Metsäpeurojen luontoonpalautus

metsäpeurojen luontoonpalautus

Metsäpeurojen luontoonpalautus

Aiemmin lähes kaikkialla Suomessa vaeltanut metsäpeura metsästettiin sukupuuttoon 1900-luvun alkupuolella, mutta onneksi kantaa säilyi Venäjän Karjalan puolella. Laji palasi omin sorkin rajan yli Kainuuseen 1950-luvulla, ja 1970-luvun loppupuolella tehty ensimmäinen luontoonpalautus Suomenselälle laajensi lajin levinneisyyttä sen alkuperäisille elinalueille. Metsäpeuraa esiintyy vain Suomessa ja Venäjän Karjalassa. Lajin maailmanlaajuinen kanta on noin 4500 yksilöä, ja se luokitellaan silmälläpidettäväksi.

Lokakuussa 2016 alkoi iso seitsemänvuotinen Metsähallituksen hallinnoima EU LIFE -rahoitteinen metsäpeuraprojekti, MetsäpeuraLIFE, jonka yksi tärkeimmistä tavoitteista on uusi metsäpeuran luontoonpalautus. Kainuun kanta on laskenut jyrkästi, ja koko maassa metsäpeuroja on vain pari tuhatta yksilöä. Uudet palautusalueet sijaitsevat Etelä-Pohjanmaalla Lauhanvuoren ja Pirkanmaalla Seitsemisen kansallispuistoissa. Puistoihin on rakennettu 15-30 hehtaarin aitaukset metsäpeurojen luontoon totutusta varten. Ensimmäiset eläimet siirrettiin aitauksiin syksyllä 2017. Siellä hankkeen aikana syntyneitä vasoja palautetaan luontoon.

Aiemmin lähes kaikkialla Suomessa vaeltanut metsäpeura metsästettiin sukupuuttoon 1900-luvun alkupuolella.

Kaikki Korkeasaaren, Ähtärin ja Ranuan eläintarhoissa hankkeen aikana syntyneet vasat osallistuvat luontoonpalautukseen. Niistä tulee joko kantavanhempia kansallispuistojen aitauksiin tai ne lähtevät lyhyen tarhausjakson jälkeen luontoon vahvistamaan Ähtärin pientä kantaa. Korkeasaari on ollut mukana projektissa alusta alkaen.Ajankohtaista

Seuraa hankkeen etenemistä, uusimmat uutiset ovat ensimmäisenä ylhäällä!


 • Marraskuu 2019Seitsemisen kansallispuisto sai ensimmäiset seitsemän metsäpeuraansa. Mukana oli myös 1,5-vuotias Kaiku, joka on Korkeasaaressa syntynyt. Myös Lauhanvuoressa vapautettiin lisää metsäpeuroja.
  Lue lisää

 • Syyskuu 2019 Ensimmäiset metsäpeurat vapautettiin totutustarhasta Lauhanvuoren kansallispuistoon. Niiden joukossa oli myös Lauhanvuoren totutustarhassa asuvan Korkeasaaren Hilla-vaatimen ensimmäinen vasa Pate.
  Lue lisää

 • Toukokuu 2019Eläintenhoitajat löysivät 6-vuotiaan vaatimen tarhan rauhallisimmasta kulmauksesta puhdistamasta vastasyntynyttä. Laumaan odotetaan yhteensä kolmea vasaa tälle kesälle. Kaikki tänä vasat osallistuvat metsäpeuran kannanhoitohankkeeseen.
  Lue lisää

 • Maaliskuu 2019 Hirvaiden pyynnistä vastasivat Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat, joilla oli apunaan helikopteri metsäpeurojen paikannusta varten. Hirvaat nukutettiin maastossa ja siirrettiin villieläinten kuljetuksiin tarkoitetulla kalustolla totutustarhoihin Korkeasaaren ja Ähtärin eläinlääkärien valvonnassa.
  Lue lisää

 • Syyskuu 2018 Syyskuun alussa Keski-Suomessa sijaitsevan Karstulan uuteen totutustarhaan vietiin kuusi eläintarhoissa syntynyttä metsäpeuraa, mukana on Korkeasaaren Havu-hirvas.
  Lue lisää
 • Toukokuu 2018Korkeasaaren, Ähtärin ja Ranuan metsäpeuroille on syntynyt toukokuun aikana seitsemän vasaa. Niiden tulevaisuus on luontoonpalautushankkeessa.
  Lue lisää

 • marraskuu 2017Kolme villiä metsäpeuraa, kaksi hirvasta ja yksi vaadin, pyydetään Kainuun kannasta, ja siirretään kansallispuistojen totutustarhoihin.
  Lue lisää

 • marraskuu 2017Ensimmäiset eläintarhoissa syntyneet vaatimet, eli metsäpeuranaaraat, siirretään Lauhanvuoren kansallispuiston totutustarhaan marraskuun alussa. Näiden joukossa on myös Korkeasaaressa syntynyt Hilla tämän kevään vasansa kanssa. Myöhemmin marraskuussa myös Seitsemisen kansallispuistoon siirretään tarhavaatimia.
  Lue lisää

 • kesäkuu 2017Ähtärissä, Ranualla ja Korkeasaaressa on syntynyt täksi kesäksi paljon vasoja. Kaikki eläintarhoissa hankkeen aikana syntyneet peuravasat osallistuvat luontoonpalautushankkeeseen.
  Lue lisää

 • lokakuu 2016Seitsenvuotinen EU:n rahoittama MetsäpeuraLIFE-hanke alkaa. Keskeisin tavoite on palauttaa metsäpeura Pirkanmaalle ja Etelä-Pohjanmaalle. Korkeasaaren Hilla ja Havu siirretään Ähtärin eläinpuistoon tutustumaan tuleviin laumakumppaneihinsa.
  Lue lisää

 • touko-kesäkuu 2015Korkeasaaren metsäpeuralaumaan syntyy kesäksi 2015 kaksi vasaa. Tänä vuonna syntyneet Korkeasaaren poikaset nimetään H-kirjaimella alkavin nimin. Vasat saavat nimet Hilla ja Havu.
  Lue lisää
 • 1970-1980 vaihdeKymmenen metsäpeuraa siirrettiin Kuhmosta Kivijärven ja Perhon rajalla sijaitsevaan totutustarhaan, Salamajärven kansallispuiston lähimaisemiin. Tarhaus lopetettiin 1984, jolloin Suomenselällä eli noin 40 metsäpeuraa. Näistä peuroista sai alkunsa nykyinen noin 1200 peuran kanta.
 • 1950-lukuMuutaman vuosikymmenen poissaolon jälkeen ensimmäiset metsäpeurat palaavat rajan yli Venäjän Karjalasta Kainuuseen.
 • 1700-19001700-luvulla alkoi metsäpeuran tehokas metsästys, jolloin se hävisi kokonaan Ruotsista ja osasta Suomea, 1800-luvun loppuun mennessä metsäpeurat oli nälkävuosien myötä hävitetty lähes kokonaan. Viimeiset yksilöt ammuttiin 1910-luvun lopulla.