Madagaskarin makien suojelu

mustamaki

Madagaskarin makien suojelu

Madagaskarin luonto on ainutlaatuinen. Saarivaltiossa elää 5 % maailman tunnetuista eliölajeista. Suurin osa niistä on endeemisiä, eli niitä ei tavata missään muualla. Tällaisia ovat esimerkiksi puolikädellisiin kuuluvat makit, jotka ovat kaikki uhanalaisia.

Itäisellä Madagaskarilla sijaitsevan Torotorofotsyn metsissä elää useita äärimmäisen uhanalaisia makeja. Monia alueen kosteikoista on muutettu riisipelloiksi ja metsiä eukalyptysviljelmiksi, josta jatkojalostetaan puuhiiltä paikallisten energianlähteeksi. Kaskeaminen aiheuttaa hallitsemattomia metsäpaloja, ja laiton kaivostoiminta tuhoaa luonnontilaisia elinympäristöjä. Tämän lisäksi makeja uhkaa myös salametsästys, sillä osalle köyhyydessä elävistä paikallisista ne voivat olla ainoa saatavilla oleva proteiinilähde.

LAHJOITA SUOJELUUN! PERUSTA OMA KERÄYS!

Korkeasaari käynnisti vuonna 2021 Suomen luonnonsuojeluliiton kanssa viisivuotisen hankkeen Madagaskarin metsäluonnon suojelemiseksi Torotorofotsyn alueella. Tontolo maitso -hanke edistää metsien ja siten makien suojelua tukemalla yhteisöiden kestävää kehitystä ja osallistamalla paikallisia. Tavoitteena on puuston lisääminen maatalousmailla, polttopuuta säästävien hellojen käyttöönotto, ekologisesti kestäviin maatalousmenetelmiin siirtyminen, viljelijäyhdistysten perustaminen ja ympäristötietouden lisääminen. Hankkeessa kerätään säännöllisesti tietoa eri makilajien populaatioista, sillä sitä tarvitaan lajien suojelun perustaksi. Myös Korkeasaari on ollut apuna populaatioiden kartoittamisessa.

Korkeasaaren omaan lajistoon kuuluu mustamaki (Eulemur macaco), joita elää Madagaskarin luoteisosissa. Laji luokitellaan vaarantuneeksi ja elinympäristön tuhoutumisen lisäksi metsästys lihan, turkin ja viljelyksille aiheutuvien tuhojen vuoksi sekä etenkin Nosy Bénin saarella tapahtuva pyydystäminen lemmikkimarkkinoille varjostavat lajin tulevaisuutta. Mustamaki kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan.

Hankkeen uutisia


 • Lokakuu 2022
  Korkeasaaren työntekijät Hanna ja Annika vierailivat Madagaskarilla osallistumassa makien populaatiokartoituksiin. Kahden viikon vierailulla tutustuttiin myös hankkeen avulla perustettujen viljelijäyhdistysten ja taimitarhojen toimintaan.

 • Huhtikuu 2021
  Torotorofotsyn metsissä elää äärimmäisen uhanalaisia makeja, joiden populaatioista kerätään hankkeen aikana säännöllisesti tietoa lajien suojelun perustaksi. Ensimmäisessä makikartoituksessa Torotorofotsyn pohjoisosista löytyi viisi ryhmää vareja (Varecia variegata, 23 yksilöä), kaksi ryhmää lemureja (Eulemur fulvus, 10 yksilöä), kaksi yksilöä indreja (Indri indri) ja 3 yksilöä diadeemasifakoja (Propithecus diadema), joista yksi oli poikanen. Leveäkuonobokombaleja (Prolemur simus), joita alueella on aiemmin havaittu, ei laskennassa löytynyt.

 • Maaliskuu 2021
  Hankkeen ensimmäiset makikartoitukset ovat alkamassa ja myös Korkeasaaren mustamakeja voi seurata uuden livekameran kautta.
  Lue lisää
 • Tammikuu 2021
  Korkeasaaren eläintarhan säätiö sr ja Korkeasaaren ystävät ry. osallistuvat hankkeeseen keräämällä varoja, vahvistamalla hankkeen viestintää ja auttamalla Torotorofotsyn makipopulaation kartoituksessa.