Havuhuulikala

Havuhuulikala on kotoisin läntisen Tyynenmeren keskivaiheen koralliriutoilta ja niitä ympäröiviltä alueilta. Laji viihtyy lähellä pintaa, ja ui enintään noin 10 metrin syvyyteen. Kalan väritys vaihtelee jonkin verran sen ympäristön mukaan vaaleasta kirkkaamman vihreään tai turkoosiin.

Pariutumisaikaa lukuun ottamatta havuhuulikala on yksineläjä. Sen ravintona on lähinnä kovakuoriset selkärangattomat, kuten äyriäiset, simpukat ja kotilot sekä pienet merisiilit. Huulikalat kehittävät yöksi suojakseen limakerroksen, jonka tarkoituksena lienee eksyttää petoeläimet.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut lajin elinvoimaiseksi. Sen biologiasta, ekologiasta ja käytöstä on kuitenkin vain vähän tutkittua tietoa. Havuhuulikaloja on akvaariomarkkinoilla, ja sitä myös kerätään luonnosta tähän tarkoitukseen.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Huulikalat asuvat Amazonia-talon aulan koralliakvaariossa. Havuhuulikala tuli Korkeasaareen esille syksyllä 2023.