Avoinna tänään 10–16

Suojelutyö Korkeasaaressa

Millaista suojelutyötä Korkeasaari tekee?

Amurintiikeri pentunsa kanssa

Eläinten kasvatus tarhassa

Korkeasaari kasvattaa uhanalaisia eläimiä yhdessä muiden suojeluun osallistuvien eläintarhojen kanssa lajien säilymisen turvaamiseksi. Suurin osa Korkeasaaren eläimistä on syntynyt joko Korkeasaaressa tai toisissa eläintarhoissa. Kuten muutkaan vastuullisesti toimivat eläintarhat, Korkeasaari ei osta tai myy eläimiä – yksittäisiä ja perusteltuja poikkeuksia lukuun ottamatta. Näin eläintarhat eivät tue laitonta eläinkauppaa, joka on yksi uhanalaisuuden tärkeimmistä syistä. Osa Korkeasaaren asukkaista onkin entisiä laittoman kaupan uhreja, jotka on takavarikoitu Tullin tai Poliisin toimesta ja sijoitettu sitten tänne: Korkeasaari pystyy tarjoamaan niille sopivat elinolot.

Jokaisen lajin lisääntymistä mietitään etukäteen. Osa Korkeasaaressa syntyvistä eläimistä jää tänne asumaan, osa siirretään toisiin hyväksi tiedettyihin eläintarhoihin. Suojeluohjelmiin kuuluvien lajien kohdalla tämä tapahtuu lajikoordinaattorin suositusten mukaan. Siirtojen seurauksena vältetään lähisukuisten eläinten lisääntyminen eli sisäsiitos, ja siten taataan lajien geenien monimuotoisuuden säilyminen.
Tutustu eläimiimme! EEP-suojeluohjelma Tarhakantojen ylläpito Virikkeet

Metsäpeura

Eläinten luontoonpalautus

Terveen tarhakannan ylläpitäminen ja uhanalaisten lajien suunnitelmallinen lisäännyttäminen mahdollistavat luontoonpalautushankkeisiin osallistumisen. Eläintarhassa syntyneitä eläimiä vapautetaan luontoon alueille, joilta laji on jo kokonaan hävinnyt tai joissa sen kanta tarvitsee vahvistamista. Korkeasaaresta on lähetetty luontoon muun muassa metsäpeuroja, mongolianvillihevosia, visenttejä, ilveksiä, metsäkissoja, tunturipöllöjä ja partakorppikotka.

Luontoonpalautukset tehdään kansainvälisen luonnonsuojeluliiton eli IUCN:n ohjeiden mukaan, ja ne edellyttävät tarkkoja selvityksiä ja yksilöiden sopeuttamista ennen niiden vapauttamista luontoon. Hankkeet ovat kalliita ja aikaa vieviä, jonka vuoksi Korkeasaari tekee usein luontoonpalautuksissa yhteistyötä muiden eläintarhojen ja suojelujärjestöjen kanssa.

Lue luontoonpalautuksista MetsäpeuraLIFE

Nuori berberiapina

Luonnossa tapahtuvan suojelun tukeminen

Eläintarhassa tapahtuvan suojelutyön lisäksi Korkeasaari osallistuu eri puolilla maailmaa tapahtuvaan suojeluun. Korkeasaaren työntekijöitä on esimerkiksi matkannut Marokkoon berberiapinoiden suojelutiimin avuksi kenttätyöhön.

Korkeasaari on lahjoittanut kymmenen viime vuoden aikana yli 500 000 euroa luonnonalueilla tapahtuvaan suojelutoimintaan – varoilla on muun muassa palkattu suojelupartioita salametsästäjiä vastaan, perustettu suojelualueita ja mahdollistettu uhanalaisten lajien seurantaa GPS-pannoituksella. Sinäkin voit tukea suojelua lahjoittamalla Korkeasaaren suojeluhankkeille!
Tutustu hankkeisiin ja lahjoita!

Lumileopardi

Tutkimustyö

Teemme eläinten hyvinvointia, lajiensuojelua ja eläintarhakokemusta edistävää tutkimusta. Erilaisia tutkimuksia ja seurantoja on käynnissä Korkeasaaressa jatkuvasti. Korkeasaaressa osallistutaan esimerkiksi kissapetojen parempaan tunnistamiseen luonnossa tähtäävään riistakameratutkimukseen, ja Villieläinsairaalan potilaista saadaan tietoa kotimaisten eläinten tutkimukseen.

Eläinten hyvinvoinnin tutkimisen tavoitteena on kehittää saadun tiedon perusteella eläinten hoitoa ja tarhaolosuhteita, esimerkiksi kehittämällä uudenlaisia virikkeitä tarhoissa asuville eläimille. Seurantatekniikoita hyödynnetään paitsi tarhassa, myös eläinkuljetusten aikana.
Lue lisää tutkimuksesta!

Siili Villieläinsairaalassa

Villieläinsairaala

Korkeasaaren Villieläinsairaala tarjoaa paikan, jonne avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä voi tuoda saamaan ammattitaitoista hoitoa. Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola: hoitoon tuodaan vuosittain yli 1 500 eläintä. Potilaista huolehtivat eläintenhoitajat, eläinlääkäri ja biologi, jotka ovat työskennelleet pitkään villieläinten kanssa.

Villieläinsairaalassa hoidon tavoitteena on palauttaa eläimet hyväkuntoisina takaisin luontoon. Joskus kuntoutus ei kuitenkaan suju odotusten mukaisesti, ja viranomaisten poikkeusluvalla muutamia alunperin Villieläinsairaalaan hoitoon tulleita eläimiä on jäänyt Korkeasaareen asumaan.
Villieläinsairaalan sivut Tue toimintaa!

Opas puhumassa yleisölle

Ympäristökasvatus

Korkeasaaressa vierailee vuosittain noin puoli miljoonaa eläinten ystävää. Kannustamme vierailijoitamme toimimaan luonnon hyväksi ja kerromme eläintarhassa luonnon monimuotoisuuden tärkeydestä. Jokainen vierailu Korkeasaaressa tukee työtämme luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi!

Korkeasaaressa on myös mainiot puitteet koulu- ja varhaiskasvatusryhmien vierailuun ympäri vuoden, ja luontokoulu Arkki tarjoaa elämyksellistä opetusta tapahtumissa ja luontokoulupäivissä Korkeasaaressa. Ennakkoon ilmoittautuneet ryhmät vierailevat Korkeasaaressa alennetuin hinnoin tai ilmaiseksi!
Päivän ohjelma Tule opintoretkelle! Luontokoulu Arkki

Aurinkopaneelit Korkeasaaren kaupan katolla

Tavoitteena hiilineutraali Korkeasaari

Lajeihin kohdistuvan suojelutyön ohella Korkeasaari haluaa olla mukana hillitsemässä ilmastonmuutosta: tavoitteemme on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä. Korkeasaarelle on myönnetty Sustainable Travel Finland -merkki ja Ekokompassi-sertifikaatti osoituksena arvokkaasta ja pitkäjänteisestä työstä kestävän matkailun eteen.

Korkeasaaren lämmitys hoituu kiertolämmöllä, joka on kierrätetty hukkalämmöstä. Valaistuksessa on siirrytty energiatehokkaisiin LED-valoihin. Kompensoimme työtehtävissä tehtyjen ja eläinten kuljetuksista aiheutuneiden lentomatkojen hiilipäästöt. Kehitämme hankintojamme varten kriteerejä, jotka huomioivat niiden elinkaaren, kiertotalouden ja ilmastonäkökulman entistä paremmin.
Lue lisää!

Uusia kuvia

WordPress › Virhe

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.