Itäinenkreikankilpikonna

Kreikankilpikonnan alalajeista itäinenkreikankilpikonna on nimensä mukaisesti itäisin ja laajimmalle levinnyt. Väritykseltään kreikankilpikonnan kilpi on tumman ja kellertävän kirjava. Väritys haalistuu yleensä kilpikonnan vanhetessa.

Todistettu ikäennätys on 31 vuotta, mutta todennäköisesti kreikankilpikonnat voivat elää jopa 90-vuotiaiksi.

Kreikankilpikonna muistuttaa suuresti toista Välimeren ympäristössä tavattavaa maakilpikonnaa, kannuskilpikonnaa. Sen kilpi on kuperampi kuin kannuskilpikonnalla, ja kilpilevyjen muodossa on myös eroja: hännän yläpuolella kreikankilpikonnalla on kaksi kilpilevyä, kannuskilpikonnalla vain yksi. Kreikankilpikonnalta puuttuu kannuskilpikonnalle tyypilliset kannukset reisistä, mutta koiraalla on hännän päässä pieni kannus.

Talvella kreikankilpikonna vaipuu horrokseen marras-helmikuun ajaksi, kaivautuen pudonneiden lehtien alle. Pariutumisaika on pian horrosjakson jälkeen maaliskuussa. Naaras munii maahan kaivamaansa kuoppaan, poikaset kuoriutuvat 10-12 viikon kuluttua ja ovat kuoriutuessaan 4-senttisiä.

Suojelu

Kreikankilpikonna on luokiteltu silmälläpidettäväksi lajiksi. Maastopalot ja liikenne uhkaavat tätä aiemmin ruoaksi ja lemmikiksi paljon pyydystettyä lajia. Sen maahantuontiin on oltava CITES-lupa.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren itäinenkreikankilpikonna Voltte on vuonna 1999 syntynyt naaras. Se on entinen lemmikki, joka on saatu lahjoituksena vuonna 2018. Se asuu Africasian aavikkopuolella yhdessä mesopotamiankannuskilpikonnan kanssa.