Ornamenttipuutarantula

Ornamenttipuutarantula on yksi kookkaimmista puutarantulista. Se on kotoisin Sri Lankasta, jossa se elää kosteissa trooppisissa metsissä. Ornamenttipuutarantulan selkäpuolen kuvioiden väritys on koiraalla vihertävä, naaraalla kellanvihertävä tai violetin sävyinen. Naaraat ovat huomattavasti pitkäikäisempiä kuin koiraat.

Puolustautuessaan ornamenttipuutarantula on herkästi hyökkääävä. Se kuitenkin elää joskus samoissa puunkoloissa tietyn sammakkolajin kanssa, ja elää sen kanssa mutualistisessa suhteessa: puutarantula suojelee sammakkoa saalistajilta, ja sammakko puolestaan suojelee hämähäkin munia syömällä niissä loisivia hyönteisiä.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto ei ole luokitellut ornamenttipuutarantulan uhanalaisuutta, mutta Sri Lankan omassa paikallisluokituksessa se määritellään erittäin uhanalaiseksi.

Ornamenttipuutarantulan kauppaa on rajoitettu CITES-sopimuksella, jonka toiseen liitteeseen laji kuuluu. Tämä tarkoittaa että sen kaikkeen kansainväliseen kauppaan tarvitaan tuonti- ja vientilupa ja alkuperätodistukset.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren ornamenttipuutarantula on esillä Africasia-talon tunnelin terraariossaan. Se on peräisin Ruotsissa Arlandan lentokentällä tehdystä suuresta takavarikosta, jossa trooppisia eläimiä yritettiin kuljettaa maahan ilman asianmukaisia papereita. Viranomaiset sijoittivat takavarikoidut eläimet uusiin koteihin yhteistyössä Ruotsin eläintarhayhdistyksen kanssa, jonka jäsen myös Korkeasaari on.