Mustatetra

Mustatetra on kotoisin Bolivian Paraguay-joesta. Se viihtyy juurakoiden ja kasvillisuuden seassa ja on päiväaktiivinen. Mustatetran kyljissä on mustia pystyraitoja, ja iän kertyessä väritys haalistuu. Sukupuolet ovat saman väriset, mutta koiraiden evät ovat naaraiden eviä isommat.

Tetrojen heimoon kuuluu noin 1000 lajia.

Mustatetra elää parvissa, kuten muutkin tetrat. Rauhallisessä ympäristössä parvi voi olla levittäytynyt laajemmalle alueelle, mutta säikähtäessään kalat uivat tiiviisti toistensa vierellä.

Suojelu

Mustatetralle ei ole määritelty uhanalaisuusluokkaa. Laji on suosittu akvaariokala, ja se lisääntyy hyvin myös akvaario-olosuhteissa. Kansainvälisesti myynnissä on myös geenimuunneltuja mustatetroja, jotka ovat fluoresoivia eli ne hohtavat UV-valossa. Euroopan unionin alueella geenimuunneltujen eläinten myyminen ja hallussapito on kielletty.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän kaksivuotisen Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Mustatetrat asuvat Amazonia-talon akvaariossa. Laji saapui Korkeasaareen vuonna 2021.