Harjapyy

Harjapyy on kotoisin Kaakkois-Aasian metsistä, jossa tämä kanalintu liikkuu tavallisesti maassa aluskasvillisuuden suojissa. Elinalue kattaa Thaimaan ja Myanmarin eteläisen niemen sekä Sumatran ja Borneon saaret. Harjapyy on tiheiden sademetsien asukki, mutta niitä tavataan myös vuoristo-, bambu- ja talousmetsissä.

Lajin nimi tulee koiraslinnun päälaen punaisesta harjamaisesta töyhdöstä.

Ravinnokseen harjapyy etsii siemeniä, hedelmiä, hyönteisiä ja muita selkärangattomia. Harjapyyt osaavat hyödyntää esimerkiksi villisikoja ja apinoita ravinnonhankinnassaan – isommilta eläimiltä putoaa tai jää hedelmiä maahan harjapyiden ulottuville. Paetessaan harjapyyt luottavat vikkeliin jalkoihinsa. Ne lentävät lyhyitä matkoja ja viettävät yönsä puun tai pensaan oksilla, usein ryhmissä nukkuen.

Katetun pesänsä harjapyyt rakentavat oksista ja lehdistä maahan, sisäänkäynti on usein kaivettu maahan ja on suljettavissa lehdillä. Naaras hautoo ja molemmat vanhemmat ruokkivat poikasia – tuovat ravinnon suoraan niiden nokkaan.

Suojelu

Vaikka harjapyy on melko yleinen ja sopeutuvainen elinympäristönsä suhteen, metsien hakkuista johtuva elinympäristön tuhoutuminen saattaa kuitenkin uhata lajin tulevaisuutta. Harjapyy luokiteltiin vuonna 2021 vaarantuneeksi ja kannan arvellaan olevan laskussa johtuen elinympäristöjen vähenemisestä. Metsiä hakataan puutavaran vuoksi sekä öljypalmuviljelmien tieltä, mutta niitä tuhoutuu myös metsäpaloissa. Eksoottisesta ulkonäöstä johtuva lemmikkilintukauppa saattaa vaikuttaa jonkin verran lajin kantaan.

Harjapyiden lukumäärää luonnossa ei tiedetä, mutta niiden määrän arvioidaan romahtaneen noin 30 % viimeisen kolmen lintusukupolven aikana.

Osa harjapyyn elinalueesta on suojeltu, mutta kannanseurantatutkimuksia ja muita suojeluprojekteja ei ole käynnissä. Arkipäivän valinnoissa kestävän palmuöljyn sertifikaatin omaavien tuotteiden valinnalla voi edesauttaa harjapyyn suojelua.

Korkeasaaressa

Africasia-talon sademetsään saapui harjapyy uutena lajina kesällä 2019. Korkeasaaressa asuu sekä naaraita että töyhtöpäisiä koiraita. Yksi koiras saatiin Hollannista Emmenin eläintarhasta, loput linnuista puolestaan Munchenin eläintarhasta. Ensimmäinen poikanen syntyi heinäkuussa 2022. Linnut liikkuvat vapaasti Africasia-talon sademetsäpuolella ja niitä voi varmimmin bongata maasta kasvillisuuden seasta.