Vihernuolimyrkkysammakko

Vihernuolimyrkkysammakko on väriltään vihreän tai turkoosin ja mustan kirjava. Se on kotoisin Costa Rican, Nigaraguan, Kolumbian ja Panaman alueilta Keski-Amerikasta. Tämän lisäksi Havaijilla elää ihmisen sinne istuttama kanta.

Vihernuolisammakot ovat päiväaktiivisia, ja ne liikkuvat pääasiassa maanpinnan tasalla. Lajia tavataan alavien maiden sademetsien pohjakerroksessa, joskus myös viljellyillä plantaaseilla. Elinalueet ovat 50-800 metrin korkeudella merenpinnasta.

Nuolimyrkkysammakoiden nimi tulee Etelä-Amerikan Choco-intiaanien tavasta myrkyttää metsästysnuoltensa kärkiä nuotiolla käristettävän sammakon ihosta erittyvässä myrkyssä. Sammakko itse käyttää myrkkyään pedoilta suojautumiseen. Kirkas väri jää syöjän mieleen merkkinä pahasta mausta.

Suojelu

Vihernuolimyrkkysammakko luokitellaan tällä hetkellä elinvoimaiseksi lajiksi, mutta sen kanta on laskeva. Maailman sammakkoeläimiä uhkaa maailmanlaajuinen sukupuuttoaalto. Etenkin saasteet, ilmastonmuutos, UV-säteilyn lisääntyminen ja sammakoiden keskuudessa leviävä sienitauti ovat saaneet maailman sammakkoeläimet ahtaalle. Sammakoiden suojelun puolesta tehdään kansainvälistä yhteistyötä. Osallistu sammakkoeläinten suojeluun!

Korkeasaaressa

Vihernuolisammakot asuvat Amazonia-talon terraarioissa namu– ja keltanuolimyrkkysammakoiden kanssa. Ensimmäiset lajin edustajat saapuivat Korkeasaareen vuonna 2001 ruotsalaisesta Nordens Arkin eläintarhasta.