Berberiapinoiden suojelu

berberiapina

Tue luonnonvaraisia berberiapinoita

Korkeasaari käynnisti kiinalaisen apinan vuoden alkaessa uuden suojeluhankkeen berberiapinoiden suojelun tukemiseksi. Kerätyt varat lahjoitetaan Barbary Macaque Awareness & Conservation (BMAC) -kansalaisjärjestölle, joka suojelee luonnonvaraisia berberiapinoita niiden elinalueilla.

Berberiapinat eli magotit elävät pääosin Marokon ja Pohjois-Algerian vuoristometsissä. Gibraltarilla asustaa pieni kaupungistunut berberiapinoiden populaatio, ja laji on ainoa kädellinen Euroopassa ihmisen lisäksi. Laji luokitellaan nykyisin erittäin uhanalaiseksi, ja luonnossa niitä elää enää noin 7000-10000 yksilöä. Berberiapinoita uhkaa elinalueiden tuhoutuminen maanviljelyn, kestämättömän karjanhoidon ja puuhiiliteollisuuden seurauksena.

Laiton lemmikkieläinkauppa on suuri uhka berberiapinoille. Vuosittain satoja poikasia riistetään perhelaumoistaan, ja arviolta 200 nuorta apinaa salakuljetetaan Afrikasta Eurooppaan. Ne myydään lemmikeiksi tai niitä käytetään rahan ansaitsemiseen turistikohteissa. Aikuiseksi kasvettuaan somasta apinasta tulee hankala lemmikki.

Korkeasaaren ystävät ry:n kerätyillä varoilla rahoitetaan muun muassa luonnonvaraisten apinalaumojen kenttätutkimusta ja paikallisväestön kouluttamista.

Berberiapinoiden myyntiä Eurooppaan on pyritty estämään kansainvälisellä CITES-sopimuksella sekä tuontikiellolla EU-maihin. Hylätyt lemmikkiapinat päätyvät usein viranomaisten tai entisten omistajien tuomina pelastuskeskuksiin, ja niiden kautta eläintarhoihin. Korkeasaaressa tällä hetkellä asuvat apinat ovat kaikki laittoman lemmikkikaupan uhreja, ja ne ovat tulleet Suomeen hollantilaisen pelastuskeskuksen kautta.

BMAC taistelee laitonta lemmikkikauppaa vastaan takavarikoimalla salametsästettyjä apinoita ja sopeuttamalla niitä takaisin luontoon, lisäämällä ihmisten tietoisuutta kampanjoilla ja sitouttamalla paikallisväestöä apinoiden suojeluun. Tällä hetkellä järjestön tärkein tavoite on rakentaa uusi keskus, jossa voisi kuntouttaa takavarikoituja apinoita ja järjestää koulutuksia.

Lahjoita sinulle sopivalla tavalla

Korkeasaaren ystävät ry:n keräyslupanumero on RA/2017/1010. Keräyslupa on voimassa 19.10.2017 – 18.10.2019 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Varojen käyttötarkoitus ja kohdealue: Kerätyt varat käytetään uhanalaisten lajien ja näiden elinympäristöjen suojeluun Suomessa ja ulkomailla osallistumalla yhteistyökumppanien toteuttamiin kenttäsuojeluhankkeisiin.

Hyviä uutisia berberiapinahankkeelle

Heinäkuu 2019: Heinäkuussa järjestetyssä apinapäivässä kerättiin onnenpyörän avulla yli 1000 euroa luonnonvaraisia berberiapinoita suojelevalle Barbary Macaque Awareness and Conservation -järjestölle. Apinoiden suojelussa auttoivat palkintoja lahjoittaneet GLO Hotels, LUSH Finland sekä Sanoma Median Tiede Luonto ja Aku Ankka.

Tammikuu 2018: Korkeasaari ja Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti Marokossa lemmikkikaupan uhkaamien berberiapinoiden apuna toimivalle Barbary Macaque Awareness and Conservationille 1500 euroa. Yhditys sai Korkeasaarelta myös 2017 syksyllä 2 000 euron avustuksen uuden jeepin hankintaan. Lue lisää…

Joulukuu 2016: Korkeasaari ja Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti Marokossa lemmikkikaupan uhkaamien berberiapinoiden apuna toimivalle Barbary Macaque Awareness and Conservationille 2500 euroa.

Helmikuu 2016: Helsingin ja Pekingin kaupunkien isännöimää Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan seuraavan sunnuntaina 7.2.2016. Vuosi 2016 on kiinalaisen horoskooppimerkin mukaan apinan vuosi. Korkeasaaren ystävät ry. kerää varoja berberiapinoiden hyväksi Kiinalaisessa uudessavuodessa. Tapahtumaa vietetään Helsinkin Keskuskadulla.

Tammikuu 2016: Korkeasaari ja Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti Barbary Macaque Awareness and Conservationille 1000 euroa.