Avoinna tänään 10–18

Villieläinsairaala

Villieläinsairaala

Avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä voi tuoda Korkeasaaren Villieläinsairaalaan saamaan ammattitaitoista hoitoa, ja puhelinpalvelumme auttaa eläinten avuntarpeen arvioinnissa paikkakunnasta riippumatta. Potilaista huolehtivat eläintenhoitajat, eläinlääkärit ja biologit, jotka ovat työskennelleet pitkään villieläinten kanssa. Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola: meille tuodaan hoitoon vuosittain yli 1 500 eläintä. Löydät sivun alareunasta ohjeet toimintamme tukemiseen!

Otamme hoitoon kaikki loukkaantuneet tai orvoiksi jääneet kotimaiset luonnonvaraiset eläimet. Hoidon tavoitteena on palauttaa eläimet hyväkuntoisina takaisin luontoon.

Seuraa alla olevia ohjeita, jos epäilet luonnonvaraisen eläimen tarvitsevan apua!

Harmaahylkeen kuutti

1. Tunnista eläimen avuntarve

Jos löydät luonnosta huonokuntoisen tai orvon eläimen, tarkista ensin, tarvitseeko se todella apua. Esimerkiksi oravanpoikaset, nuoret lokit, rannalla makoilevat hylkeet ja yksinäiset jäniksenpojat tarvitsevat vain harvoin ihmisen apua, joten älä koske poikasiin ennen asiantuntijan ohjeita. Oheista linkeistä löydät toimintaohjeita ja vastauksia usein kysyttyihin eläinkysymyksiin aihepiireittäin. Lain mukaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan.
LINNUT   SIILIT   ORAVAT   HYLKEET
RUSAKOT & JÄNIKSET   HIRVET & KAURIIT

Sorsanpoikasia

2. Ota yhteyttä

Soita meille, kun luonnonvarainen eläin on kiireellisen avun tarpeessa tai tarvitset lisäohjetta eläimen avuntarpeen varmistamiseen. Villieläinsairaalan puhelinnumero 040 334 2954 on toiminnassa päivittäin, talvikaudella noin kello 8-15 ja kesällä eläintarhan aukioloaikoja mukaillen. Vastaamme puhelimeen eläintenhoitotyön lomassa. Mikäli emme ehdi vastaamaan heti, kokeile soittaa hetken päästä uudestaan – älä jätä viestiä vastaajaan.

Kiireettömissä asioissa lähetä viesti klikkaamalla tästä!

Lähetä viesti lomakkeella mikäli asia ei ole kiireellinen. Viesti tulee meille sähköpostina osoitteeseen villielainsairaala (a) korkeasaari.fi .

Jos asiasi koskee Korkeasaarta yleisesti tai sellaisia asioita, jotka eivät liity luonnonvaraisiin loukkaantuneisiin tai apua tarvitseviin eläimiin, ota yhteyttä Korkeasaaren lipunmyyntiin. Tietoa työ- ja harjoittelupaikoista löytyy rekrytointisivultamme.

    Tiedot tallennetaan viestin käsittelemiseksi. Jos haluat tilata uutiskirjeemme, tallennamme sähköpostiosoitteesi uutiskirjejärjestelmään. Voit lukea koko tietosuojaselosteen sivulta korkeasaari.fi/tietosuojaseloste.

Milloin soitan 112?

Voit soittaa eläimiin liittyvissä asioissa yleiseen hätänumeroon 112, kun…
→ eläin aiheuttaa järjestyshäiriötä tai vaaraa ihmisille tai liikenteelle,
→ eläin tarvitsee pelastamista paikasta, josta se ei omin avuin ja ilman apuvälineitä pääse pois, tai
→ kyseessä on akuutti eläinsuojelullinen asia, esim. vakavasti loukkaantunut eläin tai meneillään oleva eläinrääkkäys.

3. Tuo potilas tarvittaessa hoitoon

Villieläinsairaalan potilaat otetaan vastaan Korkeasaaren lipunmyynnissä alkaen klo 7 ja päättyen tuntia ennen eläintarhan sulkemista. Pääset Korkeasaareen helposti bussilla nro 16 tai metrolla Kalasataman kautta, katso tarkemmat saapumisohjeet täältä. Pyydämme sinua täyttämään saapuessasi potilaan vastaanottolomakkeen, jossa kysytään mm. eläimen löytöpaikka ja -tilanne.

Emme valitettavasti pääse noutamaan loukkaantuneita eläimiä, vaan löytäjä tuo itse eläimen hoitoon.

Mitä eläimiä Villieläinsairaalassa hoidetaan?

Otamme vastaan kaikki kotimaiset luonnonvaraiset loukkaantuneet tai orvoiksi jääneet eläimet. Vuosittain noin 40 % Villieläinsairaalaan tuoduista eläimistä kuntoutuu ja palautetaan luontoon.

Vieraslajeja kuten minkki, supikoira ja citykani emme hoida, sillä vieraslajeihin liittyvän lainsäädännön mukaan niitä ei saa päästää takaisin luontoon. Kesykyyhkyjä emme hoida, jotta estämme kesykyyhkyillä yleisen ja vesilintuihin helposti tarttuvan paramyksoviruksen leviämistä. Näiden lajien Villieläinsairaalaan tuodut yksilöt lopetamme kivuttomasti.

Villieläinsairaalan toiminnassa noudatetaan lakia eläinten hyvinvoinnista. Lain mukaan hoidon aloittamisen lähtökohtana on oltava aina terveen, hyväkuntoisen eläimen palauttaminen hoidon jälkeen luontoon. Mikäli eläin on vahingoittunut siten, ettei se voi hoidosta huolimatta enää selviytyä itsenäisesti luonnossa, se lopetetaan kivuttomasti. Poikkeustapauksissa, viranomaisten luvalla, eläin joka ei kuntoudu tarpeeksi palatakseen luontoon voi jäädä eläintarhaan, jos se ei kärsi kivuista ja sille voidaan tarjota lajille sopivat tilat.

Lemmikit eivät kuulu Villieläinsairaalaan. Löytöeläinasioissa pääkaupunkiseudulla auttaa Viikin löytöeläintalo. Eksoottisten lemmikkien uudelleen sijoitusta voi kysellä matelijoiden, lemmikkilintujen tai sammakoiden harrastajilta. Löydetyn kirjekyyhkyn omistajaa voit etsiä täältä.

 

Tue Villieläinsairaalan toimintaa!

Lahjoittamalla voit tukea Villieläinsairaalan toimintaa ja kehittämistä! Voit tehdä kertalahjoituksen haluamallasi summalla, alkaa kuukausilahjoittajaksi, tai perustaa oman keräyksen Villieläinsairaalan hyväksi esimerkiksi syntymäpäiviesi kunniaksi.
TEE KERTALAHJOITUS! ALOITA KUUKAUSILAHJOITUS! PERUSTA OMA KERÄYS!

Varat käytetään lyhentämättömänä Villieläinsairaalan toimintaan, esimerkiksi lääkekuluihin.
Huomioithan, että emme ota vastaan ripsiharjoja. Muista tavara- ja ruokalahjoituksista tulee aina sopia etukäteen.

 

 

 

Tarinoita Villieläinsairaalasta

Lue uutisia Villieläinsairaalasta!

Uusia kuvia

Uusia videoita