Sammakkoeläinten suojelu

amphibian ark

Sammakkoeläinten suojelu

Maailman sammakkoeläimiä uhkaa sukupuuttoaalto. Monet lajit, suvut ja jopa heimot häviävät luonnosta ennennäkemättömällä vauhdilla. Selviydyttyään olemassaolon taistelussa yli 360 miljoonaa vuotta sammakkoeläimet ovat hätää kärsimässä: ainakin kolmasosa – tai pahimmassa tapauksessa puolet maailman 6000 sammakkoeläinlajista – menetetään lähitulevaisuudessa.

Eläintarhat kurnuttavat sammakoiden hätähuutoa, keräävät varoja suojeluun ja perustavat sammakoille sijaiskoteja.

Sammakkojen elämää uhkaavat sopivien elinympäristöjen häviäminen, ilmaston muuttuminen, saasteet ja hyönteismyrkyt, vieraat tulokaslajit niiden elinympäristöissä ja pyydystys ruokapöytiin ja lemmikkieläimiksi. Vakavin ongelma on kokonaisia sammakkokantoja tappava loissieni, joka on vähitellen levinnyt Afrikasta ympäri maailman. Sammakoiden pelastamiseksi on tehty maailmanlaajuinen hätäohjelma. Koska suojelutyö sammakoiden alkuperäisillä elinalueilla ei riitä suojelemaan sammakkokuntaa katastrofilta, eläintarhat ovat ottaneet tavoitteekseen antaa mahdollisimman monelle uhanalaiselle sammakkolajille turvapaikan. Eläintarhat kurnuttavat sammakoiden hätähuutoa, keräävät varoja suojeluun ja perustavat sammakoille sijaiskoteja. Korkeasaari on mukana sammakkorintamassa mm. ottamalla sammakoita kasvatettavakseen ja levittämällä sammakkotietoa monin eri tavoin.

Sammakot ovat usein puhtaan ja turvallisen luonnonympäristön mittari. Niiden iho läpäisee herkästi mm. ympäristömyrkkyjä ja sammakoiden häviäminen varoittaa ympäristön pilaantumisesta. Monin paikoin sammakot pitävät huolta myös siitä, että tuhohyönteiset ja tauteja levittävät otukset pysyvät kurissa. Sammakoiden ihon eritteistä on löydetty useita erilaisia aineita, jotka tappavat viruksia ja bakteereja. Sammakkoja tutkimalla on löydetty mm. lääkeaine, joka tehoaa HIV:iin. Suojelemalla sammakoiden elämää hyödymme siis samalla itsekin!

Vuodesta 2016 kerätyt varat on suunnattu Suomen luonnonsuojeluliiton Torotorofotsy-hankkeelle kultaisen mantellan (Mantella aurantiaca) suojeluun Madagaskarilla. Aikaisempina vuosina sammakoiden suojelua on tuettu mm. Amphibian Ark -säätiön kautta.

Lahjoita sinulle sopivalla tavalla

Korkeasaaren ystävät ry:n keräyslupanumero on RA/2017/1010. Keräyslupa on voimassa 19.10.2017 – 18.10.2019 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Varojen käyttötarkoitus ja kohdealue: Kerätyt varat käytetään uhanalaisten lajien ja näiden elinympäristöjen suojeluun Suomessa ja ulkomailla osallistumalla yhteistyökumppanien toteuttamiin kenttäsuojeluhankkeisiin.

Uutisia sammakoiden suojelusta

Tammikuu 2018: Korkeasaaren ystävät ry lahjoitti 1800 euroa Suomen Luonnonsuojeluliiton Torotorofotsy-hankkeelle kultamantellasammakoiden ja niiden elinympäristönään käyttämän suoalueen suojelemiseksi Madagaskarilla. Lue lisää…

Lokakuu 2016: Vuonna 2016 kerätyt varat suunnataan Suomen luonnonsuojeluliiton Torotorofotsy-hankkeelle kultaisen mantellan (Mantella aurantiaca) suojeluun Madagaskarilla. Aikaisempina vuosina sammakoiden suojelua on tuettu mm. Amphibian Ark -säätiön kautta.

Joulukuu 2015: Korkeasaaren ystävät ry lahjoitti 3 000 euroa uhanalaisten sammakkoeläinten suojeluun. Lahjoitus annettiin Euroopan eläintarha- ja akvaarioyhdistykselle (EAZA), joka koordinoi eurooppalaisia sammakkoeläinten suojeluhankkeita. Lisäksi Korkeasaaren ystävät ry lahjoitti 2 000 euron avustuksen Kamerunissa elävän maailman suurimman sammakon, goljatsammakon, kartoitus- ja suojeluprojektiin. Projektia koordinoi Environment & Rural Development Foundation.

Vanhemmat uutiset
Tammikuu 2013: Korkeasaaren ystävät ry lahjoitti 3 000 euroa uhanalaisten sammakkoeläinten suojeluun. Lahjoitus annettiin Euroopan eläintarha- ja akvaarioyhdistykselle (EAZA), joka koordinoi eurooppalaisia sammakkoeläinten suojeluhankkeita.

Joulukuu 2011: Korkeasaaren ystävät ry lahjoitti 1 600 euroa uhanalaisten sammakkoeläinten suojeluun. Lahjoitus annettiin Euroopan eläintarha- ja akvaarioyhdistykselle (EAZA), joka koordinoi eurooppalaisia sammakkoeläinten suojeluhankkeita. Lisäksi myönnettiin 3 500 euron matka-avustus kahdelle sammakkotutkijalle.

Lokakuu 2010: Korkeasaaren ystävät ry lahjoitti 5 000 euroa uhanalaisten sammakkoeläinten suojeluun. Lahjoitus annettiin Euroopan eläintarha- ja akvaarioyhdistykselle (EAZA), joka koordinoi eurooppalaisia sammakkoeläinten suojeluhankkeita. Lue lisää.

Huhtikuu 2010: EAZA:n Amphibian Ark -kampanja on kerännyt jo yli 420 000 euroa maailmanlaajuisesti.