Juovaposkitokko

Juovaposkitokko on kotoisin laajalta alueelta Intian valtameren ja Tyynenmeren keskivaiheen koralliriutoilta. Tämä kala viihtyy erityisesti riuttojen yläosissa, noin 1-6 metrin syvyydessä, joissa se elää yleensä pareittain. Juovaposkitokot kaivautuvat etenkin nuorina mielellään hiekkaan. Monien muiden tokkojen tavoin ne hankkivat ravintoa ottamalla hiekkaa suuhunsa ja seulomalla siitä pieniä äyriäisiä ja muita selkärangattomia, pikkukaloja ja mätiä. Hiekan ne puhaltavat ulos suustaan.

Koiraat vartioivat mätimunia, jotka naaras laskee pesäkoloon muutaman päivän aikana. Juovaposkitokko on vahvasti paikkauskollinen ja myös yksiavioinen: molemmat sukupuolet vartioivat toisiaan muiden kumppaniehdokkaiden varalta. Tokkoja tunnetaan yli 1 800 lajia, ja vuosittain löytyy jopa 10-20 uutta tokkolajia.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut lajin elinvoimaiseksi. Juovaposkitokko on suosittu akvaariokala, mutta tämän ei katsota uhkaavan luonnonkantaa.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Juovaposkitokot asuvat Amazonia-talon aulan koralliakvaariossa, jonne ne tulivat esille syksyllä 2023.