Kaksikyttyräinen kameli

Kaksikyttyräinen kameli elää Aasiassa pääasiassa kotieläimenä. Villejä kamelilaumoja on vain Mongoliassa, Gobin autiomaassa. Kamelit kasvattavat paksun talviturkin, jonka turvin ne selviävät Keski-Aasian purevista pakkasista. Ylimääräisen ravinnon ne varastoivat kyttyröihinsä rasvana.

Hermostuessaan kameli voi sylkeä.

Kamelit on kesytetty ihmisen avuksi yli 3000 vuotta sitten. Yksikyttyräiset kamelit eli dromedaarit ovat Pohjois-Afrikan ja Lähi-idässä usein korvaamattomia aavikon kulkupelejä.

Suojelu

Kaikki eläintarhojen kamelit ovat kesytettyjen kameleiden jälkeläisiä. Eläintarhoissa kameli on luontaisen elinalueensa suojelun lippulaivalaji. Luonnonvaraisia kaksikyttyräkameleita elää vain pienellä alueella Kiinassa ja Mongoliassa, yhteensä alle tuhat yksilöä. Laji on IUCN:n luokituksen mukaan äärimmäisen uhanalainen.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren ensimmäinen kameli saatiin lahjoituksena pietarilaiselta korusepältä Carl Fabergelta jo vuonna 1900. Tälle kamelille kävi kuitenkin huonosti, sillä se söi heinän mukana naulan ja menehtyi.

Kyttyrässä on rasvaa, ei vettä!

Nykyään saarella asuu kolme kamelia, vuonna 2005 Ruotsissa syntynyt naaras, sen vuonna 2008 Korkeasaaressa syntynyt poika sekä viimeisimpänä laumaan tuotu vuonna 2012 Saksassa syntynyt naaras. Poika on nykyisin jo emoaan kookkaampi. Kameleilla tuntuu olevan aina nälkä ja eläintenhoitajan rehukärry saa näihin suuriin eläimiin taatusti liikettä!