Viidakkomattopyton

Australian koillis- ja itäosista sekä Papua-Uusi-Guineasta kotoisin oleva mattopyton voi aikuisena saavuttaa yli kahden metrin pituuden. Naaras munii puun koloon ja voi hautoa munia kietoutumalla niiden ympärille ja tuottamalla lämpöä lihasliikkeillään.

Mattopyton jaetaan useaksi alalajiksi, jotka poikkeavat väritykseltään ja kooltaan paljonkin toisistaan. Näistä viidakkomattopyton on väritykseltään mustakeltainen ja kooltaan alalajeista pienimpiä.

Mattopyton on liikkeellä lähinnä öisin. Ravinnokseen se pyydystää pikkunisäkkäitä, lintuja ja liskoja. Päivisin mattopytonit lepäilevät yleensä puissa tai puunkoloissa. Mieluinen lepopaikka on myös oksanhaarukka aurinkoisella paikalla.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren Africasia-talon sademetsäpuolella asustaa kellertävän värinen viidakkomattopyton. Se saa ruuakseen yhden rotan joka toinen viikko. Ruskeampi mattopyton (Morelia spilota variegata) kuoli kesällä 2020 noin 22-vuotiaana.