Itämeripäivän Opettajan info 2023

opintoretki

Tervetuloa Itämeriseikkailulle Korkeasaareen 31.8.2023!

Kansallisen Itämeripäivän viettoon liittyvä Itämeriseikkailu järjestetään nyt Korkeasaaressa neljättä kertaa. Ohjelmasta vastaavat yhteistyössä Baltic Sea Action Group (BSAG), Pidä saaristo siistinä ry, Sealife, Suomen ympäristökeskus, Metsähallituksen meritiimi ja Korkeasaaren eläintarha.

Osallistujamäärä on rajattu ja saapumisia porrastettu, jotta Korkeasaaressa voisi liikkua ja ohjelmapisteille osallistua mahdollisimman väljästi ja sujuvasti. Noudatattehan porrastuksia ja liikutte ryhmänä oman opettajan johdolla Itämeriseikkailun ajan. Tapahtuma on ennakkoon ilmoittautuneille ja mukaan mahtuville kouluryhmille maksuton. Itämeripäivän ohjelmaa on saatavilla klo 10-14. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Saapuessanne ja ilmoittautuessanne lippuluukulla Mustikkamaalla tai laivarannassa opettaja saa ohjelmakartan, johon on merkitty Itämeriseikkailun pisteet ja ohjelman aikataulu. Kierrättehän ensin Itämeriseikkailun pisteet, sen jälkeen teillä on aikataulun salliessa mahdollisuus tutustua myös muihin eläintarhan kohteisiin (eläintarha on avoinna klo 20:een). Itämeriseikkailun pisteillä opitaan Itämeren eliöistä ja esimerkiksi roskaamisen vaikutuksesta Itämereen luokkatason mukaan aihetta soveltaen. Ohjelmakartta on etukäteen nähtävissä täällä.

Jokaiselta pisteeltä saa 1-2 kirjainta, joista muodostuu lopuksi Suomen merilaueilla esiintyvän lajin nimi. Ratkaiskaa arvoitus yhdessä oppilaiden kanssa. Huom! Kirjaimet tulevat satunnaisessa järjestyksessä. Käsikartassa on paikka kirjaimille.

  • Vihje sana-arvoitukseen: Tämä pinnan alla viihtyvä laji muodostaa laajoja niittymäisiä kasvustoja. Se viihtyy hiekkapohjilla ja tarjoaa suojaa Itämeren pienille selkärangattomille. Kotilot ja äyriäiset popsivat mielellään tätä ohutlehtistä kasvia ja sen lehdille kasautunutta levämassaa.

Päivän ohjelma

Ohjelmapisteet avoinna klo 10-14.

  1. Missä ahven asustaa? – Tutustu Itämeren elinympäristöihin.
  2. Rantahietikon roskat – Etsi ja lajittele hiekkaan kätketyt roskat.
  3. Viisi lokkia hanskassa!? – Erotatko lokit toisistaan?
  4. Itämeren isoimmat – Mikä uhkaa vesinisäkkäitä?
  5. Roska hajoaa hitaasti – Kauanko pahvimuki maatuu?
  6. Rantavesien aarteita – Miltä näyttää ahdinparta?

Pisteellä 6 on mukana myös Metsähallituksen meritiimiläisiä, jotka esittelevät lajien tutkimusta matalissa rantavesissä.

Ravintola Karhu, Ravintola Pukki, Jungle Juice Bar Karhulinnalla sekä Korkeasaaren kauppa laivarannassa ovat Itämeripäivänä auki. Huomioithan, että myyntipisteet saattavat ruuhkautua. Eväitä voi syödä picnic-paikoilla sekä Karhulinnan evästilassa ja Amazonia-talon aulassa. Huomaathan, että ravintola-alueilla omien eväiden syöminen ei ole sallittua.

Mikä Itämeripäivä?

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

BSAG:n kouluille suunnattu Itämeri-aineisto löytyy täältä.
Pidä saaristo siistinä ry:n Siisti Biitsi -kummikoulutoimintaan voit tutustua täällä.
MAPPA-materiaalipankista löytyy Itämeri-aiheisia sähköisiä ”teemareppuja” sekä muuta materiaalia, joita voi hakea palvelun hakutoiminnolla.

Korkeasaareen vierailulle toistekin

Muistattehan, että peruskoulujen ja lukioiden opetusryhmät voivat vierailla Korkeasaaressa maksutta loka-huhtikuussa, kunhan vierailuhakemus on tehty nettisivujemme kautta ennakkoon. Lue lisää.

Maksuttomat luontokouluohjelmat 3.-6.-luokille lukuvuodelle 2023-2024 ovat haussa 14.-30.8. Lue lisää ja hae mukaan.

Tehtäväsivuillamme on monenlaista opetusmateriaalia hyödynnettäväksi myös opetuksessa koulussa. Sivulta voi ladata myös Korkeasaaren lukujärjestyspohjan.

Itämeripäivän teemaan liittyen tehtäväsivulta löytyy saukkovisa, jonka avulla voi muistella saukkoasioita myös koulussa retkipäivän jälkeen.

Tutustu myös kurssitarjontaamme opettajille ja muille kasvattajille.

Tilaa uutiskirje kasvattajille

Tilaa opettajille ja muille kasvattajille suunnattu Korkeasaaren infokirje!
Saat vinkit ja tiedot ohjelmistamme ensimmäisten joukossa suoraan sähköpostiisi.
Tilaa kasvattajien uutiskirje!

Mukavaa retkipäivää Korkeasaaressa!