Villieläinsairaala

Villieläinsairaala

Lintuinfluenssan vaikutus Villieläinsairaalan toimintaan

Villieläinsairaala on desinfioitu huolellisesti sen jälkeen, kun hoitoon tuodulla kanahaukalla todettiin lintuinfluenssa, ja otamme jälleen vastaan orpoja ja loukkaantuneita nisäkkäitä sekä matelijoita normaaliin tapaan. Lintuinfluenssariskin takia osaa lintulajeista ei poikkeuksellisesti oteta hoitoon tällä hetkellä.
 
Aikuisista linnuista hoitoon ei tällä hetkellä oteta vesilintuja (esim. sorsat, joutsenet, hanhet), kahlaajia, lokkeja, petolintuja (haukat, pöllöt, kotkat) ja varislintuja (varikset, harakat, naakat, korpit ja närhet). Muita lajeja hoidetaan. Lintujen poikasista eli untuvikoista hoitoon otetaan kaikki paitsi joutsenien, hanhien ja sinisorsien untuvikot. Villieläinsairaalan henkilökunta auttaa tarvittaessa lajitunnistuksessa, yhteystiedot löydät alempaa tältä sivulta. Puluja ei hoideta paramyksoviruksen takia.
 
Korkeasaaren eläinlääkäri seuraa aktiivisesti tautitilanteen kehitystä ja ohjeistusta muutetaan tilanteen mukaan, linjaus on sovittu yhdessä viranomaisten kanssa. Ne luonnonvaraiset linnut, joita Villieläinsairaala ei tällä hetkellä hoida, voi toistaiseksi toimittaa Yliopistolliseen eläinsairaalaan Viikkiin. Lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi viranomaiset suosittelevat, että pääkaupunkiseudulta ei tulisi viedä vesi- ja petolintuja muualle Suomen lintuhoitoloihin ilman yhteydenottoa hoitolan alueen kunnan- tai läänineläinlääkäriin.

Tieto päivitetty 8.4.2021

 
Korkeasaaressa toimiva Villieläinsairaala ottaa vastaan avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä. Villieläinsairaalaan tuodaan vuosittain yli 1 000 loukkaantunutta tai orpoa eläintä. Potilaista huolehtivat eläintenhoitajat ja eläinlääkäri, jotka ovat työskennelleet pitkään villieläinten kanssa. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto myönsi vuonna 2017 Villieläinsairaalalle Vuoden Eläinsuojeluteko -palkinnon. Voit tukea Villieläinsairaalan toimintaa lahjoituksin!

Onko eläin avun tarpeessa?

Tunnista eläimen avuntarve ⟶ soita meille ⟶ tuo eläin hoitoon.

Jos löydät luonnosta huonokuntoisen tai orvon eläimen, tarkista ensin, tarvitseeko se todella apua. Esimerkiksi oravanpoikaset, nuoret lokit ja yksinäiset jäniksenpojat tarvitsevat vain harvoin ihmisen apua. Oheista linkeistä löydät toimintaohjeita ja vastauksia usein kysyttyihin eläinkysymyksiin aihepiireittäin.

LINNUT SIILIT ORAVAT JÄNISELÄIMET HIRVIELÄIMET

Kun tiedät eläimen tarvitsevan apua tai tarvitset apua eläimen tilan arvioinnissa, soita meille. Puhelinnumeron löydät alempaa tältä sivulta. Eläimiä otetaan vastaan Korkeasaaren lipunmyynnissä Mustikkamaalla päivittäin klo 7-15. Meille pääsee helposti bussilla nro 16 ja metrolla Kalasataman kautta. Huomioithan, että Korkeasaaren henkilökunta ei pääse noutamaan loukkaantuneita eläimiä. Helsingin alueella toimii pelastuslaitoksen oma eläinpelastusyksikkö, joka toimittaa eläimiä Villieläinsairaalaan hoidettavaksi.

Pelastuslaitoksen ohjeet: Miten pitää toimia, kun näet apua tarvitsevan eläimen? | När behöver djuren hjälp och vad ska man göra? | When does an animal need help and what to do?

Pelastuslaitos vai 112?

Helsingin alueella eläintehtäviä hoitaa Helsingin pelastuslaitoksen eläintenpelastuspalvelu, puh. (09) 310 30151

Eläintenpelastustehtävät kuuluvat kunnallisille pelastuslaitoksille. Eli jos lokki on loukannut siipensä tai kissa juuttunut puuhun, yleiseen hätänumeroon 112 ei saa soittaa. Oman kunnan pelastuslaitoksen tilannekeskuksen numeron voit etsiä internetistä.

Yleiseen hätänumeroon voi soittaa, jos eläin aiheuttaa vaaraa ihmisille tai eläimen pelastamisessa tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi moottoritiellä juokseva hirvi, lasta purrut kyy ja jäihin pudonnut peura.

Villieläinsairaala auttaa luonnonvaraisia suomalaisia eläimiä

Otamme vastaan kaikki kotimaiset luonnonvaraiset loukkaantuneet tai orvoiksi jääneet eläimet.

Vieraslajeja kuten minkki, supikoira ja citykani emme hoida, sillä vieraslajeihin liittyvän lainsäädännön mukaan niitä ei saa päästää takaisin luontoon. Kesykyyhkyjä emme hoida, jotta estämme kesykyyhkyillä yleisen ja vesilintuihin helposti tarttuvan paramyksoviruksen leviämistä. Näiden lajien Villieläinsairaalaan tuodut yksilöt lopetamme kivuttomasti.

Lemmikit eivät kuulu Villieläinsairaalaan. Löytöeläinasioissa pääkaupunkiseudulla auttaa Viikin löytöeläintalo. Eksoottisten lemmikkien uudelleen sijoitusta voi kysellä matelijoiden, lemmikkilintujen tai sammakoiden harrastajilta. Löydetyn kirjekyyhkyn omistajaa voit etsiä täältä.

Tavoitteemme on, että eläin palaa hyväkuntoisena luontoon

Vuosittain noin 40 % Villieläinsairaalaan tuoduista eläimistä kuntoutuu ja vapautetaan luontoon.

Villieläinsairaalan toiminnassa noudatetaan eläinsuojelulakia. Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Lain mukaan hoidon aloittamisen lähtökohtana on oltava aina terveen, hyväkuntoisen eläimen palauttaminen hoidon jälkeen luontoon. Mikäli eläin on vahingoittunut siten, ettei se voi hoidosta huolimatta enää selviytyä itsenäisesti luonnossa, se lopetetaan kivuttomasti. Poikkeustapauksissa, viranomaisten luvalla, eläin voi jäädä eläintarhaan, jos se ei kärsi kivuista ja sille voidaan tarjota lajille sopivat tilat.

Usein kysyttyä

Mistä tunnistan sairaan siilin? Milloin linnunpoikanen tarvitsee apua? Entä oravanpoikanen? Alla olevista linkeistä löydät toimintaohjeita ja vastauksia usein kysyttyihin eläinkysymyksiin aihepiireittäin.
LINNUT SIILIT ORAVAT JÄNISELÄIMET HIRVIELÄIMET

Villieläinsairaalan yhteystiedot

Villieläinsairaalan eläintenhoitajat tavoitat kiireellisissä tapauksissa numerosta 040 334 2954. Eläintenhoitajat vastaavat puhelimeen päivittäin kello 8-15 aina kun eläintenhoidolta ehtivät. Mikäli puhelimeen ei heti ehditä vastata, soitathan hetken päästä uudestaan. Puhelinlinja on varattu eläinpotilaiden avuntarpeen arviointiin ja niiden lajintunnistukseen. Jos asiasi ei ole kiireellinen, otathan yhteyttä sähköpostitse: villielainsairaala (a) korkeasaari.fi

Huomioithan, että Korkeasaaren henkilökunta ei pääse noutamaan loukkaantuneita eläimiä. Korkeasaareen pääsee helposti bussilla nro 16 ja metrolla Kalasataman kautta. Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö toimittaa Helsingin alueelta potilaat Villieläinsairaalaan tarvittaessa myös Korkeasaaren lipunmyynnin sulkemisajan jälkeen.

Voit lähettää viestin myös tämän lomakkeen kautta!

Lähetä viesti:

Lähetä viesti lomakkeella mikäli asia ei ole kiireellinen.

Jos asiasi koskee Korkeasaarta yleisesti tai sellaisia asioita, jotka eivät liity luonnonvaraisiin loukkaantuneisiin tai apua tarvitseviin eläimiin, ota yhteyttä Korkeasaaren lipunmyyntiin. Tietoa työ- ja harjoittelupaikoista löytyy rekrytointisivultamme.

Tarinoita Villieläinsairaalasta

Lue uutisia Villieläinsairaalasta!