Meksikonruostejalkatarantula

Meksikonruostejalkatarantula on kotoisen Meksikon Tyynenmeren puoleiselta rannikolta, jossa se elää kuivissa metsissä maanpinnan tasolla. Juuri ennen sadekautta naaras asettaa munasäkkinsä kaivamansa tunneliin ja vartioi sitä kahdesta kolmeen kuukautta. Kuoriuduttuaan poikaset ovat alle kuukauden emon hoivissa, jonka jälkeen ne itsenäistyvät ja siirtyvät laajemmalle alueelle.

Meksikonroustejalkatarantulalla on poltinkarvoja, joita se voi ampua puolustautuessaan. Sen ravintoon kuuluvat hyönteiset ja muut selkärangattomat.

Suojelu

Meksikonruostejalkatarantula luokitellaan silmälläpidettäväksi. Sitä uhkaa elinympäristön tuhoutuminen sekä liikenne: koiraat joutuvat ylittämään teitä vaeltaessaan lisääntymisalueille, jolloin ne voivat jäädä autojen alle. Myös pyydystäminen lemmikiksi uhkaa lajia.

Laji on suojeltu kansainvälistä eläinkauppaa rajoittavalla CITES-sopimuksella sen toisessa liitteessä. Meksikonruostejalkatarantulat listääntyvät hyvin terraatio-olosuhteissa, ja luontoonpalautus nähdäänkin mahdollisena suojelukeinona tulevaisuudessa. Lajin tarkempi tutkimus ja kannanseuranta olisi myös tärkeää sen suojelun kannalta.

Korkeasaaressa

Africasia-talon tunnelissa asuu yksi meksikonruostejalkatarantula, joka on naaras. Se saapui Korkeasaareen vuonna 2022, ja on peräisin Ruotsissa Arlandan lentokentällä tehdystä suuresta takavarikosta, jossa trooppisia eläimiä yritettiin kuljettaa maahan ilman asianmukaisia papereita. Viranomaiset sijoittivat takavarikoidut eläimet uusiin koteihin yhteistyössä Ruotsin eläintarhayhdistyksen kanssa, jonka jäsen myös Korkeasaari on.