Lumileopardin suojelu

Lumileopardin suojelu

Lumileopardien suojelu

Lumileopardit elävät Himalajan vuoristossa 12 eri valtion alueella. Eniten lumileopardeja on Nepalissa ja Intiassa. Luonnonkannaksi arvioidaan 4000–6600 yksilöä ja laji luokitellaan vaarantuneeksi. Tarhaoloissa lumileopardeja elää noin 500. Lumileopardi kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan, jonka tavoitteena on kasvattaa elinvoimainen tarhakanta. Korkeasaaressa on 1960-luvulta alkaen syntynyt noin 130 lumileopardin pentua, mikä on enemmän kuin missään muussa eläintarhassa.

Korkeasaari liittyi vuonna 2012 kansainvälisen Snow Leopard Trust -järjestön jäseneksi tukeakseen luonnon lumileopardien hyväksi tehtävää työtä. Korkeasaaressa kerätään ja lahjoitetaan järjestölle vuosittain 3500-4000 euroa . Vuosittaiset avustukset on kohdistettu gps-pannoitukseen ja uraauurtavaan verinäytteiden tutkimukseen, jolla on selvitetty taudinaiheuttajia luonnonvaraisten lumileopardien populaatiossa. Rahallisen avustuksen lisäksi Korkeasaaressa on tehty lajiin liittyvää tutkimusta. Tarhaoloissa on analysoitu muun muassa leopardin pentujen ulosteita ja saatujen tietojen pohjalta tutkijat ovat voineet määritellä, minkä ikäisiä luonnonvaraisia pentuja tietyillä alueilla on liikkunut emonsa kanssa.

Korkeasaari liittyi vuonna 2012 kansainvälisen Snow Leopard Trust -järjestön jäseneksi tukeakseen luonnon lumileopardien hyväksi tehtävää työtä.

Lumileopardien suojelemiseksi on kirjattu kansallisia suojelusuunnitelmia esimerkiksi Nepalissa ja Bhutanissa. Yksi lumileopardien suurimmista uhkista on salametsästys ja etenkin Kiinaan suuntautuva laiton kauppa. Niiden kitkemiseksi suojelutyössä mukana olevat tahot tukevat salametsästyksen vastaisia partioita ja kasvattavat alueen väestön ympäristötietoisuutta. Paikalliset asukkaat on otettu mukaan suojelutyöhön, mikä on erittäin tärkeää lajin säilymisen kannalta.

Salametsästyksen rinnalla saaliseläinten määrän pieneneminen ja elinalueiden muuttuminen vaikuttavat kissapedon elinoloihin ratkaisevasti. Liiallinen laidunnus vie lumileopardeilta elintilaa ja johtaa helposti konflikteihin ihmisten kanssa. Suojelutyössä kehitetään paikallisille muun muassa uusia kestäviä elinkeinoja ja petokorvausjärjestelmiä, joiden avulla autetaan sekä lumileopardeja että karjanhoitajia.

Vielä ei tiedetä tarkalleen, miten ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan tämän lumessa ja kylmässä elävän kissaeläimen selviämiseen. Puurajan nouseminen ilmastonmuutoksen myötä uhkaa kuitenkin tuhota ison osan lumileopardien elinympäristöstä. Uhkina pidetään myös uusia infrastruktuuriin liittyviä hankkeita ja turismin lisääntymistä. Voit osallistua luonnonvaraisten lumileopardien suojelutyöhön juuri sinulle sopivalla lahjoitustavalla; kuukausilahjoituksella, tekstiviestillä tai vaikka kertalahjoituksena tilisiirrolla. Rahankeräyksen toimeenpanijana on Korkeasaaren ystävät ry.

Lahjoita sinulle sopivalla tavalla

Korkeasaaren ystävät ry:n keräyslupanumero on RA/2017/1010. Keräyslupa on voimassa 19.10.2017 – 18.10.2019 koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Varojen käyttötarkoitus ja kohdealue: Kerätyt varat käytetään uhanalaisten lajien ja näiden elinympäristöjen suojeluun Suomessa ja ulkomailla osallistumalla yhteistyökumppanien toteuttamiin kenttäsuojeluhankkeisiin.


Hyviä uutisia lumileopardihankkeelle

Tammikuu 2018: Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti vuonna 2017 kerätyt 3 500 euroa Snow Leopard Trustin kenttätutkimusprojektiin. Viime vuonna lahjoitetut varat käytettiin luonnonvaraisten lumileopardien pannoittamiseen, minkä avulla saatiin mm. tärkeää tietoa lumileopardin pennuista. Lue lisää…

Joulukuu 2016: Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti vuonna 2016 kerätyt 3 500 euroa Snow Leopard Trustin kenttätutkimusprojektiin. Tutkimuksessa on saatu jo merkittävää tietoa, jolla voidaan tehostaa lajin suojelua.

Joulukuu 2015: Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti vuonna 2015 kerätyt 3 500 euroa Snow Leopard Trustin kenttätutkimusprojektiin.

Kesäkuu 2014: Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti vuonna 2014 Snow Leopard Trustin suojelutyölle 4000 euroa. Vuosien 2013–2014 aikana Korkeasaaren ystävien hankeavustus on kohdistunut gps-pannoitukseen ja uraauurtavaan verinäytteiden tutkimukseen, jolla selvitetään taudinaiheuttajia luonnonvaraisten lumileopardien populaatiossa.

Tammikuu 2013: Korkeasaaren ystävät ry. lahjoitti vuonna 2013 Snow Leopard Trustin suojelutyölle 6000 euroa. Vuosien 2013–2014 aikana Korkeasaaren ystävien hankeavustus on kohdistunut gps-pannoitukseen ja uraauurtavaan verinäytteiden tutkimukseen, jolla selvitetään taudinaiheuttajia luonnonvaraisten lumileopardien populaatiossa.

2012: Korkeasaaren eläintarha liittyi kansainvälisen Snow Leopard Trust -säätiön jäseneksi tukeakseen luonnon lumileopardien hyväksi tehtävää työtä.