Pole to Pole

161006_poletopole_logo_transparent_350x350

Yhdessä ilmastonmuutosta vastaan!

Kampanja ollut käynnissä vuosina 2014-2015

Pole to Pole on eläintarhojen yhteinen kampanja napa-alueiden ainutlaatuisen luonnon puolesta. Kampanja kertoo napa-alueiden luonnon monimuotoisuudesta ja hauraudesta ympäristömuutoksille. Napojen lähettiläät – jääkarhut ja pingviinit, sekä napa-alueiden muu lajisto ovat alttiina ilmaston lämpenemiselle, joka johtuu ilmakehän kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin (CO2), määrän kasvusta. Kasvihuoneilmiöstä johtuva ilmaston lämpeneminen nostaa todennäköisesti maapallon keskilämpötilaa vuosisadan loppuun mennessä vajaasta kahdesta kuuteen astetta.

Koska muutokset ilmastossa ovat ihmistoiminnan aikaansaamia, myös ratkaisun avaimet ovat käsissämme. Yhteisillä päätöksillä sekä pienillä teoilla pääsemme alkuun. Kestävät arjen valinnat, kuten valojen sammuttaminen, termostaatin säätäminen pienemmälle tai kasvisruuan ja polkupyöräilyn suosiminen ovat ensimmäisiä askelia, jotka vievät tavoitetta eteenpäin. Jäätiköiden sulaminen on pysäytettävä!

Korkeasaaren arktiset lajit

Korkeasaaressa asustavia arktisia lajeja ovat tunturipöllö, metsäpeura ja ahma. Tervetuloa tutustumaan niihin paikan päällä.

Vuosi 2015 käynnistyy Korkeasaaren eläintarhan henkilökunnan ilmastoystävän Facebook-haasteilla, joita jaettiin ystäville. Näihin voi myös sitoutua itsekin – nyt ja myöhemminkin! Korkeasaari järjesti myös ensimmäisen koko perheen ilmastoaiheisen kampanjaviikonlopun helmikuussa 2015 ja varsinainen Pole to Pole -päätapahtuma järjestettiin pääsiäisenä. Lue lisää Pole to Pole -kampanjasta. Lisätietoa siitä, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa napa-alueilla ja Suomessa, löydät sivun lopusta.

Kuvia arktisilta alueilta

Kuvat: Daniel J. Cox/Natural Exposures website.

Ilmastoystävän valintoja – haasta ystäväsi

Sanna Hellström

1. Vaihda lihasvoimaan!

Pyöräily ja kävely ovat halpoja, terveellisiä ja ilmastomyötäisiä liikkumistapoja. Liikenteen osuus hiilidioksidipäästöistä on Suomessa noin viidennes. Puolet automatkoista on alle kuusi kilometriä ja neljännes peräti alle kolme kilometriä. Monet näistä matkoista olisi helppo taittaa pyörällä tai kävellen.

Haastaja: Sanna Hellström, Korkeasaaren johtaja

Susan

2. Jätteet kiertoon!

Väärään paikkaan joutunut eloperäinen jäte vauhdittaa ilmastonmuutosta reippaasti. Suomessa noin puolet metaanipäästöistä syntyy biojätteen hajotessa kaatopaikoilla. Pistä maatuva jäte kompostiin ja kierrätä muutkin jätteesi.

Haastaja: Susan Nuurtila, eläintenhoitaja

Minna Hyvärinen

3. Suosi kasvis- ja lähiruokaa!

Ruoan kuljettamiseen ympäri maapalloa kuluu paljon energiaa. Esimerkiksi vihannesten kuljetus rekoilla tuhansien kilometrien päästä voi vaatia jopa suuremman energiamäärän, joka kuluu samojen vihannesten kasvattamiseen Suomessa avomaalla. Lihan tuottaminen kuluttaa suhteessa kasviksiin paljon energiaa. Karjataloudesta syntyy runsaasti voimakkaiden kasvihuonekaasujen kuten metaanin ja typpioksidien päästöjä. Valitse mahdollisimman lähellä tuotettua, kasvispainotteista ruokaa.

Haastaja: Minna Hyvärinen, puutarhuri

Matilda Anttila

4. Poimi ostoskassiin luomua!

Luonnonmukainen viljely kuluttaa tavanomaista tuotantoa vähemmän energiaa. Esimerkiksi kotimaisen luomuruiskilon tuottamiseen tarvitaan vain noin puolet kotimaisen tehotuotetun ruiskilon vaatimasta energiamäärästä. Suosi ruokaostoksilla luomutuotteita.

Haastaja: Matilda Anttila, markkinointisuunnittelija

Aki Kotkas

5. Vaihda virtaa!

Suomen ilmastopäästöistä 2/3 tulee energiantuotannosta. Voit valita fossiilisilla polttoaineilla tuotetun “mustan” ja uusiutuvilla energialähteillä tuotetun vihreän sähkön välillä. Keskimäärin vihreä sähkö maksaa kerrostaloasunnossa alle euron kuukaudessa tavallista sähköä enemmän. Vaihda virtaa ja äänestä sähkölaskullasi uusiutuvien puolesta.

Haastaja: Aki Kotkas, graafinen suunnittelija

Merja Wahlroos

6. Älä lämmitä turhaan!

Suomessa noin viidennes energiasta kuluu lämmitykseen. Laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella vähennät lämmityksen energiankulutusta 5 %. Terveellisenä huonelämpötilana pidetään 20-22°C:ta. Jos käytät sähkölämmitystä, valitse vihreää sähköä. Jos asut öljylämmitteisessä talossa, säästät rahaa ja ilmastoa siirtymällä pellettilämmitykseen tai maalämpöön.

Haastaja: Merja Wahlroos, eläintenhoitaja

Marjo Priha

7. Säästä sähköä!

Jos suomalaiskodit vaihtaisivat energiansäästölamppuihin, sähköä säästyisi yli 900 gigawattituntia vuodessa. Se vastaa Loviisan toisen ydinreaktorin neljännesvuoden tuotantoa. Viiden 60 watin hehkulampun korvaaminen 11 watin energiansäästölampuilla säästää vuodessa lähes 20 euroa ja 35 kiloa hiilidioksidipäästöjä. Vaihda energiaa säästäviin lamppuihin äläkä polta niitäkään turhaan.

Haastaja: Marjo Priha, ympäristökasvattaja

141209_Mikon_haaste_Mari_Lehmonen_Korkeasaaren_arkisto_reunat

8. Älä polta maailman metsiä!

Tupakan kuivaaminen vaatii paljon energiaa, joka tuotetaan kehitysmaissa yleensä polttamalla puuta. Tupakantuotannon takia hävitetään maailmassa vuosittain 200 000 hehtaaria metsää. Säästä puita ja muita lopettamalla tupakointi.

Haastaja: Mikko Holmi, aluehuoltomies

Ilmastonmuutos napa-alueilla ja Suomessa

Arktis

Antarktis

Ilmastonmuutos Suomessa