Kyyrantakäärme

Kyyrantakäärme on kotoisin läntisen Välimeren ympäristöstä. Se on rantakäärmeen läheinen sukulainen, mutta muistuttaa ulkonäöltään ja käyttäytymiseltään kyytä. Vaaran uhatessa se litistää päätään muistuttamaan kyyn kolmiomaista päätä, ja sihisee ja hyökkää vihollista vastaan kuten kyy. Sen purema ei kuitenkaan ole myrkyllinen.

Toisen lajin matkiminen on mimikrynä tunnettu ilmiö: myrkytön kyyrantakäärme matkii myrkyllistä kyytä käytökseltään ja ulkonäöltän.

Kuten kotimainenkin rantakäärme, kyyrantakäärme on taitava uimari joka saalistaakin enimmäkseen vedessä. Ruokalistalle kuuluu niin kaloja kuin sammakkoeläimiäkin, sekä aikuisina että toukkina. Lajin viihtyy lammikoiden, purojen, soiden ja muiden makean veden kosteikkojen äärellä.

Suojelu

Kansainvälisen luonnonsuojeluliitto IUCN:n luokituksessa laji on elinvoimainen, mutta sen kanta on laskemassa. Afrikassa kyyrantakäärmeitä pyydystetään jonkin verran lemmikkimarkkinoille.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren kyyrantakäärme on löytöeläin, joka on tullut Suomeen laivarahdin mukana. Se sai kodin Korkeasaaresta, ja asui ensin takatiloissa olevassa terraariossa, kunnes kesällä 2017 se muutti yleisön nähtäville Africasia-talon aavikkopuolelle. Siellä se viihtyy erityisesti terraarionsa kukkaruukuissa.