Koululaiskonferenssi 2024

chantaburinsammalsammakko

Koululaiskonferenssi 2024

Korkeasaaressa on jo yli kymmenenä vuonna järjestetty keväisin osallistava ympäristökasvatustapahtuma yläkoulujen ja lukioiden edustajille. Vuonna 2024 koululaiskonferenssi järjestettiin jälleen pitkästä aikaa paikan päällä Korkeasaaressa.

Valokeilassa monimuotoisuuskeskukset – esimerkkinä Vietnamin ainutlaatuinen luonto

Torstai 14.3.2024 (7-9.lk)

Mitä ovat luonnon monimuotoisuuskeskukset eli biodiversiteetin hotspot-alueet? Mitä merkitystä niillä on? Millainen on Vietnamin ainutlaatuinen luonto ja mitkä tekijät sitä uhkaavat? Miten kaukaisen Vietnamin luontoa voidaan suojella? – Näihin kysymyksiin etsimme vastauksia päivän aikana.

Asiantuntijana Korkeasaaren ympäristökasvattaja Tero Kirjosalo. Teron esitys pdf-muodossa.

Oppilastyöt

Työpajoissa edustajaoppilaat laativat yhdessä opettajansa kanssa viestin, jonka avulla päivän aihe saatetaan koko koulun tietoisuuteen. Jokaisen koulun työpajassa oli mukana myös Korkeasaaren opas. Pohjustuksena työpajatyöskentelylle toimi asiantuntija-alustus sekä opastettu kierros eläintarhassa.

Kaitaan koulu, Espoo
Kaitaan koulun ympäristöraatilaisten muodostama edustustiimi suunnitteli koko runsaan 300 oppilaan koululle pidettävän aamunavauksen diaesityksen muodossa. Esityksessä esitellään koululaiskonferenssissa esille tulleita asioita, kuten Vietnamin luonnon erityispiirteitä, uhkia, lajeja ja EAZA:n eli Euroopan eläintarhajärjestön Vietnamazing-kampanjaa, ratkaisukeinoja unohtamatta. Tiimi suunnitteli myös Kahoot-visan, jolla testataan, miten hyvin esitys on kuunneltu ja omaksuttu. Jokaiselle opettajalle sovitaan aika, jolloin aihetta käsitellään omassa luokassa ja jolloin oppilaita inspiroiva Kahoot-visa vedetään jokaiselle luokalle.

Kärpäsen koulu, Lahti
Kärpäsen koululla on oma minieläintarha, sillä biologian luokassa on monenlaisia lemmikkejä ja koulussa toimii lemmikkikerho, jonka jäseniä edustustiimi on. Powerpoint-esityksessä verrataan luokasta tuttuja lajeja Vietnamazing-kampanjan lippulaivalajeihin ja esitellään mm. lajien luonnossa kohtaamia uhkia. Lajipareja ovat esim. koulusta löytyvä amerikkalainen myskikilpikonna ja vietnaminsuokilpikonna, australialainen parta-agama ja krokotiililisko sekä sattumalta luokasta löytyvä vietnaminsauvasirkka ja nuichuansauvasirkka, vain muutamia mainitaksemme. Esityksestä pääsevät vuorollaan osallisiksi kaikki yhtenäiskoulun runsaat 600 oppilasta, ja ylempien luokkien oppilaat pääsevät opettamaan nuorempia. Seinälle tulostetaan myös iso kartta monimuotoisuuskeskuksista ja laaditaan oppilaiden kanssa kartalle hyvät selitteet.

Leppävaaran koulu, Espoo
Leppävaaran koulun edustustiimi valitsi näkökulmakseen pikamuodin aiheuttamat uhat ja ongelmat ympäristölle, sillä kyseessä on yläkoululaisille tärkeä ja omaa arkea koskettava aihe. Koulun käytävälle sijoitettavassa posterissa nostetaan esiin keinoja, joilla pikamuodin aiheuttamia ongelmia ympäristölle ja myös vaatetehtaiden työntekijöille voidaan vähentää. Vaateteollisuus aiheuttaa Vietnamissa isoja ongelmia eläimille ja muulle luonnolle, mitä ei aina tajuta täällä Suomessa. Posteri tulee runsaan 300 yläkoululaisen nähtäville.

Nöykkiön koulu, Espoo
Nöykkiön koulun posterissa erityisenä näkökulmana on yksi Vietnamin uhatuista metsätyypeistä, rannikon mangrovemetsät. Posterin yläkulman kolmiulotteinen sammakkohäkki ja tähtäimessä oleva apina korostavat oivaltavasti salametsästyksen ja laittoman lemmikkikaupan olevan uhkia monille Vietnamin lajeille. Ilmoitustaululle koulun keskeiselle paikalle sijoitettavaa posteria on tarkoitus täydentää vielä uhanalaisuuden syillä ja ratkaisuilla. Koulussa on yli 500 oppilasta, ja heitä aiotaan osallistaa myös kyselyn tai visan muodossa.

Vehkojan koulu, Hyvinkää
Vehkojan koulu toteutti kaksi toisiaan tukevaa työtä. Helsingin yliopiston tutkijoiden vetämässä taidetyöpajassa syntyi mobile, joka korostaa havainnollisella tavalla ihmisen vaikutusta luontoon ja lajien uhanalaistumiseen. Toisessa työssä tietoa Vietnamista valtiona, maan luonnosta, lajeista ja niiden suojelusta sekä monimuotoisuuskeskuksista ylipäätään viestitään kaikille koulun oppilaille seinälle printattavilla julisteilla, joita työstettiin sähköisesti koululaiskonferenssin työpajassa. Sekä julisteet että mobile tulevat koulussa keskeisille paikoille, joista kaikki koulun noin 500 oppilasta tulevat ne näkemään. Mobile löytänee paikkansa ruokalan katosta legendaarisen porkkanan vierestä.

Kiitos kaikille osallistujille!

Lisätietoja tapahtumasta

arkki (at) korkeasaari.fi

Tilaa myös erityisesti opettajille ja muille kasvattajille suunnattu uutiskirje, jossa saat vierailuvinkit ja tiedot Korkeasaaren ohjelmista ensimmäisten joukossa suoraan sähköpostiisi!
Tilaa uutiskirje!