Villieläinsairaala

Villieläinsairaala

Korkeasaaren Villieläinsairaala tarjoaa paikan, jonne avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä voi tuoda saamaan ammattitaitoista hoitoa. Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola: hoitoon tuodaan vuosittain yli 1 500 eläintä. Potilaista huolehtivat eläintenhoitajat, eläinlääkäri ja biologi, jotka ovat työskennelleet pitkään villieläinten kanssa. Hoidon tavoitteena on palauttaa eläimet hyväkuntoisina takaisin luontoon. Villieläinsairaala on palannut lintuinfluenssan aiheuttamien poikkeusten jälkeen normaaleihin lintujen hoitokäytäntöihin, eli myös kaikkia kotimaisia lintulajeja otetaan jälleen hoitoon. Lue lisää.

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto myönsi vuonna 2017 Villieläinsairaalalle Vuoden Eläinsuojeluteko -palkinnon. Voit tukea Villieläinsairaalan toimintaa lahjoituksin!

Onko eläin avun tarpeessa?

Tunnista eläimen avuntarve ⟶ soita meille ⟶ tuo eläin hoitoon.

Jos löydät luonnosta huonokuntoisen tai orvon eläimen, tarkista ensin, tarvitseeko se todella apua. Esimerkiksi oravanpoikaset, nuoret lokit ja yksinäiset jäniksenpojat tarvitsevat vain harvoin ihmisen apua. Oheista linkeistä löydät toimintaohjeita ja vastauksia usein kysyttyihin eläinkysymyksiin aihepiireittäin.

LINNUT SIILIT ORAVAT JÄNISELÄIMET HIRVIELÄIMET

Kun tiedät eläimen tarvitsevan apua tai tarvitset apua eläimen tilan arvioinnissa, soita meille. Puhelinnumeron löydät alempaa tältä sivulta. Eläimiä otetaan vastaan Korkeasaaren lipunmyynnissä Mustikkamaalla päivittäin klo 7:stä sulkemisaikaan saakka. Meille pääsee helposti bussilla nro 16 ja metrolla Kalasataman kautta. Huomioithan, että Korkeasaaren henkilökunta ei pääse noutamaan loukkaantuneita eläimiä. Helsingin alueella toimii pelastuslaitoksen oma eläinpelastusyksikkö, joka toimittaa eläimiä Villieläinsairaalaan hoidettavaksi.

Pelastuslaitos vai 112?

Helsingin alueella eläintehtäviä hoitaa Helsingin pelastuslaitoksen eläintenpelastuspalvelu, puh. (09) 310 30151

Eläintenpelastustehtävät kuuluvat kunnallisille pelastuslaitoksille. Eli jos lokki on loukannut siipensä tai kissa juuttunut puuhun, yleiseen hätänumeroon 112 ei saa soittaa. Oman kunnan pelastuslaitoksen tilannekeskuksen numeron voit etsiä internetistä.

Yleiseen hätänumeroon voi soittaa, jos eläin aiheuttaa vaaraa ihmisille tai eläimen pelastamisessa tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi moottoritiellä juokseva hirvi, lasta purrut kyy ja jäihin pudonnut peura.

Helsingin pelastuslaitoksen ohjeet: Miten pitää toimia, kun näet apua tarvitsevan eläimen?

Villieläinsairaala auttaa luonnonvaraisia suomalaisia eläimiä

Otamme vastaan kaikki kotimaiset luonnonvaraiset loukkaantuneet tai orvoiksi jääneet eläimet.

Vieraslajeja kuten minkki, supikoira ja citykani emme hoida, sillä vieraslajeihin liittyvän lainsäädännön mukaan niitä ei saa päästää takaisin luontoon. Kesykyyhkyjä emme hoida, jotta estämme kesykyyhkyillä yleisen ja vesilintuihin helposti tarttuvan paramyksoviruksen leviämistä. Näiden lajien Villieläinsairaalaan tuodut yksilöt lopetamme kivuttomasti.

Lemmikit eivät kuulu Villieläinsairaalaan. Löytöeläinasioissa pääkaupunkiseudulla auttaa Viikin löytöeläintalo. Eksoottisten lemmikkien uudelleen sijoitusta voi kysellä matelijoiden, lemmikkilintujen tai sammakoiden harrastajilta. Löydetyn kirjekyyhkyn omistajaa voit etsiä täältä.

Tavoitteemme on, että eläin palaa hyväkuntoisena luontoon

Vuosittain noin 40 % Villieläinsairaalaan tuoduista eläimistä kuntoutuu ja vapautetaan luontoon.

Villieläinsairaalan toiminnassa noudatetaan eläinsuojelulakia. Sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Lain mukaan hoidon aloittamisen lähtökohtana on oltava aina terveen, hyväkuntoisen eläimen palauttaminen hoidon jälkeen luontoon. Mikäli eläin on vahingoittunut siten, ettei se voi hoidosta huolimatta enää selviytyä itsenäisesti luonnossa, se lopetetaan kivuttomasti. Poikkeustapauksissa, viranomaisten luvalla, eläin voi jäädä eläintarhaan, jos se ei kärsi kivuista ja sille voidaan tarjota lajille sopivat tilat.

Villieläinsairaalan yhteystiedot

Villieläinsairaalan eläintenhoitajat tavoitat kiireellisissä tapauksissa numerosta 040 334 2954. Eläintenhoitajat vastaavat puhelimeen päivittäin eläintarhan normaalien aukioloaikojen puitteissa (pl. tapahtumien poikkeusaukioloajat), aina kun eläintenhoidolta ehtivät. Mikäli puhelimeen ei heti ehditä vastata, älä jätä viestiä vastaajaan vaan soita hetken päästä uudestaan. Puhelinlinja on varattu eläinpotilaiden avuntarpeen arviointiin ja niiden lajintunnistukseen. Jos asiasi ei ole kiireellinen, otathan yhteyttä sähköpostitse: villielainsairaala (a) korkeasaari.fi

Huomioithan, että Korkeasaaren henkilökunta ei pääse noutamaan loukkaantuneita eläimiä. Korkeasaareen pääsee helposti bussilla nro 16 ja metrolla Kalasataman kautta. Helsingin pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö toimittaa Helsingin alueelta potilaat Villieläinsairaalaan tarvittaessa myös Korkeasaaren lipunmyynnin sulkemisajan jälkeen.

Voit lähettää viestin myös tämän lomakkeen kautta!

Lähetä viesti:

Lähetä viesti lomakkeella mikäli asia ei ole kiireellinen.

Jos asiasi koskee Korkeasaarta yleisesti tai sellaisia asioita, jotka eivät liity luonnonvaraisiin loukkaantuneisiin tai apua tarvitseviin eläimiin, ota yhteyttä Korkeasaaren lipunmyyntiin. Tietoa työ- ja harjoittelupaikoista löytyy rekrytointisivultamme.
Voit tukea Villieläinsairaalan toimintaa lahjoituksin!

Tarinoita Villieläinsairaalasta

Lue uutisia Villieläinsairaalasta!