Mindanaonhaavakyyhky

Haavakyyhkyt ovat kotoisin Filippiineiltä, jossa niitä esiintyy viittä eri lajia. Haavakyyhkyt ovat saaneet nimensä rinnassa olevasta verenpunaisesta laikusta, joka näyttää verta vuotavalta haavalta. Mindanaonhaavakyyhkyllä on punaisen laikun lisäksi kaulassaan valkoista väriä, muu vartalo on vihertävien, ruskeiden ja harmaiden sulkien peittämä. Laji elää Filippiinien toiseksi suurimmalla saarella, Mindanaolla.

Haavakyyhkyn pesä on pensaassa tai puussa.

Haavakyyhkyt oleilevat enimmäkseen maassa. Ne syövät maasta siemeniä, ja muista kyyhkyistä poiketen myös matoja sekä toukkia. Haavakyyhkyt ovat melko arkoja, ja pelästyessään ne juoksevat pakoon tai lennähtävät lyhyitä matkoja.

Suojelu

Kaikki viisi haavakyyhkulajia ovat uhanalaisia elinympäristön tuhoutumisen ja hajanaisen esiintymisalueen vuoksi. Lintuja on pyydystetty ravinnoksi suuria määriä, joka on myös vähentänyt kantaa. Mindanaonhaavakyyhky luokitellaan vaarantuneeksi ja sen kanta on laskussa. Lajista pidetään eurooppalaista kantakirjaa (ESB).

Korkeasaaressa

Korkeasaareen syksyllä 2008 saapuneet kyyhkyt asustavat vapaina Africasian tropiikkipuolella. Ne viihtyvät usein tilan yläosassa kallioiden päällä, mutta hiljaisempina hetkinä ne voi nähdä myös maassa kävelemässä.