Varhaiskasvatuksen ahmasivut

Ahmaretket

Varhaiskasvatuksen ahmasivut

Tervetuloa tutustumaan leikkisän ja touhukkaan ahman elämään! Olemme koonneet tälle sivulle erityisesti varhaiskasvatuksen ryhmille sopivaa katseltavaa ja kuunneltavaa ahmasta.

Korkeasaaren ahmalla riittää touhua pitkin päivää

Katselkaa alta video ahman kevätpuuhista rauhassa ja hiljaa keskittyen. Pohtikaa videon päätyttyä lasten kanssa videon alta löytyviä kysymyksiä ahman touhuista.

  • Miten ahma liikkuu – juosten, tai pikemminkin laukaten?
  • Onko ahma mielestänne ketterä vai kömpelö?
  • Onko ahmalla tassuissaan kynnet?
  • Onko ahma vahva?
  • Osaako ahma kiivetä?

Atte Ahman aarre

Istuutukaa lattialle nuotiopiiriin ja lukekaa tarina nuoresta Atte Ahmasta, joka ei vielä tuntenut itseään vielä kovin hurjaksi pedoksi. Emon opettamana se oli kätkenyt herkkuaarteen hyvään talteen. Mutta miten sen nyt löytäisi, kun lumi on peittänyt jäljet ja hajut alleen?

Atte ahman aarre -tarina

Leikitään ahmaa

Ahman aistit
Ahman hajuaisti on niin tarkka, että se voi haistaa lumen alle piilottamansa ruuan monen sadan metrin päästä. Ahma kuulee myös paljon tarkemmin kuin ihminen. Näiden taitojen avulla se löytää ruokaa metsästä. Kokeillaan lähimetsässä, millaista olisi olla ahma!
Haistele metsää: miltä tuoksuu kaarna, maa tai ilma? Mikä on mukavimman tuoksuista?
Kuuntele hiljaa: mitä ääniä kuulet? Kuuletko minkään eläimen ääniä?

Ahma saalistaa
Ahma on petoeläin, eli se pyydystää toisia eläimiä ruuakseen. Muistatko, mitä saaliseläimiä Atte Ahma tiesi metsässä asuvan?
Yksi leikkijöistä on ahma, loput saaliseläimiä, joista jokainen piirtää itselleen maahan kotikolon. Jaetaan saaliseläimet esim. jäniksiin, riekkoihin ja myyriin, niin että jokaista lajia on useampi yksilö. Kun ahma huutaa vaikkapa ”jänis”, jänikset lähtevät liikkeelle ja etsivät itselleen uuden kotikolon. Jos ahma saa saaliin kiinni, tästä tulee uusi ahma. Jos ahma huutaa ”suuri saalistus”, kaikki saaliseläimet lähtevät liikkeelle koloistaan.

Ahman pesä
Ahman poikaset syntyvät kevättalvella emon kaivamaan lumiluolaan. Pesäluolassa ovat poikaset ja käytävän sivuhaaroissa ovat erikseen ruokavarasto ja vessa. Ahman poikaset ovat pieninä ihan valkoisia, se on niiden suojaväri lumessa. Rakentakaa tai piirtäkää ahman pesäluola! Jotkut voivat olla poikasina pesäluolassa ja joku voi olla ahmaemo. Muistakaa tehdä ahmalle ruokavarasto ja vessa! Mahtuuko ahma liikkumaan luolassaan?

Opitaan ahman elintavoista

Lähdetään virtuaaliselle vierailulle ahman reviirille. Korkeasaaren Pinja-ahma johdattaa teidät piilopaikkoihinsa ja saaliin äärelle 360-kokemuksen avulla. Klikkaa kuvakkeita ja raahaa ruutua nähdäksesi ympärillesi!

Ahma 360

Kertaus on opintojen ahma

Nyt kun olette kuulleet, katselleet ja leikkineet ahmaa, on ahmavisan aika. Se sopii erityisesti eskareille ja muille varhaiskasvatusikäisille yhdessä aikuisen kanssa tehtäväksi. Pohtikaa lasten tekemiä vastauksia hetki yhdessä, valitkaa enemmistön näkemys ja painakaa sen jälkeen vastaa nappia. Saatte samantien tiedon siitä, oliko vastaus oikein vai väärin.

Avaa ahmavisa