Helmikardinaaliahven

Helmikardinaaliahven on kotoisin Indonesiaan kuuluvan Bangain saariston meriruohoniityiltä. Lisäksi muutamassa paikassa Sulawesin rannikolla se elää istutettuina kantoina. Helmikardinaaliahven viihtyy pitkäpiikkisten merisiilien läheisyydessä, ja nuoret kalat hyödyntävät merisiilin piikkejä suojanaan vaaran uhatessa. Ravinnokseen laji käyttää eläinplanktonia, muita pieniä äyriäisiä ja pieniä kaloja.

Koiras ja naaras ovat muutoin samannäköiset, mutta lisääntymisaikana koiraan leukaperät kasvavat jykevimmiksi. Laji on suuhautoja eli koiras hautoo mätimunia ja pieniä poikasia suussaan yhteensä kolmen viikon ajan – koko tämän ajan se on syömättä.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut lajin erittäin uhanalaiseksi. Helmikardinaaliahven on suosittu riutta-akvaarioiden akvaariokala, ja sitä uhkaakin liiallinen pyydystäminen luonnosta lemmikkimarkkinoille. Vaikka laji lisääntyy akvaario-olosuhteissa, suurin osa markkinoilla olevista yksilöistä on silti edelleen pyydystetty luonnosta – vuosittain pyydetään jopa 900 000 helmikardinaaliahventa. Pyydystämisen ohella myös saasteet etenkin satamien läheisyydessä ja maankäytön myötä mereen kulkeuvat sedimentit uhkaavat lajin säilymistä, samoin kuin luonnon tasapainon järkkyessä loisten ja petokalojen vaikutus heikentyneeseen kantaan.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän kaksivuotisen Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Helmikardinaaliahvenet asuvat Amazonia-talon aulan koralliakvaariossa. Laji tuli Korkeasaareen esille keväällä 2024.