupandoille sopivia elinalueita ja estävät pikkupandojen siirtymisen uusille alueille. Elinalueiden pirstaloitumisen seurauksena pikkupandojen on myös vaikea löytää tarpeeksi niiden tärkeintä ravintoa; bambua. Uutena uhkana on noussut paikallisten paimenten koirista pikkupandoihin leviävä penikkatauti, joka on pikkupandoille tappava. Pikkupandoja uhkaa myös laiton lemmikkikauppa sekä salametsästys lihan ja turkin vuoksi.

Pikkupandoja on luonnossa alle 10 000 ja määrät ovat laskussa. Pikkupandojen lukumäärä on arvioiden mukaan laskenut noin 50% viimeisen 18 vuoden aikana

Voit osallistua luonnonvaraisten pikkupandojen suojelutyöhön lahjoittamalla rahaa. Ohjeet löydät alempaa tältä sivulta! Varat ohjataan Red Panda Networkin kautta pikkupandojen suojeluun niiden luonnollisilla elinalueilla. Korkeasaari on tukenut Red Panda Networkin toimintaa vuodesta 2010. Varoilla perustetaan uusia suojelualueita, tehdään tutkimusta sekä valistetaan ihmisiä. Yksi esimerkki on metsänvartijat, joita Red Panda Network on voinut palkata keräysrahoilla. Metsänvartijat ovat paikallisia, vähävaraisia ihmisiä, jotka saavat lisätuloja pikkupandojen elinalueiden kartoittamisesta ja osallistuvat näin suojeluun tärkeällä tavalla. Tällä hetkellä Red Panda Networkin palveluksessa toimii 72 metsänvartijaa. Pikkupanda kuuluu myös eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jonka tavoitteena on kasvattaa elinvoimainen tarhakanta.

Tue suojelua sinulle sopivalla tavalla!

Korkeasaaren eläintarhan säätiö sr:n keräyslupanumero on RA/2020/1648 ja sen on myöntänyt Poliisihallitus. Keräyslupa on toistaiseksi voimassa 23.12.2020 alkaen koko maassa Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Kerätyt varat käytetään Korkeasaaren eläintarhan säätiön sääntöjä ja periaatteita noudattaen luonnon monimuotoisuuden suojeluun, uhanalaisten eläinlajien ja näiden elinympäristöjen suojeluun, suojelua edistävään tutkimustyöhön sekä suojelukasvatuksen edistämiseen Suomessa ja ulkomailla. Varoja käytetään luonnossa suojelutyötä toteuttavien kansalaisjärjestöjen toiminta-alueilla sekä eläintarhojen kattojärjestön EAZA:n järjestämien suojelukampanjoiden mukaisessa yhteistyössä.

Hankkeen uutisia

Tammikuu 2021: Korkeasaaren eläintarhan säätiö sr ja Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti vuonna 2020 kerätyt 2 500 euroa pikkupandojen suojeluun Red Panda Networkin kautta.Hanketuki käytetään metsänvartijoiden työn tukemiseen ja paikallisten kestävien elinkeinomahdollisuuksien kehittämiseen.

Tammikuu 2020: Korkeasaaren eläintarhan säätiö sr ja Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti vuonna 2019 kerätyt 3 100 euroa pikkupandojen suojeluun Red Panda Networkin kautta. Hanketuki on käytetty metsänvartijoiden työn tukemiseen Nepalissa.

Tammikuu 2019: Korkeasaari ja Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti Red Panda Networkille vuonna 2018 kerätyt 1 050 euroa metsänvartijoiden palkkaamiseen.

Tammikuu 2018: Korkeasaari ja Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti Red Panda Networkille 1 000 euroa metsänvartijoiden palkkaamiseen.

Vanhemmat uutiset

Joulukuu 2016: Korkeasaari ja Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti Red Panda Networkille 800 euroa metsänvartijoiden palkkaamiseen.

Helmikuu 2016: Vuonna 2015 kaikki Red Panda Networkin lahjoitusvaroilla palkkaamat metsänvartijat saivat lisäkoulutuksen salametsästysrikosten selvittämiseen.

Tammikuu 2016: Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti Red Panda Networkille 250 euroa.