Pääkirjoitus: Elämme jännittävää kevättä

140318_pääkirjoitus_Nina_Trontti_750px5.3.2014 – Nina Trontti, kuraattori

Kissalaakson tarhat täyttyvät uusista asukkaista. Viime viikolla saapui amurinleopardinaaras, joka kurkistelee jo varovaisesti ulkotarhan ovella. Nyt odotamme amurintiikeriurosta – suurinta kissapetoa saapuvaksi. Eikä tässä vielä kaikki. Jos käy hyvin kesällä saamme seurata temmeltäviä aasianleijonanpentuja, eläintenhoitajat arvelevat nuoren naaraan olevan raskaana. Ja jos oikein hyvin onnistaa, myös manulit saavat kissanpentuja. Jännitetäänkö yhdessä?

Amurintiikeri matkustaa alumiinisessa kuljetuslaatikossa. Kuljettaja kertoi, että eläin on rauhallinen. Kukaan ei kuitenkaan tiedä, mitä tapahtuu eläimen hiipiessä kuljetuslaatikosta uuteen tarhaansa. Toivomme, että uros viihtyisi päivän tai kaksi takatiloihin tutustumassa. Tämä helpottaisi jatkossa kissapedon käsittelyä. Kouluttamalla voimme saada eläimen kulkemaan tarhasta toiseen, ilman stressiä. Maaliskuussa voit tulla katsomaan uljasta tiikeriä.

Maaliskuussa voit tulla katsomaan uljasta tiikeriä.

Entäs ne leijonanpennut? Niinpä, leijonasta ei näy päältä päin, odottaako se poikasia vai ei. Kantoaika on lyhyt, alle neljä kuukautta. Synnytyksen jälkeen emo hoitaa poikasia piilossa noin kolmisen kuukautta. Nyt voimme vain odottaa ja välttää metelöintiä. Pikkukissojen osalta tilanne on melkein sama. Manulit ovat kiimassa ja uros on vallannut nuorikkonsa lempimajan.

Viime vuonna kaikki Euroopassa syntyneet manulinpennut menehtyivät nuorina sairastuttuaan toksoplasmaan.

Aasialaisen pikkukissan lisääntyminen ja poikasten selviäminen neljän kuukauden ikään olisi lottovoitto. Viime vuonna kaikki Euroopassa syntyneet manulinpennut menehtyivät nuorina sairastuttuaan toksoplasmaan. Tätä alkueläintä ei esiinny lajin luonnollisilla elinaluilla. Kaikki eurooppalaiset eläintarhat, joissa on manuleita, sopivat yhteiset hoito-ohjeet manuleille. Manulineuvolan hoito-ohjeista voit lukea tarkemmin lajin tarhan infotauluista kesän aikana.

Kuulin juuri, että Ähtäristä matkustaa vesikkouros tällä viikolla Korkeasaareen. Tulossa on ehkä myös ilvesnaaras Ähtäristä myöhemmin tänä vuonna. Amurintiikerinaaras on aivan varmasti varattu Ruotsista, Nordens Arkista eläintarhaamme. Se kuljetaan saareen varmaan Kissojen Öiden jälkeen syyskuussa. Ehkä siis elämmekin jännittävää vuotta? Korkeasaari on aika vauhdikas 125-vuotiaaksi eläintarhaksi.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.