Pääkirjoitus: Luonnollista ruokaa apinoille 6.3.2015 – Merja Wahlroos, eläintenhoitaja Berberiapinat eli magotit saapuivat toissakesänä Korkeasaareen Hollannin AAP:sta. AAP on järjestö, joka ottaa huostaan, hoitaa ja sijoittaa hädänalaisia eläimiä, erityisesti kädellisiä. Meidän apinamme ovat laittoman lemmikkikaupan uhreja. Ne on takavarikoitu eri-ikäisinä eri paikoista, mutta kaikkia yhdistää sama tekijä: Ne on pyydystetty luonnosta. Berberiapinat ovat vähentyneet luonnossa elinalueiden supistumisen ja metsästämisen takia. Suloisia apinanpoikasia pyydystetään lemmikeiksi ja laiton lemmikkikauppa kukoistaa. Vuodesta 2008 berberiapina on luokiteltu jo uhanalaiseksi lajiksi. Berberiapinat elävät Marokon ja Pohjois-Algerian vuoristometsissä, pientä Gibraltarille siirrettyä populaatiota lukuun ottamatta. Setri- ja tammimetsien asukit ovat tottuneet niukkaan ja ajoittain vähäravinteiseen ravintoon. Ennen berberiapinoiden tuloa Korkeasaareen kävin tutustumassa niiden olosuhteisiin, käyttäytymiseen ja ruokavalioon muissa eläintarhoissa. Apinat saivat tyypillistä kädellisten ravintoa: terveellistä, monipuolista ja maistuvilla lisukkeilla höystettyä. Vihannesten, hedelmien ja erityisesti apinoille valmistetun kuivamuonan lisäksi eläimet saivat jogurttia, mysliä, rusinoita ja jopa keksejä. Monta sukupolvea apinoita on tottunut syömään tätä ruokaa, joka kattaa kaikki ravitsemukselliset vaatimukset ja vähän enemmänkin. Kun berberiapinat asettuivat taloksi tänne, huomasin heti niiden makutottumusten poikkeavan tarha-apinoiden makumieltymyksistä. Hedelmiä syövät apinat rakastavat yleensä banaania ja muuta makeaa, mutta meidän apinamme pitävät eniten lehtevistä vihanneksista ja pähkinöistä. Jo AAP:issa ne olivat tottuneet vähäsokerisempaan ruokavalioon, mutta todennäköisesti niiden alkuperällä on myös vaikutusta makutottumuksiin. Toisin sanoen villinä syntyneet syövät mieluiten juuri sitä ruokaa, mihin ne ovat evoluution saatossa sopeutuneet. Berberiapinoita Korkeasaaren apinalinnalla Barbary macaque (female)Photo: Annika Sorjonen (2024) Korkeasaari Zoo Helsinki, FinlandBarbary macaque (female)Photo: Annika Sorjonen (2024) Korkeasaari Zoo Helsinki, FinlandBarbary macaque (male)Photo: Annika Sorjonen (2024) Korkeasaari Zoo Helsinki, FinlandBarbary macaque (female)Photo: Annika Sorjonen (2024) Korkeasaari Zoo Helsinki, Finland Tätä arvokasta ominaisuutta emme tietenkään halua menettää. Siksi kasvatamme Apinatalon keittiössä ostoruoan lisukkeita apinoillemme. Lamppujen alla kasvaa toistakymmentä erilaista versoa vehnänoraasta amaranttiin. Lisäksi idätämme vähintään yhtä montaa erilaista siementä, papua ja linssiä. Lisänä on erilaisia ruokahyönteisiä, jotka ovat myös Korkeasaaren omaa tuotantoa. Mahdollisimman luonnonmukainen ruokavalio on terveellinen ja täyttää myös käyttäytymiseen liittyviä tarpeita. Kun versot, idut ja hyönteiset ripotellaan kuiviin heiniin ja pahnoihin, apinoilla kuluu aikaa ruoan etsimiseen samalla tavalla kuin luonnossa. Etsittävän ruoan pitää olla apinoiden mielestä kiinnostavaa. Aiemmin tähän tarkoitukseen käytettiin rusinoita, siemeniä ja pähkinöitä. Rusinat pilaavat hampaat ja pähkinät lihottavat. Lisäksi makeat ja rasvaiset herkut aiheuttavat riitaa yksilöiden välille. Nyt rusinat on jätetty kokonaan pois, pähkinöitä ja siemeniä on korvattu yhtä hyvin maistuvilla versoilla, iduilla ja ötököillä. Apinalinnan avautuminen Tällä hetkellä Apinalinnaa remontoidaan ja berberiapinat kurkistelevat ikkunoistaan rakennusmiehien touhuja. Toukokuussa tarhan pitäisi olla jälleen pienempien kädellisten käytössä. Leave a Reply Napsauta peruuttaaksesi vastauksen. You must be logged in to post a comment.