Chantaburinsammalsammakko

Pikkuinen chantaburinsammalsammakko on kotoisin Thaimaan, Vietnamin ja Kambodzan sade- ja vuoristosademetsistä. Sammakko on väriltään ruskean kirjava, ja sammalmaisen ulkonäkönsä vuoksi se on taitava maastoutumaan ympäristöönsä. Paikallaan ollessaan sitä onkin vaikea erottaa puunrungolta.

Chantaburinsammalsammakon lisääntymistapa on erikoinen: kuteminen ja nuijapäiden kasvu tapahtuu sadeveden täyttämissä puunkoloissa. Kasvupaikaksi kelpaa niin elävän kuin kaatuneenkin puun kolo. Koloissa kutu ja nuijapäät ovat suojassa saalistajilta. Petojen puuttuessa terraario-olosuhteissa sammakot voivat kutea myös avoimiin lammikoihin.

Suojelu

Chantaburinsammalsammakko luokitellaan tällä hetkellä elinvoimaiseksi lajiksi, mutta sen kanta luonnossa on vähenevä. Metsien hakkuut ja maatalouden levittäytyminen pienentävät sen asuinalueita. Laji ei ole toistaiseksi kovin yleinen lemmikki, mutta sitä liikkuu lemmikkimarkkinoilla ja luonnosta lemmikiksi kerääminen voi muodostaa sille uhan. Chantaburinsammalsammakoita elää myös suojelualueilla, mutta lajin levinnäisyydestä ja populaatioiden koosta tarvittaisiin lisää tutkimusta.

Maailman sammakkoeläimiä uhkaa maailmanlaajuinen sukupuuttoaalto. Etenkin saasteet, ilmastonmuutos, UV-säteilyn lisääntyminen ja sammakoiden keskuudessa leviävä sienitauti ovat saaneet maailman sammakkoeläimet ahtaalle. Sammakoiden suojelun puolesta tehdään kansainvälistä yhteistyötä. Osallistu sammakkoeläinten suojeluun!

Korkeasaaressa

Chantaburinsammalsammakkojen terraario on Amazonia-talossa tunnelin terraariossa. Ne kutevat välillä terraarionsa lammikkoon.