Villieläinsairaala

Mikä Villieläinsairaala?

Korkeasaaressa toimiva Villieläinsairaala ottaa vastaan avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä. Villieläinsairaalaan tuodaan vuosittain lähes 1000 loukkaantunutta tai orpoa eläintä. Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto myönsi vuonna 2017 Korkeasaaren Villieläinsairaalalle Vuoden Eläinsuojeluteko -palkinnon.

Jos löydät luonnosta huonokuntoisen tai orvon eläimen, tarkista ensin, tarvitseeko se todella apua. Esimerkiksi pienet oravanpoikaset, nuoret lokit ja yksinäiset jäniksenpojat tarvitsevat vain harvoin ihmisen apua. Eläintenhoitajamme auttavat mielellään puhelimitse avuntarpeen arvioinnissa.

Kun tiedät eläimen tarvitsevan apua, lue alta ohjeet ensiapuun ja kotihoitoon. Voit myös tuoda apua tarvitsevan eläimen Korkeasaaren lipunmyyntiin Mustikkamaalle. Eläimiä otetaan vastaan päivittäin klo 7.00 alkaen ja päättyen tuntia ennen eläintarhan sulkemista. Ilmoita Korkeasaareen tulevasta potilaasta ennen eläimen tuontia, jotta osaamme varautua sopivalla tavalla.

Milloin eläin on avun tarpeessa?
När behöver djuren hjälp och vad ska man göra?
When does an animal need help and what to do?

Yhteydenotto:

Varmimmin tavoitat eläintenhoitajat klo 12-13 numerosta 040 334 2954, mutta he vastaavat muulloinkin klo 7 alkaen eläintarhan sulkemisaikaan asti. Mikäli puhelimeen ei heti ehditä, soitathan hetken päästä uudestaan.

Myös Korkeasaaren asiakaspalvelu  050 352 5989 osaa neuvoa. Huomioithan, että Korkeasaaren henkilökunta ei pääse noutamaan loukkaantuneita eläimiä. Voit kysellä myös sähköpostitse osoitteesta villielainsairaala (a) korkeasaari.fi, jos asia ei ole kiireellinen.

Lähetä viesti:

Lähetä viesti lomakkeella mikäli asia ei ole kiireellinen.

Pelastuslaitos vai palokunta?

Helsingin alueella eläintehtävät ottaa vastaan Helsingin pelastuslaitoksen eläintenpelastuspalvelu, puh. (09) 310 30151

Eläintenpelastustehtävät kuuluvat kunnallisille pelastuslaitoksille. Eli jos lokki on loukannut siipensä tai kissa juuttunut puuhun, yleiseen hätänumeroon 112 ei saa enää soittaa. Oman kunnan pelastuslaitoksen numeron voit etsiä internetistä.

Yleiseen hätänumeroon voi soittaa, jos eläin aiheuttaa vaaraa ihmisille tai eläimen pelastamisessa tarvitaan viranomaisten erityiskalustoa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi moottoritiellä juokseva hirvi, lasta purrut kyy ja jäihin pudonnut peura.

Toimintaperiaatteemme

Vuosittain noin 40 % Villieläinsairaalaan tuoduista eläimistä kuntoutuu ja vapautetaan luontoon.

Villieläinsairaalan toiminnassa noudatetaan eläinsuojelulakia (4.4.1996/247, 2. luku, 13 §). Lain mukaan hoidon aloittamisen lähtökohtana on oltava aina terveen, hyväkuntoisen eläimen palauttaminen hoidon jälkeen luontoon. Mikäli eläin on vahingoittunut siten, ettei se voi hoidosta huolimatta enää selviytyä itsenäisesti luonnossa, se lopetetaan kivuttomasti. Poikkeustapauksissa, viranomaisten luvalla, eläin voi jäädä eläintarhaan, jos se ei kärsi kivuista ja sille voidaan tarjota lajille sopivat tilat.

Eläintenhoito-ohjeet ja arkisto

Korkeasaaren eläintenhoitajat ja Villieläinsairaalan ammattilaiset ovat koonneet arkiston luonnonvaraisten eläinten hoito-ohjeita sekä tiedotteita. Arkiston kautta voit kätevästi esimerkiksi tulostaa ohjeet itsellesi. Arkistosta löydät vastauksen mm. miten ja millä oravanpoikasta ruokitaan, miksi pulla ei sovi vesilinnun poikasille tai miksi lintujen maastopoikaset tulisi jättää rauhaan. Löydät myös Villieläinsairaalaa koskevia vastauksia Usein kysytyt kysymykset -osiostamme.

Tarinoita Villieläinsairaalasta:

Kevään ensimmäinen kuuttipotilas Korkeasaaren villieläinsairaalassa

Video julkaistu: 5.4.2019

Löydettäessä hylkeenpoikanen oli väsynyt, laiha ja raahannut itsensä satojen metrien päähän merestä. Nyt kuutti syö silakoita niin paljon kuin jaksaa ja ensi viikolla tarjolle saadaan myös eläviä pikkukaloja.
Lue lisää

Lehtopöllöruuhka Villieläinsairaalassa

Video julkaistu: 6.4.2016

Korkeasaaren villieläinsairaalaan tuli maaliskuun lopussa peräti neljä lehtopöllöä. Kaksi niistä oli juuttunut samaan savupiippuun ja kaksi oli törmäillyt autoliikenteen seassa. Piippuun juuttuneet pöllöt eivät olleet yhtä mustia kuin vuosi sitten Espoosta löydetty lehtopöllö, jota jouduttiin kylvettämään monessa vedessä.
Lue lisää

Korkeasaaren villisikaporsas magneettikuvauksissa

Video julkaistu: 11.6.2014

Korkeasaaren villieläinsairaalassa hoidettavalla villisian porsaalla epäillään olevan nuoruusiän epilepsia. Villisika on saanut tajuttomuuskohtauksia, joihin on liittynyt kramppeja. Nyt eläin on epilepsialääkityksellä, jonka toivotaan helpottavan oireita.
Lue lisää