Amurinleopardi

Leopardien alalajeista pohjoisin ja uhanalaisin on amurinleopardi. Amur-joen alueella Venäjän ja Kiinan rajaseudulla elää vain noin sata yksilöä, joten sukupuuton vaara on suuri. Alalajin ahdingon on aiheuttanut elinalueiden kutistuminen hakkuiden ja metsäpalojen takia. Turkista saa hyvän hinnan, joten myös salametsästys harventaa leopardien rivejä.

Amurinleopardi on niin pohjoinen kissapeto, että se viihtyy lumessakin!

Amurinleopardi on ketterä öinen saalistaja. Se liikkuu laajalla alueella ravintoa etsiessään. Urosten reviirit voivat olla viisinkertaisia naaraiden reviireihin verrattuna, jopa sadan neliökilometrin kokoisia. Taitavana kiipeilijänä leopardi voi raahata saaliinsa puuhun piiloon.

Suojelu

Amurinleopardi on yksi maailman uhanalaisimmista kissapedoista. Tällä hetkellä niitä arvioidaan olevan luonnossa noin 100. Vielä vuosikymmenen alussa luku oli alle 60, joten kannan koko on vihdoinkin kasvussa. Amurin kissapetojen suojeluun osallistuvien yhteisöjen kattojärjestö on WildCats Conservation Alliance, johon myös Korkeasaari kuuluu. Suojelupartiot valvovat Amurin kissapetojen elinalueita metsästäjien ja tulipalojen varalta. Alueen kylissä ja kouluissa tehdään ympäristökasvatusta ja karjanomistajille korvataan kissapetojen aiheuttamat karjanmenetykset.

Eläintarhoissa on tällä hetkellä amurinleopardeja tuplasti sen verran kuin luonnossa.

Eläintarhoissa amurinleopardeja on noin 200, joista puolet Euroopassa. Amurinleopardi kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jossa pyritään kasvattamaan elinvoimainen tarhakanta. Luontoonpalautusprojektin, jonka tarkoituksena on viedä amurinleopardeja tarhoista luontoon suojelualueelle ja taata niille hyvät olot lisääntymiseen, on tarkoitus alkaa lähivuosina. Projekti on vaativa, mutta amurinleopardin tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeä.

Korkeasaari on tukenut amurinleopardien suojelutyötä luonnossa jo vuodesta 1998 asti. Sinäkin voit osallistua suojelutyöhön lahjoittamalla!
LUE LISÄÄ SUOJELUSTA LAHJOITA!

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa on ollut amurinleopardeja 1970-luvun lopulta lähtien. Nykyisin Kissalaaksossa asuu naarasleopardi, joka saapui Korkeasaareen syksyllä 2020. Se on syntynyt vuonna 2018 Wienin eläintarhassa. Sille on tiedossa kumppani, jonka kanssa sen toivotaan tulevaisuudessa lisääntyvän.

Korkeasaaren toiveena on osallistua vuonna 2021 alkavaan amurinleopardien luontoonpalautushankkeeseen.

Amurinleopardeille on syntynyt jälkikasvua Korkeasaaressa viimeksi vuonna 2015. Parin vuoden ikäisenä pentu muutti Kanadaan Montrealin lähellä sijaitsevaan Granbyn eläintarhaan jatkamaan sukuaan.