Aasianleijonaemo hoivaa kolmea pentua

Korkeasaaren aasianleijonille on syntynyt kolme pentua. Kolmevuotias naarasleijona on hoitanut ensimmäisiä jälkeläisiään kaikessa rauhassa takatiloissa jo viisi viikkoa. Leijonaperheen tila on rauhoitettu muilta lauman leijonilta ja myös eläintenhoitajat ovat seuranneet pentujen kehitystä etäämmältä pesäkameran välityksellä.

Viisiviikkoiset leijonanpennut pääsivät eläinlääkärin tarkastukseen maanantaina. Samalla ne punnittiin ja niille annettiin matolääke. Pennut ovat pulleita ja painavat nyt viisi kiloa. Pieniä aasianleijonia voitiin vielä käsitellä vaaratta, kun emo houkuteltiin ensin naapuritarhaan. Se suhtautui eläinlääkärin tarkastukseen murisemalla kumeasti.

 

Pennut pysyttelevät emonsa seurassa Kissalaakson takatiloissa ainakin kesäkuuhun saakka. Kun pennut alkavat liikkua vauhdikkaammin, niille avataan pääsy ulkotarhaan, jonne ne menevät emonsa johdolla. Sitä ennen ne eivät ole eläintarhan kävijöiden nähtävillä.

Aasianleijonia elää luonnossa vain Luoteis-Intiassa Girin metsäalueella. Noin 350 leijonayksilön elinalue on ihmisasutuksen rajaama, eivätkä ne pääse levittäytymään uusille alueille. 1990-luvun alussa Intian valtio lahjoitti aasianleijonia eurooppalaisiin eläintarhoihin, jotta niistä voitaisiin kasvattaa elinvoimainen tarhakanta lajin säilymisen turvaksi.

 

Korkeasaaren villieläinsairaalassa on tällä hetkellä karanteenissa kaksi tsekkiläisen eläintarhan naarasleijonaa. Yksilöt saadaan takaisin mukaan kansainväliseen suojeluohjelmaan vuoden karanteenijakson jälkeen. Aasianleijonat ovat Korkeasaaren vanhan leijonanaaraan pentuja vuodelta 2006. Karanteenijakson päätyttyä leijonat saavat uuden kodin toisesta eläintarhasta. Villieläinsairaala ei ole avoinna yleisölle.