Okapiru

Okapiru on Papua-Uudessa-Guineassa elävä kummitussirkka. Se muistuttaa kaarnana palasta, ja viettääkin paljon aikaa maassa aluskasvillisuuteen maastoutuen. Se osaa myös kiipeillä taitavasti puunrungoilla ja oksilla. Aikuisena okapiru on tumman ruskea, mutta nuorena vihertävän värinen. Muodonvaihdos on osittainen: munasta toukkavaiheen kautta aikuiseksi.

Ulkomuoto toimii okapirun turvana sen piilotellessa hyönteisiä saalistavilta linnuilta ja pieniltä nisäkkäiltä. Okapiru itse syö kasveja, pääasiassa lehtiä. Koiras on kooltaan naarasta pienempi ja sillä on reisissään terävät kannukset, joiden avulla se puolustautuu. Kannusten potku voi aiheuttaa kivuliaan haavan ihmisellekin. Koiraiden kannukset ovat niin kookkaat, että niitä on jopa käytetty ongenkoukkuina.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN ei ole määritellyt okapirulle uhanalaisuusluokitusta.

Korkeasaaressa

Okapirut asuvat Korkeasaaressa Africasia-talon sademetsäpuolella.