Punahäntärottakäärme

Punahäntärottakäärme on päiväaktiivinen, vikkeläliikkeinen, puissa liikkuva käärme joka elää Kaakkois-Aasiassa. Se viihtyy etupäässä luonnontilaisissa sademetsissä, mutta pärjää myös jopa puutarhoissa. Yleisimmän, vihreän värimuodon lisäksi lajista esiintyy paikoitellen myös keltaista ja harmaata muotoa. Häntä on punainen tai ruskea ja silmän kohdalla on tumma vaakajuova. Punahäntärottakäärme on sarvirottakäärmeen melko läheinen sukulainen. Naaras kasvaa koirasta isommaksi, mutta koiras on väreiltään ja kuvioiltaan kirkkaamman värinen.

Muiden rottakäärmeiden tapaan punahäntärottakäärme lisääntyy munimalla.

Ravinnokseen punahäntärottakäärme pyydystää muun muassa lintuja, lepakoita, liskoja ja jyrsijöitä niitä puun oksalla vaanien. Ensin se iskee terävät hampaansa kiinni saaliiseen, ja kuristaa vielä ruokansa ennen nielemistä. Laji on myrkytön. Joutuessaan uhatuksi punahäntärottakäärme pullistaa kurkussaan olevan pussin ilmalla, jolloin sen eturuumis paisuu ja jäykistyy, ja suomujen välissä oleva musta väri tulee esiin. Käärme myös avaa mustan kitansa ja iskee valehyökkäyksiä uhkaajaa kohden.

Suojelu

Punahäntärottakäärme ei ole erityisen yleinen laji, mutta koska sillä on laaja levinneisyys ja se sopeutuu muuttuviin ympäristöihin, lajilla ei katsota olevan ei merkittäviä maailmalaajuisia uhkia ja se luokitellaan elinvoimaiseksi. Kannankehityssuuntaus on silti laskeva ja paikallisesti metsänhakkuut saattavat olla uhka. Käärmettä on pyydystetty myös paikoitellen lemmikiksi ja ravinnoksi sekä myös nahan vuoksi. Lajia esiintyy suojelualueilla, mutta muita varsinaisia suojelutoimia ei ole käynnissä. Tutkimusta lajin tilanteesta ja kannan kehityksestä tarvittaisiinkin lisää.

Korkeasaaressa

Korkeasaareen saapui kaksi punahäntärottakäärmeen poikasta Zürichin eläintarhasta tammikuussa 2020. Alkuun ne asuivat Africasia-talon takatilassa kasvamassa, ja kesällä 2021 ne muuttivat trooppisten talojen välisessä tunnelissä sijaitsevaan terraarioon. Ne saavat ruuaksi hiiriä. Terraario-olosuhteissakin laji on usein hyökkäävä, joten sen hoidossa on hyvä olla tarkkana, jotta välttyy puremilta.