Silent Forest -suojelukampanja

Silent Forest

Silent Forest -suojelukampanja

Kampanja ollut käynnissä vuosina 2017-2019


Silent Forest on Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA:n ensimmäinen pelkästään lintujen suojeluun keskittyvä kampanja. Eläintarhat keräävät varoja lintujen pelastamiseksi ja lisäännyttävät uhanalaisia laululintuja tarhoissa sekä kannustavat kävijöitä tiedostamaan ja estämään lintuihin kohdistuvia uhkia.

Sudaninviherharakka

Borneo, Jaava, Sulawesi ja Sumatra ovat luonnoltaan rikkaita saaria. Siellä on yli 850 lintulajin koti ja maapallon mittakaavassa monimuotoisen elämän keskittymä. Suurin osa saarista kuuluu Indonesiaan, jossa on maailman valtioista toiseksi eniten uhanalaisia lintulajeja.

Miksi Kaakkois-Aasian metsät hiljenevät?

Perinne

Laululintujen pitäminen lemmikkinä kuuluu kaakkoisaasialaiseen perinteeseen. Jokainen näistä linnuista pyydystetään luonnosta ja siksi Indonesian metsät ovat hiljentyneet. Lintujen laulun uskotaan lisäävän avio-onnea ja pitkäikäisyyttä.

Balinkottarainen
Statussymboli

Lintujen myynnistä on tullut oma teollisuudenalansa, jossa raha liikkuu. Lintuja pidetään arvossa ja ne asuvat koristeellisissa ja kalliissa häkeissä, joiden materiaalina voi olla norsunluu tai posliini. Kysyntää on sadoille eri lajeille ja miljoonille lintuyksilöille vuodessa.

Intohimo

Laululintukilpailut ovat kasvaneet isoiksi tapahtumiksi. Voittaja voi ansaita paljon rahaa. Menestyneet laululinnut ovat hyvin arvokkaita ja niitä ihaillaan kuin kuuluisia laulajia. Tällainen lintu voi maksaa vuoden palkan verran.

Mitä eläintarhat tekevät auttaakseen?

Sudaninviherharakka
Lisäännyttäminen ja luontoonpalautus

Eläintarhoilla on ammattitaitoa lintujen hoidosta ja paljon tietoa lintujen lisäännyttämisestä. Joillekin laululinnuille on omat lisäännyttämisohjelmat. Eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelma (EEP) balinkottaraiselle on ollut menestyksekäs. Sen ansiosta balinkottaraisia on voitu palauttaa luontoon vahvistamaan lajin kantaa.

Varainkeruu

Korkeasaaressakin elävien balinkottaraisten suojelua on tuettu Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestön (EAZA) kaksi vuotta kestäneen Silent Forest -kampanjan kautta. Eläintarhat keräävät varoja lintujen pelastamiseksi ja lisäännyttävät uhanalaisia laululintuja tarhoissa sekä kannustavat kävijöitä tiedostamaan ja estämään lintuihin kohdistuvia uhkia. Tällä hetkellä Indonesiassa, Balin saarella elää alle 100 balinkottaraista.

Kampanjan aikana keräsimme varoja lajin kenttätutkimuksiin: vuonna 2018 yhteensä 3 350 euroa ja vuonna 2019 yhteensä 2 000 euroa.

Tiedotus ja opetus

Eläintarhojen opastetuilla kierroksilla, luontokoulussa, näyttelyissä ja tapahtumissa kerrotaan laululinnuista ja niiden suojelutarpeesta. Vaikka vain pieni osa eläintarhan kävijöistä vaikuttuisi ja kertoisi asiasta eteenpäin, tavoitetaan jo valtava joukko ihmisiä.

Sudaninviherharakka

Lintuharrastus

Mitä sinä voit tehdä laululintujen hyväksi?

1. Herätä keskustelua ja toimi

Ota laululintujen katoaminen puheeksi kotona tai koulussa, jotta asiaa kiinnitetään huomiota. Jos matkustat Aasian alueella, tarkkaile paikallisia markkinoita ja tee ilmoitus laittomasta eläinkaupasta Wildlife Witness -sovelluksen avulla. Vastusta yleisesti pikkulintujen pyydystämistä ja syömistä osallistumalla erilaisiin kampanjoihin.

Balinkottarainen
2. Kerää rahaa

Varainkeruuseen voi osallistua mobiilisti tai Africasian Silent Forest näyttelyssä, missä saa lisätietoa laululinnuista ja kampanjan tavoitteista. Voit myös järjestää vaikka laulukilpailun ja kerätä osallistujamaksun lintujen hyväksi tai kerätä lahjoituksia karaokeillassa tai kirpputorilla.

3. Nauti linnunlaulusta tai aloita lintuharrastus

Kaikki pitävät linnunlaulusta ja se vaikuttaa ihmisiin rauhoittavasti. Harvemmin kuitenkaan osaamme nimetä tavallisimmatkaan laulavat linnut. Erotatko toisistaan peipon ja mustarastaan? Lähde liikkeelle kiikareiden ja lintukirjan kanssa tai osallistu paikallisten lintuseurojen järjestämille retkille, hyvässä porukassa harrastus on entistä hauskempaa. Lintubongausta voi harrastaa myös lomamatkoilla.

4. Vaali paikallisia laululintuja

Hoida puutarhaa ja piha-aluetta niin, että linnut viihtyvät ja pesivät siellä. Laita linnunpönttöjä puihin, estä lintujen törmäily ikkunoihin, pidä kissat sisällä ja ruoki lintuja pihallasi talvisin.

5. Kerää kiikareita

Haluamme innostaa myös aasialaisia lintuharrastuksen pariin. Opastetut linturetket kiinnostavat turisteja, mikä voisi olla paikallisille tilaisuus ansaita elantonsa. Jotta lintuharrastus pääsisi alulle, tarvitaan kiikareita. Järjestä oma kiikarikeräys koulussasi tai kerhossasi tai tuo ne Korkeasaaren keräyspisteeseen!

Laiton lintukauppa

Lähes loppuunmyytyjä laululintuja!

Salametsästys ja laittomat villieläinmarkkinat uhkaavat muun muassa näitä aasialaisia laululintuja, joiden suojelu hyödyttäisi myös muita alueen lajeja.

Sundanviherharakka (Cissa thalassina)

Läntisen Jaavan vuoristometsissä elää sundanviherharakka. Se pitää kuuluvalla äänellään yhteyttä kumppaniinsa tiheässä metsässä. Kirkkaanvihreä höyhenpuku saa värinsä lintujen ravinnosta, vihreistä hyönteisiä. Ilman oikeaa ravintoa höyhenet muuttuvat sinisiksi.

Sumatranlaulutimali (Garrulax bicolor)

Tämän hyvin äänekkään linnun laulu raikaa Sumatran vuoristometsissä. Pariutuneet linnut laulavat yhdessä duettoa, jossa koirailla ja naarailla on erilaiset äänet. Niiden laulut sointuvat hyvin yhteen.

Balinkottarainen (Leucopsar rothschildi)

Balinkottarainen kävi lähellä sukupuuttoa. Eläintarhojen suojeluohjelmassa lajia lisäännytetään tarhaoloissa ja palautetaan luontoon, jotta Balin kansallislintu saataisiin pelastettua. Myös Korkeasaaressa asuu balinkottaraisia.

Tulipääbulbuli (Pycnonotus zeylanicus)

Kaikista bulbuleista suurin on myös yksi maailman lumoavimmista laulajista. Niiden kaunis ja surumielinen laulu onkin käytännössä kokonaan kadonnut metsistä, sillä se on kaikista halutuin laululintu.

Niasmaina (Gracula robusta)

Niasmaina elää vain muutamalla pienellä saarella Niaksen ympärillä. Se on kuuluisa taidostaan matkia ihmisääntä. Surullista kyllä, lintu osaa myös matkia sen kotimetsää kaatavien moottorisahojen ääntä.

Huiluharakkatasku (Kittacincla malabarica)

Tämä upea laulaja on yksi halutuimmista linnuista indonesialaisissa laululintukilpailuissa. Häviävätkö nämä linnut kokonaan pieniltä asuinsaariltaan, koska niillä on kaikista musikaalisin lauluääni?

#silentforestcampaign

[juicer name=”korkeasaari-silent-forest-campaign” per=”9″ truncate=”100″]