Usein kysyttyä: siilit

Usein kysyttyä siileistä

Milloin siilinpoikanen tarvitsee apua?

Siilin poikaset syntyvät keskikesällä ja lähtevät pesästä noin kolmen viikon ikäisinä. Sen jälkeen ne kulkevat emonsa mukana 5-6 viikkoa, kunnes emo vieroittaa ne elokuun alkupuolella. Silloin poikaset ovat 16-18 cm pitkiä ja painavat 200-350 grammaa. Jos siilinpoikanen harhailee itsekseen heinäkuussa, kököttää pitkiä aikoja liikkumatta paikallaan tai sen ympärillä pörrää kärpäsiä, on sen kunto tarkistettava. Vieroitettu, hyväkuntoinen poikanen käyttäytyy kuin aikuinen siili – se tuhisee, vetäytyy palloksi ja liikkuu reippaasti. Lisää ohjeita siilinpesän tai pienten poikasten löytäjälle Siili kiikarissa -sivulta.

Mistä tunnistan sairaan siilin?

Jos siili liikkuu epänormaalisti tai on aktiivinen päiväsaikaan, se saattaa olla avun tarpeessa. Mikäli siili kiertää kehää, sillä voi olla esimerkiksi vamma toisessa silmässä tai tulehdus toisessa korvassa. Tällainen siili on hyvä tuoda hoitoon. Hoitoa tarvitsee myös siili, joka on liikkumattomana avoimella paikalla, jonka ympärillä pyörii paljon kärpäsiä, tai joka liikkuu talviaikaan. Tästä löydät ohjeet apua tarvitsevan siilin kanssa toimimiseen! Löydät lisää sairaan siilin tuntomerkkejä Siili kiikarissa -sivulta.

Mistä tiedän, että siili selviää talvesta?

Siilit vetäytyvät horrostamaan loppusyksyllä lämpötilan laskiessa ja saatavilla olevan hyönteisravinnon vähentyessä. Selvitäkseen talvesta siili tarvitsee kunnollisen pesäpaikan ja pesänrakennusmateriaalia, eli pihan lehdet kannattaa jättää haravoimatta. Siili ei saa olla liian laiha, jotta energiavarat riittävät koko talven horroksen yli. Horrostamaan valmis siili on pullea, takapää on etupäätä leveämpi. Siili saattaa herätä kesken horroksen ja vaihtaa pesäpaikkaa. Jos pesä tuhoutuu tai kastuu ja siili on herännyt etsimään ruokaa keskellä talvea, se täytyy toimittaa hoitoon. Normaalisti siilit heräävät huhtikuun lopulla tai viimeistään toukokuussa. Lue ohjeet siilin talvipesän rakentamiseen.

Saanko siilin Villieläinsairaalasta pihalleni?

Kaikki Villieläinsairaalassa kuntoon hoidetut siilit palautetaan takaisin luontoon. Lähes kaikki meille tuodut siilit palaavat kotireviirilleen, josta ne on alunperin tuotu hoitoon. Siili on rauhoitettu eläin, jonka siirtoon tarvitaan ELY-keskuksen lupa.

Sinäkin voit tukea Villieläinsairaalan työtä!

Korkeasaaren Villieläinsairaala tarjoaa paikan, jonne loukkaantuneita tai orpoja luonnonvaraisia eläimiä voi tuoda saamaan ammattitaitoista hoitoa. Villieläinsairaalan sivuilta löydät tiedot yhteydenottoa varten sekä ohjeita eri tilanteissa toimimiseen. Voit tukea Villieläinsairaalan toimintaa lahjoituksin.

VILLIELÄINSAIRAALAN YHTEYSTIEDOT LAHJOITA PERUSTA OMA KERÄYS