Tukkasotka

Tukkasotka on pieni ja tukevahko sukeltajasorsa, jonka nimi tulee juhlapukuisen mustavalkoisen koiraan takatukkamaisesta töyhdöstä. Ruskean naaraan töyhtö on koiraan töyhtöä lyhyempi. Lajia tavataan Euraasian pohjois- ja keskiosien rehevillä järvillä, lammilla, vesijättömailla ja saaristossa.

Omia pesiään puolustavat lokit suojelevat samalla myös tukkasotkan pesää.

Tukkasotka pesii usein lokki- ja tiirayhdyskuntien keskellä: pienet lokit, kuten kala- ja naurulokit ovat tukkasotkan suosiossa. Sen sijaan isommat lokit voivat pistellä sotkanpoikasia suihinsa. Tukkasotka itse syö simpukoita, vesikasveja ja vesihyönteisiä, joita se pyydystää sukeltamalla kokonaan veden alle. Joskus samaan pesään munii kaksi naarasta, jolloin munia voi olla haudottavana jopa 20-30. Vain toinen naaraista kuitenkin hautoo ja huolehtii poikasista.

Suojelu

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton luokituksessa tukkasotka on elinvoimainen laji. Suomessa se luokitellaan kuitenkin erittäin uhanalaiseksi, sillä lajin kanta on taantunut nopeasti ja etenkin vieraslajien, minkin ja supikoiran aiheuttama pesien tuhoaminen uhkaa lajia.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren tukkasotkat asuvat Borealia-talossa. Molemmat ovat naaraita, jotka ovat tulleet alunperin hoitoon Villieläinsairaalaan, mutta jäivät asumaan eläintarhaan sillä ne eivät enää pärjäisi luonnossa.