Pikkupanda

Punaturkkiset pikkupandat elävät Keski-Aasiassa Himalajan alarinteillä. Ne suosivat syrjäisiä, korkealla sijaitsevia bambumetsiköitä. Isopandojen tavoin ne käyttävät bambua ravintonaan, mutta pikkupandojen ruokavalioon kuuluu paljon muutakin, kuten linnunmunia, juuria, marjoja ja hyönteisiä. Pikkupandat kiipeilevät mielellään puissa ja nukkuvat oksanhaarassa kerälle kiertyneenä. Nykytietämyksen mukaan pikkupanda olisikin lähempää sukua pesukarhulle kuin isopandalle.

Bambu ei sisällä paljon energiaa, joten pikkupanda voi nukkua puolet vuorokaudesta säästääkseen energiaa.

Suojelu

Pikkupandat ovat harvalukuisia; niitä arvioidaan olevan luonnossa alle 10 000 yksilöä. Metsien hakkuut ja karjan laidunmaiden laajeneminen vähentävät pikkupandoille sopivia elinalueita ja voivat estää pikkupandojen siirtymisen uusille alueille. Pikkupandoille on perustettu suojelualueita, mutta lajia suojaa parhaiten niiden elinalueiden etäisyys ja vaikeakulkuisuus.

Pikkupandalla on tassussaan ylimääräinen “peukalo”, joka helpottaa ruokailua.

Pikkupanda kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jolla pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta.

OSALLISTU SUOJELUUN

Korkeasaaressa

Korkeasaaren Kissalaaksossa asustaa vuosina 2005 ja 2012 syntynyt pikkupandapari, uros Feng on peräisin saksalaisesta eläintarhasta ja naaras Eriel englannista. Niille syntyi poikanen heinäkuussa 2018, joka muutti seuraavana vuonna uuteen kotiinsa Saksaan. Pikkupandan poikaset tulevat ulos pesäkopista vasta noin 3-4 kk iässä, mutta sitä ennenkin emon saattaa nähdä kantavan poikasta suussaan tarhassa kahden pesäkopin välillä. Pikkupandat saavat ruuakseen muun muassa kasvihuoneessa kasvatettua bambua sekä hedelmiä ja vihanneksia.