Loistokarppitorkkuja

Loistokarppitorkkuja on kotoisin Australian pohjois- ja itäosista sekä Uuden-Guinean eteläosista. Täysikasvuiset loistokarppitorkkujat elävät hitasti virtaavissa vesissä ja kaivautuvat mielellään pohjaan, nuoret kalat elävät parvina murtovesissä. Väriltään loistokarppitorkkuja on keltaruskea punertavin evin, lisääntymisaikana koiras saa kirkkaan sinistä ja punaista väriä eviinsä. Koiraat ovat myös kookkaampia kuin naaraat. Kalan ravintoa ovat pienet selkärangattomat, kuten vesikirput ja muu eläinplankton, pienet äyriäiset ja toukat.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut lajin elinvoimaiseksi. Laji on laajalle levinnyt, eikä sillä katsota olevan merkittäviä uhkia. Sitä esiintyy myös kansallispuistojen alueella, ja alueilla joilla on tehty suojelu- ja kunnostamissuunnitelmia vedenlaadun ja virtavesimpäristöjen parantamiseksi. Keinotekoiset esteet kuten padot saattavat kuitenkin vaikuttaa lajin liikkumiseen. Loistokarppitorkkujia myydään myös akvaariomarkkinoilla.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Loistokarppitorkkuja on saapunut Korkeasaaren lajistoon vuonna 2022. Ne asuvat Amazonia-talon tunnelin akvaariossa.