Puhdistaja

Puhdistaja on kotoisin Intian valtameren ja Tyynenmeren koralliriutoilta ja laguuneista. Se on väritykseltään sinisävyinen; kyljessä kulkee paksu vaakasuuntainen musta raita, selkä ja vatsapuoli ovat kellertävät.

Puhdistajia eli puhdistajakaloja on useampia lajeja, jotka käyttävät ravinnokseen isompien kalojen ulkoloisia ja kuollutta ihoa, eli elävät symbioosissa isompien kalojen ja jopa mureenojen kanssa. Tilaisuuden tullen puhdistajat saattavat napata suuhunsa myös isompia kaloja suojaavaa ravintopitoista limaa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että puhdistaja osaa tunnistaa oman peilikuvansa – tätä tutkimuksen johtopäätelmää on kuitenkin myös kyseenalaistettu. Eräät muut kalat, kuten valepuhdistaja (Aspidontus taeniatus) jäljittelevät ulkonäöltään puhdistajaa, mutta eivät ole hyödyllisiä muille kaloille – päin vastoin ne loisien nyppimisen sijasta saattavat purra ja näykkiä muiden kalojen eviä.

Suojelu

Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN on luokitellut lajin elinvoimaiseksi. Laji on runsas koko Aasian-Tyynenmeren alueella. Vaikka puhdistajia kerätäänkin runsaasti luonnosta akvaariokauppaa varten, sen ei uskota aiheuttavan laajaa kannan vähenemistä. Lisää tutkimusta kestävistä pyyntitasoista ja keräilyn vaikutuksista lajiin kuitenkin tarvittaisiin.

Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö käynnisti vuonna 2020 meriluonnon suojeluun ja kalakantojen kestävään käyttöön liittyvän Which Fish -kampanjan, jossa myös Korkeasaari oli mukana.

Korkeasaaressa

Puhdistajat asuvat Amazonia-talon aulan koralliakvaariossa.