Haku luontokoulun ohjelmaan

Luontokoulu

Haku luontokouluohjelmiin lukuvuonna 2023-2024

Haku on tällä erää päättynyt. Kiitos kaikille hakijoille. Luontokouluohjelmat ovat mukaan mahtuneille koululuokille maksuttomia.

Opetusohjelmat paikan päällä Korkeasaaressa (kesto 4 h, klo 10–14)

 • Päivä etologina -ohjelmassa tutkimme eläinten käyttäytymistä. Oppilaat tarkkailevat eläimiä pienryhmissä etogrammia täyttäen, arvioivat eläimen tarhaolosuhteita ja vertaavat eläintarhoja eläimen luonnolliseen ympäristöön. Eläinkierroksella kukin ryhmä esittelee tutkimustuloksensa muulle luokalle. Evästauko kodalla/ulkopicnic-paikalla hiilloksen äärellä. Sopii 3.–6. -luokille.
 • Sopeutumisen mestareita -ohjelmassa tutustutaan eläinten erilaisiin sopeumiin ja pelataan mobiilipeliä oppilaiden puhelimia apuna käyttäen. Pelilautana on koko Korkeasaari ja pelinappuloina oppilastiimit. Evästauko kodalla/ulkopicnic-paikalla hiilloksen äärellä. Sopii 4.–6. -luokille.
 • Leopardinsuojelijoiden jäljillä -ohjelmassa perehdymme uhanalaisuuden syihin ja uhanalaisten lajien suojeluun. Vakavaa aihetta lähestytään tarinoiden, havainnollisten esimerkkien ja omien pohdintojen kautta. Evästauko kodalla/ulkopicnic-paikalla hiilloksen äärellä. Sopii 5.–6. -luokille.
 • Elämää lumen ja jään maassaohjelmassa vertailemme eläinten talvehtimistapoja ja teemme pienen tutkimuksen. Eläinkierroksella kukin ryhmä esittelee tutkimustuloksensa muulle luokalle. Evästauko kodalla/ulkopicnic-paikalla hiilloksen äärellä. Sopii 3.–4. -luokille.
 • Trooppinen Korkeasaari-ohjelmassa vertailemme sademetsiä ja aavikoita elinympäristöinä. Pohdimme myös sademetsien uhkia ja mietimme niihin ratkaisuja. Evästauko luontokoululla. Sopii 4.–6. -luokille

Etäohjelmat

 • Vuodenajan etäretki Korkeasaareen (3.–6.luokille, kesto 2 h)
  Etäohjelma alkaa luontokouluopettajan lyhyellä Teams-alustuksella eläinten syksystä/talvesta/keväästä luonnossa ja Korkeasaaressa, minkä jälkeen oppilaat pääsevät tekemään Seppo-pelin avulla virtuaalisen retken eläintarhaan. Monipuolisten pelitehtävien avulla oppilaat tutustuvat siihen, miten eri eläimet selviytyvät talvesta tai mitä ne puuhailevat keväällä, ja pohtivat talven/kevään merkitystä eläimille. Pareittain tai pienryhmissä suoritettavaa peliä varten oppilaat tarvitsevat puhelimen tai tabletin, jolla peliä pelataan sovelluksella tai selainpohjaisesti. Ohjelman lopuksi tehdään yhdessä lyhyt yhteenveto aiheesta ja oppilailla on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Syys–lokakuussa ohjelmassa on syyspainotus, marras–maaliskuussa talvipainotus ja huhtikuussa kevätpainotus. Aamupäivän etäohjelma on klo 9.30–11.30 ja iltapäivän ohjelma klo 12.30–14.30. Tarvittaessa aloitus- ja lopetusaikaa voidaan mahdollisuuksien mukaan hieman viilata osallistujan toiveiden mukaan.
 • Monimuotoisuuden jäljillä kohti hyvää tulevaisuutta (4.–6. luokille, kesto 1,5.–2h)
  Omilla toimillamme voimme vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuus muodostuu. Hyvällä ja sinnikkäällä yhteistyöllä on jo saatu paljon hyvää aikaiseksi ja pelastettu kokonaisia eläinlajeja. Monimuotoinen luonto on edellytys myös meidän ihmisten hyvälle tulevaisuudelle. Näihin asioihin keskitymme tässä ohjelmassa. Tutustumme eläinesimerkkien kautta, mitä hyviä asioita on jo saatu aikaan ja mihin asioihin tarvitsee yhä edelleen panostaa ympäristömme suojelussa. Luonnon monimuotoisuuden tärkeys, ilmastonmuutoksen vaikutukset ja pölyttäjien merkitys tulevat ohjelman aikana tutuiksi. Teams-alustuksen jälkeen oppilaat pääsevät seikkailemaan ja ratkomaan visaisia tehtäviä sekä pohtimaan omia vaikutusmahdollisuuksiaan Seppo-pelin avulla. Lopuksi tehdään yhteenveto aiheesta.

Hakulomake

Hakuaika on päättynyt. Hakemuksen jättäneille vastaamme sähköpostitse 10.9. mennessä. Paikkojen jaossa huomioidaan aiempi luontokoulukokemus, luokalle sopiva ajankohta, aikaisempi hakeminen sekä hakemuksessa mainitut perustelut. Ilmoittautumisnopeus ei takaa luontokoulupaikkaa, vaan hakemuksen sisältö ja perustelut ovat tärkeä valintakriteeri. Etusijalla ovat luokat, jotka eivät ole aiemmin olleet luontokoulussa ja jotka ovat joustavia vierailun ajankohdan suhteen. Myös aiempi tulokseton haku Korkeasaaren luontokoulu Arkkiin katsotaan eduksi. Myöhemmin voi peruutuspaikkoja tiedustella sähköpostitse osoitteesta opintoretket (a) korkeasaari.fi. Hakulomake on avoinna 14.–30.8.

 

Lisätietoja vierailujen järjestämiseen

Korkeasaaren lipunmyynti: 050 352 5989
opintoretket (at) korkeasaari.fi