Sirppikummitussirkka

Sirppikummitussirkka on kotoisin Australian itärannikolta. Sen lehtimäinen ulkonäkö auttaa sitä kätkeytymään kasvillisuuden sekaan. Ne liikkuvat hyvin hitaasti, ja viettävät usein pitkiä aikoja paikallaan. Sauvasirkat ovat kasvissyöjiä, jotka hienontavat purevilla suuosillaan leikkaamiaan lehdenpaloja suussaan.

Naaras voi munia kerralla useita satoja, jopa yli tuhat munaa. Partenogeesi eli neitseellinen lisääntyminen on myös mahdollista sirppikummitussirkoilla. Sen munat näyttävät siemeniltä, joiden ulkonäkö houkuttaa muurahaisia kantamaan munat pesäänsä. Muurahaispesässä sirkan munat kehittyvät turvassa ulkopuolisilta vaaroilta.

Neitseellinen lisääntyminen on sauvasirkoilla yleistä.

Suojelu

Sirppikummitussirkka luokitellaan elinvoimaiseksi lajiksi. Sillä on laaja levinneisyysalue johon sisältyy useita kansallispuistoja ja suojelualueita, mutta elinalueita tuhoavat metsäpalot saattavat tulevaisuudessa uhata lajia. Uhkana voivat olla myös kaksi muurahaislajia, jotka syövät muita hyönteisiä ja joita pidetään Australiassa haitallisina vieralajeina.

Korkeasaaressa

Africasia-talon tunnelissa ja tropiikkipuolella sekä joskus myös Hämärätalossa on nähtävissä vaihtelevia sauvasirkkalajeja. Sirkkoja on yleensä terraariossaan runsaasti ja ne kyllä näkee, kunhan osaa vain mieltää naamioituneet otukset eläviksi.